Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: klávesové zkratky, CTRL, SHIFT, ALT Anotace: Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: zkratky pro Windows. V průběhu prezentace jsou pro žáky vloženy určité úkoly, které mají žáka procvičit na konkrétním problému.

2 RYCHLEJŠÍ OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Zkratky pro windows VY_32_INOVACE_ICT34.12

3 Obsah Naučíme se používat místní nabídky Windows Poznáme klávesové zkratky Naučíme se pracovat efektivněji Naučíme si upravit chování myši

4 Kouzlo dvou kláves-možnosti klávesnice Otázka č.1: Které klávesy z klávesnice použijeme na klávesové zkratky? CTRL, SHIFT, ALT – tři základní klávesy Otázka č.2: Kde je najdeme na klávesnici? Obvykle najdeme všechny tři vždy dvakrát, na levé i pravé straně klávesnice ve spodní řadě kláves. Otázka č.3: Jak postupovat při zadávání klávesových zkratek? Vždy je nutné stisknout a přidržet klávesy „Shift, Ctrl, Alt“ před stisknutím jiné klávesy.

5 Práce s pracovním listem Klávesové Zkratky – rychlá úprava textu Úkol č.1: Označte v pracovním listu nadpis a zkuste na něm klávesové zkratky: Ctrl+B, Ctrl+E, Ctrl + I, Ctrl + U. Doplňte zjištěné reakce PC do bloku s klávesovými zkratkami pro psaní dokumentu! Na co se používají?

6 Rychlá práce s textem-PL Úkol č.2: Označte pasáž od řádky- (levý) ALT+F4 až po programem-. Zkuste pomocí CTRL +C a CTRL +V kopírovat a vložit na konec textu. Dále zkuste zkratku CTRL+X. Doplňte zjištěné reakce PC do bloku s klávesovými zkratkami pro psaní dokumentu! Na co se používají? Úkol č.3: Zkuste najít na internetu nebo svým zjištěním, na co je klávesová zkratka CTRL + =.

7 Práce s dokumenty Úkol č.4: Prozkoumejte klávesové zkratky pro práci s dokumenty : CTRL + N, CTRL +O, CTRL +W, CTRL + Esc, CTRL +S. Doplňte zjištěné reakce PC do bloku s klávesovými zkratkami v programech! Na co se používají? Úkol č.5: Zjistěte na co slouží klávesová zkratka CTRL +P a poté proveďtě po souhlasu vyučujícího úkon.

8 Možnosti myši Úkol č.6: Pracujte s plochou windows. Klikněte pravým tlačítkem myši na určitý objekt. Co se stane? Zobrazí se místní nabídka windows. Přímý přístup k nejčastěji používaným příkazům (vyjmout, kopírovat, vložit, vlastnosti atd…) Otázka č. 4: Pokud nejsou vaše ikony na pracovní ploše uspořádány, jak je seřadíte? Kliknete kdekoli myší a vyberte z voleb-seřadit ikony.

9 Chování myši Úkol č.7: Nastavte funkci tlačítek myši a upravte rychlost kliknutí dle vašich představ. Start-Ovládací panely-tiskárny a jiný hardware-myš-karta tlačítka-rám nastavení tlačítek-zaměnit první a druhé tlačítko. Zkuste. Úkol č.8: Nastavte si dvojité kliknutí myši. Start-Ovládací panely-tiskárny a jiný hardware-myš-karta tlačítka-rám rychlost poklepání-okno myš vlastnosti. Zkuste.

10 Užitečný tip Úkol č.9: Jak najít klávesové zkratky v programech Office? Z nabídky „Nástroje“ vyber příkaz „Vlastní“, klikněte na záložku karty „Možnosti“. V sekci „Jiné“ kliknutím myši zaškrtněte volby „Zobrazovat názvy tlačítek na panelu nástrojů“ a „S názvy tlačítek zobrazovat i klávesové zkratky“.

11 Závěr Vytisknutý text s klávesovými zkratkami prostudujte a založte do svých sešitů. Zkusíme příští hodinu užívat místo příkazů z nabídek používat pouze klávesové zkratky v rámci zapamatování. Děkuji za pozornost…

12 Použité zdroje: http://www.zelenymuzicek.cz/clanek/klavesove- zkratky-ve-windows-setri-cas-i-namahu http://www.zelenymuzicek.cz/clanek/klavesove- zkratky-ve-windows-setri-cas-i-namahu Počítač-můj přítel-sbírka, www.pocitacmujpritel.cz Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen 2011

13 Didaktické poznámky Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: zkratky pro Windows. V průběhu prezentace jsou pro žáky vloženy určité úkoly, které mají žáka procvičit na konkrétním problému. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, Zkratky pro windows


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows."

Podobné prezentace


Reklamy Google