Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Efektivní učení – cesta k vědění Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3053 Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Informační a komunikační technologie - Informatika Tematický okruh - téma:Textový editor – odrážky a číslování Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Markéta Illová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 11.10.2011 Ověření vzdělávacího materiálu Třída (y):6.A, 2. skupina Datum:13.10.2011 Metodický list/anotace: Prezentace sloužící k základní práci s odrážkami a číslovanými seznamy. Žáci pracují krok za krokem podle jednotlivých snímků prezentace a postupně plní úkoly.Jednotlivé snímky obsahují návod i náhled a výsledek práce. Vzdělávací materiál je poskytnut ke sdílení pro ostatní pedagogy na počítačích ve sborovně školy.

2 Použití odrážek a číslovaných seznamů Informatika – textový editor

3 Nástroj Odrážky Nástroj odrážky je dalším z nástrojů textového editoru při tvorbě dokumentu. Využijeme ho při heslovitém zápisu, vyjmenovávání různým pojmů, možností nebo variant. Odrážky mohou přispět k estetickému vzhledu dokumentu.

4 Příklady užití odrážek: Dny v týdnu: Pondělí Úterý Středa… Ovoce:  Jablko  Hruška  Jahoda… Jména chlapců:  Petr  Pavel  Jan… Jména dívek:  Jana  Petra  Marie…

5 Postup Nadepíšeme Název našeho seznamu. Stiskneme klávesu Enter. Na panelu nabídek klikneme na Formát – Odrážky a číslování. Zvolíme variantu odrážek. Dbáme přitom estetických hledisek, volíme jednoduché odrážky. Potvrdíme OK. Napíšeme text a klávesou Enter vytvoříme novou odrážku.

6 Náhled

7 Výsledek Seznam ukončíme několika způsoby: Po poslední položce stiskneme Enter a potom klávesu Back Space Klikneme na ikonku odrážek na panelu nástrojů

8 Číslovaný seznam Využijeme při tvorbě seznamů vyžadujících určité pořadí, seznamů s odkazy na určité kapitoly apod. Číslování se může i tzv. vnořovat, tj. do jednoho seznamu vložit další, číslovaný seznam. Používáme číslice arabské, římské i velká a malá písmena.

9 Příklady Pořadí závodníků: 1.Novák 2.Polák 3.Skalák Co neobsahuje chybu? a)pustina b)pustyna c)pusťina Plán týdne: I.Pondělí II.Úterý III.Středa IV.Čtvrtek V.Pátek VI.Sobota VII.Neděle

10 Náhled

11 Postup Nadepíšeme název seznamu. Stiskneme klávesu Enter. V nabídce Formát – Odrážky a číslování vybereme na kartě Číslování variantu číslování seznamu. Klikneme na OK. Napíšeme položku seznamu a další vytvoříme kliknutím na klávesu Enter. Ukončení seznamu je stejné jako u odrážek.

12 Výsledek Opět dbáme na jednoduchost a snadnou orientaci. Čísla můžeme také upravit na tučně, kurzívu nebo podtrženě, stačí kurzor myši nastavit na číslo seznamu a kliknout dál upravovat.

13 Vlastní odrážky Jako odrážky můžeme použít i obrázek nebo jiný symbol. Na kartě Odrážky zvolíme libovolný typ, pak klepneme na tlačítko Vlastní. V novém nabídkovém okně si najdeme variantu, kterou chceme použít – Písmo, znak, obrázek. V nabídce si pak vybereme, co nám bude vyhovovat.

14 Náhled

15 Víceúrovňový seznam Pokud potřebujeme seznam více rozšířit, vnořit další body, použijeme víceúrovňový seznam Panel nabídek: Formát – Odrážky a číslování – Víceúrovňové

16 Náhled

17 Výsledek Úkoly v týdnu: 1.Pondělí a)Nákup b)Úkoly 2.Úterý a)Kroužek b)Volat babičce

18 A nyní se můžete pustit do tvorby seznamů!


Stáhnout ppt "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_32_INOVACE_TE_5 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google