Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)"— Transkript prezentace:

1 Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty) Úkoly pro osmou kapitolu: Délka trvání druhé kapitoly < min.

2 Rozšířené efekty Efekty uvedené na panelu nástrojů Efekty animace jsou pouze základní. Program nabízí celou řadu dalších možností, efektů a animací. Pro rozsáhlost a možnosti konfigurace se rozšířené efekty nacházejí v samostatném celku Vlastní animace. Pro otevření této možnosti stačí klepnout na ikonu nebo pomocí hlavní nabídky, volbou položky Prezentace a poté Vlastní animace. Okno Vlastní animace obsahuje mnoho prvků a nastavení animací, ale pro nás nejdůležitější je záložka Efekty. Pokud není aktivní, klepněte na ni.

3 Okno pro rozšířené efekty
V následujících krocích si popíšeme jednotlivé části záložky Efekty.

4 Okno pro rozšířené efekty
Na zvýrazněné části vybereme, na které objekty se nastavení budou vztahovat. Obvykle se nastavení animace vztahuje pouze na jeden objekt, ale klidně můžeme nastavit jeden typ animace na několik objektů současně.

5 Okno pro rozšířené efekty
Na zvýrazněné části se nám objevuje okno s náhledem na snímek. Po klepnutí na tlačítko Náhle se v tomto okně provede miniaturní náhled na animaci celého snímku.

6 Okno pro rozšířené efekty
Na zvýrazněné části je zobrazena část, kde se všechny úpravy v efektech provádějí. Popíšeme si je zvlášť na dalších snímcích pro snazší pochopení.

7 Panel pro zadávání efektů
Volba typu animace. Je možné si zvolit ze 17 druhů animací (efektů). Mimo jiné je zde volba bez animace a volba nahodilé efekty, které nahodile střídá všechny efekty. 1

8 Panel pro zadávání efektů
Rozšiřují se zde možnosti vybraného efektu. Počet položek a jejich obsah v této nabídce je závislý na vybraném typu animace v předchozí nabídce. Jedná se o nastavení strany, ze které bude animace provedena. 2

9 Panel pro zadávání efektů
Ke každému efektu je možno přiřadit i určitý zvuk. Zde je jejich seznam. Do animací lze vložit i externí zvuk, například namluvený do mikrofonu. 3

10 Panel pro zadávání efektů
V této nabídce je možné určit, co se stane po skončení animování jednoho objektu. Obvykle je nastaveno Netlumit, což provede, že objekt zůstane po zanimování na snímku. Pokud má objekt zmizet, je nutné dát volbu Skrýt po animaci. 4

11 Panel pro zadávání efektů
Volba upřesňuje zda u textových objektů má být animace provedena na každé písmeno nebo slovo zvlášť, anebo zda se má animovat celý text (odstavec). 5

12 Zvuk v prezentaci Mimo nastavené zvuky, např. zvuk bubnu, potlesku, laseru apod., můžeme dosadit vlastní zvukové záznamy, např. nahrávky, úryvky písní, namluvené komentáře atd. K tomu je nutno vybrat položku Jiný zvuk. Program vám nabídne možnost procházet stromovou strukturu disku. Ovšem pozor - program MS PowerPoint ve verzi 2000 nepřehraje toliko populární formát mp3, nahrávka musí být pouze ve formátu WAV. Pro upozornění uvádím ještě jeden problém: formát wav je nekomprimovaný, a tedy může prezentace narůstat velmi snadno o desítky MB a při zařazení několika písní je z prezentace již stomegová záležitost.

13 Úvaha o zvuku Jednou věcí je pohyb, ale druhou veličinou je zvuk při naší prezentaci. Je sice velice působivé mít v prezentaci zvuk, ale vždy si musíme klást otázku, zda je tolik potřebným a je-li skutečně zvuk tou veličinou, která dodá naší prezentaci správný rozměr. Prezentace, u níž musí uživatel dávat pozor, by měla obsahovat výraznější zvuky typu potlesk, buben apod. Zvukovou kulisu použijeme výhradně pro případ spuštění v automatickém režimu bez uplatnění řečníka. V tomto případě je přímo žádoucí zvuk pro upoutání pozornosti.

14 Po animaci U každého animovaného objektu máte možnost zvolit,co se s ním stane po provedení animace. V drtivé většině případů si uživatel přeje, aby objekt zůstal vidět. Někdy je ale nutné, aby objekt po animaci zmizel či změnil barvu. Pro tyto případy je určena nabídka Po animaci. Standardní nastavení je nastaveno na Netlumit. Položka Skrýt po animaci způsobí, že objekt poté zmizí. Poslední možností je Skrýt při dalším klepnutí myši – objekt bude vidět do klepnutí myší, poté zmizí.

15 Nastavení přechodu snímku
Stejně jako lze nastavit efekty pro zobrazování objektů na snímku, můžeme nastavit i efekty pro přechod mezi jednotlivými snímky. V hlavní nabídce vyberte a klepněte na Prezentace a poté v nabídce na Přechod snímků. Okno Přechod snímků nabízí zhruba 40 efektů přechodů snímků. Ihned po zvolení jakéhokoliv se její efekt zobrazí v náhledu. Klepněte na tlačítko Použít u všech, jestliže si přejete tento efekt použít při přechodu u všech snímků prezentace. Pokud má být přechod použit jen u aktuálního snímku, klepněte na Použít. Můžeme použít při přechodu i zvukovou kulisu. V neposlední řadě v levém dolním rohu okna můžeme nastavit možnosti přechodu.

16 Popis při přechodu snímků
Zde se můžete podívat na dialogové okno popsané pro přechod snímků.

17 Poznámka Podrobnější popis naleznete v příloze v kapitole č.15, kde jsou jednotlivé efekty vysvětleny a popsány.

18 Konec Cíle kapitoly: Podrobně popsat nastavení efektů v prezentaci
Podrobně popsat jednotlivé rozšiřující efekty Seznámit uživatele s možnostmi zvukových efektů Nastavení pozice po animaci objektu Nastavení přechodů snímku


Stáhnout ppt "Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)"

Podobné prezentace


Reklamy Google