Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Miloš Kluiber Název: VY_32_INOVACE_283_Hospodářství Evropy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM: Září 2012

2 Anotace: Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk: Český Očekávaný výstup: Interaktivní forma výuky, podpora při výkladu Ročník: VIII. Druh učebního materiálu: Prezentace Power Point

3 Hospodářství Evropy

4 Hospodářství, tedy ekonomika se zabývá
těžbou surovin, pěstováním plodin a chovem zvířat…primární sféra výrobou energie a tvorbou výrobků…sekundární sféra dopravou a dalšími službami…terciální sféra

5 Hospodářství Evropy Evropa patří k hospodářsky nejvyspělejším oblastem planety. Průmyslová odvětví mají dlouhou tradici, zemědělství je intenzivní. Nejdůležitějším průmyslovým odvětvím je strojírenství. V Evropě jsou rozvinuty všechny druhy dopravy a má největší objem zahraničního obchodu ze všech světadílů.

6 Průmysl Nejvíce rozvinutý je v Evropě strojírenský, chemický, potravinářský a energetický průmysl. Naopak Evropa zaostává v moderních odvětvích, jako je elektrotechnika, zejména nové technologie přebírá americká a zejména asijská ekonomika.

7 Strojírenský průmysl Stěžejní je v Evropě strojírenský průmysl, který je soustředěn zejména do oblastí, kde se nachází naleziště železné rudy. Na prvním místě je výroba automobilů, ale musí odolávat velké konkurenci zejména z Asie.

8 Chemický průmysl Hlavními odvětvími chemického průmyslu jsou zpracování ropy, výroba plastů a léků. Prvenství v tomto odvětví patří Německu, hospodářsky nejvyspělejší zemi Evropy.

9 Schematické znázornění těžby ropy z vrtu na souši pomocí ropného čerpadla

10 Potravinářský průmysl
Velmi vyspělý je v Evropě potravinářský průmysl, který vytvoří asi polovinu světové produkce. Je umístěn zejména v zemědělských oblastech, nejlépe v blízkosti velkých měst -> kvůli trvanlivosti některých potravin.

11 Elektroenergetika Elektoenergetika se zabývá výrobou elektrické energie, kde Evropa zaujímá první místo na světě. Tradiční uhelné elektrárny jsou postupně nahrazovány jinými zdroji -> jaderné elektrárny a hlavně energie z obnovitelných zdrojů -> vodní elektrárny, větrné a hlavně fotovoltaické elektrárny.

12 Doprava a služby Vysokou úroveň má Evropa v dopravě, využívá námořní, leteckou, železniční a silniční. Na ústupu je potrubní doprava (vysoká cena pořízení např. ropovodů). Ve vyspělých zemích Evropy pracuje většina obyvatel ve službách. Evropa má vysoký podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí, velmi vyspělé zdravotnictví.

13 HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa
HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN

14 HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa
HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN

15 Zdroj: http://commons. wikimedia
Zdroj: konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázku HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google