Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkoholické nápoje - víno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkoholické nápoje - víno"— Transkript prezentace:

1 Alkoholické nápoje - víno
Ing. Lenka Bombera Piskačová Alkoholické nápoje - víno

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV58 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – alkoholické, víno Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se s výrobou a tržními druhy vína

3 Alkoholické nápoje - víno
= alkoholický nápoj vzniklý alkoholickým kvašením moštu nebo rmutu plodů hroznového vína nebo ovoce. = všechna vína musí být označena podle platných zákonů a předpisů

4 Alkoholické nápoje - víno
Kvalita vína závisí na odrůdě vína, druhu vinné révy, přírodních podmínkách – půda, podnebí, sluneční svit ….

5 Alkoholické nápoje - víno
Rozdělení vína podle barvy: Bílé víno – nesmí obsahovat přírodní červené přírodní barvivo, které je obsaženo ve slupkách. Červené víno – z modrých hroznů, barvu poskytují slupky z vinných bobulí Růžové víno – z bílých nebo červených hroznů bez nakvašení

6 Alkoholické nápoje - víno
Rozdělení vína podle obsahu cukru: Suché víno – 4-9 g zbytkového cukru v 1litru Polosuché – 12 – 18 g Polosladké – 45 g Sladké – min. 45 g

7 Alkoholické nápoje - víno
Rozdělení vína podle způsobu zpracování: Stolní víno Jakostní víno Víno s přívlastkem Šumivé víno Perlivé víno Aromatizované víno

8 Alkoholické nápoje - víno
Stolní víno – smí být vyráběno jen z hroznů stolních a moštových odrůd vinné révy, sklizených na území České republiky. Jakostní víno – vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd, které byly sklizeny v České republice. Cukernatost je nejméně 15 stupňů.

9 Alkoholické nápoje - víno
Víno s přívlastkem – slámové, kabinet, pozdní sběr, ledové, výběr s hroznů. Vyrobeno pouze z jedné odrůdy hroznů vinné révy, musí dosáhnout nejméně 19 – 27 stupňů cukernatosti.

10 Alkoholické nápoje - víno
Šumivé víno – obsahuje oxid uhličitý, který z vína po nalití do pohárů vytváří pěnu a za šumění pozvolna uniká. Dle obsahu cukru: brut natur, brut, extra dry, sec, demi sec, doux „Šampaňské“ – pouze z francouzského regionu Champagne

11 Alkoholické nápoje - víno
Aromatizované víno – vyrábí se hroznového nebo nakvašeného moštu, z vína nebo směsi s přídavkem vody nejvýše 15% a ochucuje se přírodními aromaty – extrakty, bylinkami, kořením. Martini, Cinzano

12 Alkoholické nápoje - víno
Vady vína: - druhotné kvašení - křísovatění - vinný kámen - změny barvy - změny chuti

13 Alkoholické nápoje - víno
Skladování vína: Sudová vína – ve vinných sklepích při vhodně udržované teplotě. Lahvová vína – podle druhu +5°- +15°C, lahve s korkem na ležato.

14 Kontrolní otázky 1.) Jak rozlišujeme víno ? 2.) Jaké druhy vína znáš ?
3.) Jaké jsou vady vína ?


Stáhnout ppt "Alkoholické nápoje - víno"

Podobné prezentace


Reklamy Google