Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
AUTOR: Ivana Mačková NÁZEV: VY_32_INOVACE_SADA4_ICT.8.17 TÉMA: Excel – dotazník s rozevíracími seznamy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál Excel – dotazník s rozevíracími seznamy
Vzdělávací obor Informační a komunikační technologie Tematický okruh Práce s tabulkami - MS Excel Anotace Výukový materiál slouží k vysvětlení a procvičení vytváření dotazníků. Očekávaný výstup Žák poznává další možnosti MS Excelu – provádí nastavení pásu karet, vkládá formulářové prvky do dotazníků. Druh učebního materiálu Prezentace Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – druhý stupeň, 8. ročník

3 EXCEL – DOTAZNÍK S ROZEVÍRACÍMI SEZNAMY
V Excelu můžeme vytvářet různé dotazníky (formuláře). VÝHODY DOTAZNÍKŮ přehlednost pochopitenost pro uživatele možnost kontroly, co uživatel zadává Protože v dotazníku budeme používat formulářové prvky, musíme mít na pásu karet kartu Vývojář.

4 ZOBRAZENÍ KARTY VÝVOJÁŘ
Klikneme na Soubor – Možnosti – Přizpůsobit pás karet – – zatržítko u karty Vývojář

5 PŘÍKLAD: Vytvořte dotazník podle následující předlohy.
přepínač číselník zaškrtávací políčko seznam

6 Nejprve vytvoříme tabulku – barevně odlišíme buňky, do nichž se nebudou zadávat žádné údaje, bílé buňky jsou určeny pro odpovědi.

7 POHLAVÍ Použijeme ovládací prvek formuláře přepínač.
Označíme pravým tlačítkem myši vložený přepínač a zvolíme Upravit text.

8 VĚK Použijeme ovládací prvek formuláře číselník.
Označíme pravým tlačítkem myši vložený číselník, zvolíme Formát ovládacího prvku a na záložce Ovládací prvek zadáme hodnoty a propojení s buňkou.

9 NAVŠTĚVUJEŠ NĚJAKÝ ZÁJMOVÝ KROUŽEK?
Pod tabulkou vytvoříme seznam možných odpovědí. Klikneme do buňky, v níž chceme mít odpověď, a na kartě Data v části Datové zdroje klikneme na Ověření dat.

10 V okně Ověření dat povolíme Seznam.
Klikneme na tlačítko v řádku Zdroj a vybereme oblast buněk s odpověďmi. Nyní potvrdíme OK. Označením buňky se zobrazí vpravo šipka a po kliknutí na ni se zobrazí seznam odpovědí.

11 JAK TRÁVÍŠ SVŮJ VOLNÝ ČAS?
Použijeme ovládací prvek formuláře zaškrtávací políčko. Označíme pravým tlačítkem myši vložené zaškrtávací tlačítko a zvolíme Upravit text.

12 Pod tabulkou vytvoříme opět seznamy odpovědí.
POSLEDNÍ 3 ODPOVĚDI Pod tabulkou vytvoříme opět seznamy odpovědí. Dále postupujeme stejně jako u otázky Navštěvuješ nějaký zájmový kroužek? Viz snímek 7

13 SKRYTÍ POMOCNÝCH TABULEK
Pomocné tabulky pod dotazníkem můžeme nyní skrýt. Označíme řádky se seznamy odpovědí. Na kartě Soubor v části Buňky klikneme na Formát. Zde v odstavci Viditelnost – Zobrazit a skrýt zvolíme možnost Skrýt řádky.

14 ÚPRAVY A ULOŽENÍ Nakonec nastavíme, aby vyplňující mohl upravovat jen ty buňky, které slouží k zápisu odpovědi (ty, které mají bílou výplň). Tyto buňky označíme, z místní nabídky zvolíme možnost Formát buněk a zde zrušíme zaškrtnutí u Uzamknout.

15 Nakonec na kartě Revize klikneme na Zamknout list (můžeme zadat i heslo).
Soubor uložíme – musíme zvolit typ Sešit aplikace Excel s podporou maker.

16 ÚKOL: Vytvořte dotazník s názvem Stravovací návyky.
1. Co jíš nejčastěji ke svačině? Jedna z možných odpovědí (seznam) ovoce, zeleninu obložený chléb, rohlík, pečivo sušenky, sladkosti mléčné výrobky hamburgery 2. Které nápoje piješ denně nebo téměř denně? Více možných odpovědí (zaškrtávací tlačítka) čaj mléko a mléčné nápoje sladké limonády vodu, minerálky ovocné šťávy 2. Jak často jí vaše rodina pohromadě? Jedna z možných odpovědí (seznam)  denně  několikrát týdně  jen o víkendech

17 Citace Ilustrace: Kopie obrazovek programu MS Excel – vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov"

Podobné prezentace


Reklamy Google