Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_509_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_509_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník První Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Grafy I Anotace Cílem je popsat základní postup při tvorbě grafu v programu Excel 2010. Na tuto prezentaci navazuje rozšíření učiva ve vzdělávacím materiálu Grafy II. Prezentace je určena jako názorná pomůcka ovládaná učitelem z počítače nebo dataprojektoru. Žáci pracují s vyučujícím na přiloženém příkladu. V závěru je zařazen úkol pro praktické procvičení, vyžadující samostatnou práci žáka na PC. Je možno použít i pro domácí výuku. Zhotoveno, (datum/období) 16. únor 2013 Ověřeno 7. června 2013

3 Úvod Chceme-li vygenerovat v Excelu graf, musíme nejprve vytvořit tabulku v listu sešitu, správně jí vyplnit a nadefinovat výpočetní vztahy pomocí vzorců a funkcí. Jestliže potom budeme tvořit graf z dat celé tabulky, stačí se postavit kurzorem na libovolnou buňku, budeme-li tvořit graf jen z určité části tabulky, uzavřeme tuto do bloku.

4 Postup 1.V tabulce se nastavíme na libovolnou buňku, příp. uzavřeme do bloku část tabulky, z níž chceme graf vytvořit. 2.Zvolíme kartu Vložení, z ní skupinu Grafy a vybereme vhodný typ grafu, který bude nejlépe graficky vystihovat údaje z tabulky.

5 Postup Typy grafů a jejich nejvhodnější použití: sloupcový – hodí se pro znázornění změn dat za určité časové období nebo pro vzájemné porovnání položek, spojnicový – nejlépe použitelný pro zobrazení vývoje dat za stejné období, výsečový – charakterizuje podíl jednotlivých částí na celku, pruhové – zobrazují porovnání jednotlivých položek. Další typy grafů: plošné, XY bodové, burzovní, povrchové, prstencové, bublinové, paprskové a některé další.

6 Postup Příklad - zadání

7 Postup Příklad – dopočet tabulky

8 Postup Příklad – tvorba grafu Výběr datové oblasti a přechod na kartu Vložit.

9 Postup Příklad – tvorba grafu Výběr nejvhodnějšího typu grafu.

10 Postup Příklad – tvorba grafu Jako nejvhodnější zvolen výsečový prostorový graf. Díky výběru sloupce A se v grafu automaticky vytvoří základní legenda.

11 Postup Příklad – tvorba grafu Vložení názvu grafu

12 Postup Příklad – tvorba grafu Umístění legendy

13 Postup Příklad – tvorba grafu Umístění datových popisků

14 Postup Příklad – tvorba grafu Zvýraznění největšího světadílu – pomalý dvojklik na zvolenou výseč a její vytažení z grafu.

15 Literatura: KOLEKTIV AUTORŮ. Office 2010 Podrobná uživatelská příručka. první. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-3222-7 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) http://office.microsoft.com/cs-cz/excel-help/typy-grafu-ktere-jsou-k-dispozici- HA001233737.aspx Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google