Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika – Práce s grafy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika – Práce s grafy"— Transkript prezentace:

1 Informatika – Práce s grafy

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_01_32_INOVACE_08

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PRÁCE S GRAFY Předmět: Informatika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Práce s grafy v prostředí MS Excel Základní vytváření a ovládání grafu. Klíčová slova: Excel 2010, grafy, vytvoření grafu, ovládání grafu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Grafy v Excelu Jedná se o vizuální zpracování tabulky.
Na Listu se chová jako vložený obrázek. Graf zpravidla tvoříme z hotové tabulky. Hotový graf se při změně údajů sám opraví. Ne každý typ grafu je vhodný pro každou tabulku.

5 Typy grafů Základní výběr typů grafů najdeme na záložce/kartě Vložení.
Obr. 1 – Přehled typů grafů Obr. 2 – Ukázky grafů

6 K jakému účelu se nejlépe hodí výsečový (kulatý) graf
Vytvoření grafu K jakému účelu se nejlépe hodí výsečový (kulatý) graf ? Základem grafu jsou tzv. zdrojové tabulky. Aby graf mohl z tabulky data, musíme označit příslušnou oblast buněk. Vybraná oblast pro tvorbu grafu Obr. 3 – Označení oblasti pro tvorbu grafu

7 Typ grafu Sloupcový graf se hodí především pro porovnávání dat v různých časových obdobích. Spojnicový graf se využívá pro přehledné zobrazení změn hodnot. Jedná se o souvislá data. Výsečový graf zobrazuje pouze jednu datovou řadu (sloupec x řádek), vhodný pro statistiky (%). Ostatní typy grafů jsou většinou modifikací těchto tří typů, v jiném designu, jiném vyplnění prostoru, aj. Např. Plošný graf je modifikací spojnicového grafu, Prstencový graf se podobá grafu výsečovému.

8 Který typ grafu bude vhodný pro následující tabulku?
Obr. 5 – Nabídka sloupcových grafů Obr. 4 – Vzorová zdrojová tabulka

9 Práce s grafem Posunutí celého grafu – graf chytíme levým tlačítkem myší v pravém horním rohu a táhneme na místo určení – objeví se čtyřsměrná šipka. Zobrazovaná oblast detailní nastavení zobrazení grafu Obr. 6 – Posunutí grafu Obr. 7 – Nastavení zobrazované oblasti

10 1 2 Velikost grafu Můžeme upravit velikost dvou různých částí grafu, velikosti upravujeme tažením: Oblast grafu = celý graf včetně legendy, uchopíme jej za pravý dolní roh, viz 1. Zobrazovanou oblast, tedy samotný graf bez legendy, můžeme zvětšit uvnitř oblasti grafu tažením za její pravý dolní roh, viz 2.

11 CVIČENÍ Otevřete soubor Úkol Grafy, který najdete na _________ .
Ze zadaných informací vytvořte minimálně 7 různých grafů na základě uvedených dat. Zvolte vhodný typ grafu a vysvětlete, proč jste jej zvolili.

12 DOBRÁ PRÁCE!!!

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – Archiv autora, IKT79. Obr. 2 – Archiv autora, IKT80. Obr. 3 – Archiv autora, IKT81. Obr. 4 – Archiv autora, IKT81. Obr. 5 – Archiv autora, IKT82. Obr. 6 – Archiv autora, IKT83. Obr. 7 – Archiv autora, IKT84. Obr. 8 – Archiv autora, IKT85. Obr. 9 – Archiv autora, IKT86. Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Informatika – Práce s grafy"

Podobné prezentace


Reklamy Google