Programování mikropočítačů Práce s PLC Foxtrot. PLC Foxtrot na učebně Pří PLC Foxtrot Tlačítkové panely pro ovládání digitálních vstupů Sedmisegmentovka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 9.3 (Automatický chod - časování)
Advertisements

Makra v Excelu.
Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Prezentační manažer Kapitola 13.0 (Sestavení z externích zdrojů)
Rychlejší ovládání počítače
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Práce s okny.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
iHC-MA iNELS Home Control pro smartphony s OS Android
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Chcete svým známým ukázat fotky z poslední dovolené? Aplikace PowerPoint Vám umožní vytvořit fotoalbum s vybranými snímky.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Grafická úprava seminární práce
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Prezentační manažer Kapitola 11.0 (Tisk)
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Hromadná korespondence, makro
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Hromadná korespondence
Tabulky, kreslení, diagramy, šablony
Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Elektrotechnická zařízení Tematická oblast:Údržba elektrických zařízení Téma:PLC Foxtrot – kombinační.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Popis a ovládání Plocha I
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Pro vytvoření textového pole je k dispozici speciální nástroj, který najdeme na kartě Vložit - Textové pole. Je to tlačítko Textové pole : když je stiskneme,
Vytvoření hypertextového odkazu
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Mgr. Karel FischerTabulky1 Tabulka je část dokumentu, kde text je vkládán do políček. Políčka tvoří sloupce a řádky. Tabulku můžeme vložit dvěma způsoby:
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Základy práce s OS Windows
Stručný přehled © 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Lync Web Appu Připojení ke schůzce v Lyncu pomocí zvuku počítače Pokud nemáte Lync.
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Školní y v Office 365 Nastavení Outlooku Pavel Broža, srpen 2015 © ZŠ Mánesova Otrokovice.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
PLC Sekvenční logika. RS Klopný obvod (paměť)  Přivedením log. 0 na vstup S (set) se nastaví Q = 1  Q zůstane 1 i po změně vstupu S na log.1 (pamatuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
1 RPS SW Department | 6/14/2005 | © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Číslo v digitálním archivu školy
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Správce úloh = systémový nástroj Windows, pomocí kterého máte jednak možnost zobrazit spuštěné aplikace a procesory a ukončovat je -Dále jsou zde spuštěny.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Kofigurace & napájení Windows
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Malování - uložení a otevření obrázku
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Programování mikropočítačů Práce s PLC Foxtrot

PLC Foxtrot na učebně Pří PLC Foxtrot Tlačítkové panely pro ovládání digitálních vstupů Sedmisegmentovka Model Edumod, např. mixer, pračka,…

PLC Foxtrot na učebně CP-1005 – základní modul s CPU a I/O modulem IR analogových nebo digitálních vstupů 6 reléových výstupů 2 analogové výstupy IR rozšiřující I/O modul 4 digitální vstupy 8 reléových výstupů

Ověření digitálních vstupů Vybrat nebo vytvořit skupinu projektů a projekt Své projekty vytvářejte ve složce C:\Temp

Vyberte Modulární systém Foxtrot

V nabídce programovat podle IEC klepněte na tlačítko Zrušit Vytvoří se projekt…

Přejděte do okna Manažer projektů Klepněte na Odpojit a pak vyberte Ethernet

Zadání IP adresy Na levé straně PLC Foxtrot najdeme štítek s IP adresou… tu zadáme zde. (lze použít i hledání, viz obrázek, ale zobrazí se všechny PLC na učebně. Musíme vybrat správné PLC podle adresy na štítku. Klepněte na tlačítko Připojit.

Konfigurace hardware Vyberte Manažer projektu – HW – Výběr řady PLC Vyberte typ centrální jednotky CP-1005

Konfigurace hardware Vyberte Manažer projektu – HW – Konfigurace HW. Klepněte na tlačítko Načíst z PLC V dalším okně (Nastavení parametrů kanálů) klepněte opět na tlačítko Načíst z PLC a pak na OK.

Konfigurace vstupů a výstupů (I/O) Klepněte na ikonu I/O na panelu nástrojů. Otevře se okno s konfigurací… Záložkami můžeme vybrat centrální jednotku nebo I/O modul…

Zobrazení stavu I/O Ve sloupci hodnota můžeme vidět stav vstupů a nastavovat výstupy. POZOR: nejprve program přeložte a spusťte – na obou modulech PLC musí svítit kontrolka Run. Jen v tomto režimu se zobrazují změny hodnot na vstupech, jak je popsáno na následujícím snímku. Poznámka: Hlášení „po překladu“ znamená, že nejprve musíme program přeložit a odeslat do PLC, pak teprve můžeme zobrazovat stav I/O.

Zjištění připojení I/O Zjistěte, která tlačítka na ovládacích modulech odpovídají kterým vstupům PLC – vytvořte si tabulku přiřazení těchto vstupů. Jak? Stiskněte tlačítko na modulu a sledujte, u kterého DI se změní hodnota z 0 na 1 POZOR: Digitální vstupy (DI) jsou v modulu IR-1064 i IR-1501 – přepněte se na kartu RM0 nebo RM1 (rám 0 nebo rám 1), pokud nevidíte po stisku tlačítka žádnou změnu v aktuálním okně.

Tabulka vstupů a výstupů Doplňte do následující tabulky všechny výstupy a výstupy SměrRámModulSvorka Panel 1 - spinač AVstupRM0IR-1064B6 Panel 1 - spinač BVstup Panel 1 - spinač CVstup Panel 1 - spinač DVstup Panel 2 - spinač AVstupRM1IR-1501A6 Panel 2 - spinač BVstup Panel 2 - spinač CVstup Panel 2 - spinač DVstup Displej - segment AVýstupRM1IR-1501B8 Displej - segment BVýstup Displej - segment CVýstup Displej - segment DVýstup Displej - segment EVýstup Displej - segment FVýstup Displej - segment GVýstupRM0IR-1056D3 Displej - segment HVýstup Panel 1 Panel 2

Definování aliasů Místo definování vstupů a výstupů pomocí direktivy #def (např. #def vstup X1.0) můžeme v okně I/O definovat tzv. „alias“ = název, pod kterým bude daný vstup/výstup dostupný v programu. V programu pak nemusíme alias nijak definovat, přímo jej používáme. Např. ld vstupA6

Ukázkový program Program realizuje funkci AND s využitím vstupů B a C na panelu 1. Výstupem je segment „c“ na 7- segmentovém zobrazovači, který svítí při výsledku log 1 a nesvítí při log. 0. Navíc je výsledek zobrazen také na panelu.

Řešení Vytvoříme projekt pro PLC Foxtrot jak je popsáno na předchozích snímcích. V okně Nastavení vstupů definujeme aliasy pro použité vstupy a výstupy, viz obrázek. Definujeme: vstupA vstupB vystup

Řešení Zapíšeme program v jazyce mnemokódů P 0 ; funkce AND. ; Vstupy: spinace B a C na panelu 1. ; Vystup: segment C (horni vodorovny) na ; 7-segmentovce a objekt na panelu. ld vstupA and vstupB wr vystup E 0

Řešení Vytvoříme panel a vložíme objekt pro zobrazení výsledku (objekt napojíme na proměnnou „vystup“. Název proměnné můžeme přímo napsat nebo vybrat ze seznamu

Řešení Program přeložíme a nahrajeme do PLC Ověříme správnou funkci programu. Pro nastavení potřebných hodnot vstupů při testování využijeme páčkové spínače na panelu 1 Při zapnutí obou spínačů by se měl rozsvítit segment „c“ na sedmisegmentovce.

Tip na závěr Pokud chcete svůj projekt zálohovat, a/nebo přenést na jiný počítač, použijte příkaz Soubor > Archivace > Archivovat současnou skupinu projektů…

Konec