Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Failure Mode and Effect Analysis Fehler Möglichkeit und Einflüss Analyse Analýza možností vzniku chyb ANALÝZA RIZIK – FMEA.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Klasifikační aspekty rizik
Úvod do projektového řízení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Podpůrná opatření prvního stupně
Rozhodování 1.
Úloha bodového systému
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Logistika a Supply Chain Management
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Digitální učební materiál
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
GDPR aneb to chceme.
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Digitální učební materiál
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Hodnocení předložených žádostí – případ UK
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Řízení rizik Semikvantitativní hodnocení rizik, riziková pozice subjektu Zpracoval: prof. Ing. František BOŽEK, CSc. Univerzita obrany v Brně Kontakt: tel.: ,

Úvod Semikvantitativní hodnocení rizik -tvoří přechod mezi kvantitativní a kvalitativní analýzou; -výstupy spíše subjektivní povahy blížícími se kvalitativnímu hodnocení; -ve srovnání s kvantitativní analýzou se vyznačuje rychlostí, jednoduchostí provedení, nižšími požadavky na vstupní data a menší náročností na potřebné zdroje; -přesnost správnost a spolehlivost výstupů je nižší v porovnání s kvantitativní analýzou; -výstupy prezentovány v jistém intervalu bodových hodnot indexů v matici a mapě rizik.

Úvod Semikvantitativní hodnocení rizik -stejně jako kvalitativní analýza je založena na expertním odhadu jak pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí, tak následků nežádoucí události -pravděpodobnost a dopady se označují v určitém intervalu bodových hodnot (indexů); -umožňuje poměrně snadno a rychle identifikovat kritická rizika posuzovaných systémů; -lze ji doporučit zvláště pro systémy, pro něž dosud nebyla realizována analýza rizik.

Obecná charakteristika semikvantitativní analýzy -nabízí více konzistentní a důkladnější přístup k posuzování a porovnávání rizik, včetně strategie ovládání rizik, ve srovnání s kvalitativním hodnocením; -eliminuje některé nejasnosti a rozporuplnosti, které může produkovat kvalitativní analýza rizik; -vyžaduje, minimálně stejné kvantum vstupních dat jako kvalitativní analýza; -používá obdobné metody sběru dat a analýzy hodnocených aktivit jako kvalitativní analýza, doplněné o další speciální postupy.

Obecná charakteristika semikvantitativní analýzy -bývá často zařazována do skupiny kvalitativního hodnocení, což není správné, protože existují významné rozdíly mezi oběma postupy v systematičnosti, struktuře a relativní úrovní objektivity, transparentnosti a reprodukovatelnosti; -vychází z předem stanoveného bodovacího systému, který umožňuje zařazení a vnímání rizik do kategorií, mezi nimiž existuje logická a explicitní hierarchie.

Obecná charakteristika semikvantitativní analýzy -oproti kvantitativní analýze může být užita ke zhodnocení většího počtu různých druhů rizik, protože nevyžaduje úplný matematický model; -posouzení rizik pokrývá širší rozsahy pravděpodobnosti a dopadu; -hodnocení širokého spektra rizik systémů; specificky regionálních rizik; -dovoluje srovnání jednotlivých systémů z aspektu rizikových pozic i rizikových pozic jednotlivých suboblastí.

Užití semikvantitativní analýzy -chemický, strojírenský, automobilový průmysl, zemědělství, hodnocení rizikovosti projektů, vojenství a začíná se uplatňovat i v jiných oborech; -rankingové metody relativního hodnocení: Dowův index hořlavosti a výbušnosti; Mondův index; Index nebezpečí látky ; Index působení chemických vlivů; Index nebezpečnosti a zranitelnosti aj.

Postup semikvantitativní analýzy -základem je označení jednotlivých kategorií úrovně pravděpodobnosti vzniku, dopadu a závažnosti (kombinace pravděpodobnosti a dopadu) nežádoucí události; -ponejvíce numerické vyjádření v předem stanoveném intervalu, hodnot v oboru přirozených čísel N *, méně Re + ; -verbální označení kategorií, označení písmeny; -intervaly označení kategorií se nesmí překrývat, musí být jednoznačně definovány a všechny kategorické podmínky musí být vyčerpány.

Popis kategorií pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí Kategorie Rozsah pravděpodobnosti (frekvence výskytu události za rok) verbální označení numerické označení označení písmenem nepatrná 1A  velmi nízká 2B10 -4 až nízká 3C10 -3 až střední 4D10 -2 až vysoká 5E10 -1 až velmi vysoká 6F až 8  téměř jistá7G  8  Zdroj (upraveno): Food and Agriculture Organization of United Nations/World Health Organization (FAO/WHO). Risk Characterization of Microbiological Hazards in Food: Guidelines. Microbiological Risk Assessment Series No. 17. Rome: FAO/WHO, 2009, p. 38. ISSN

Popis kategorií frekvence expozice Kategorie Frekvence expozice za rok ve dnech verbální označení numerické označení označení písmenem nepatrný 1A1-2 velmi nízká 2B2-5 nízká 3C5-15 střední 4D15-25 vysoká 5E25-60 velmi vysoká6F  60 Zdroj (upraveno): Food and Agriculture Organization of United Nations/World Health Organization (FAO/WHO). Risk Characterization of Microbiological Hazards in Food: Guidelines. Microbiological Risk Assessment Series No. 17. Rome: FAO/WHO, 2009, p. 38. ISSN

Popis kategorií dopadu nežádoucí události Kategorie Popis dopadu verbální označení numerické označení označení písmenem nepatrný 1Atéměř bez účinku velmi nízký2B cítit se špatně pár dnů bez onemocnění nízký 3Conemocnění s domácí léčbou střední 4Dhospitalizace vysoký 5Echronické následky velmi vysoký6Fsmrt Zdroj (upraveno): Food and Agriculture Organization of United Nations/World Health Organization (FAO/WHO). Risk Characterization of Microbiological Hazards in Food: Guidelines. Microbiological Risk Assessment Series No. 17. Rome: FAO/WHO, 2009, p. 39. ISSN

Úloha semikvantitativní analýzy -Poskytnout managementu objektivnější odhad úrovně posuzovaných rizik v podobě matice a mapy rizik. -Posouzení rizik se závěrem, že úroveň rizika je „Nízká“, musí být vnímáno hodnotitelem a managery rizik v určitém intervalu, aby nedocházelo v procesu hodnocení a ovládání rizik k nedorozuměním, což bývá potenciální slabinou kvalitativní analýzy rizik. Semikvantitativní hodnocení rizika se tomuto problému vyhýbá tím, že připojuje termínu „Nízká“ kvantitativní význam v jistých mezích.

Matice rizika semikvantitativní analýzy V buňkách matice rizik je zaznamenána kombinace efektu pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí p(  ) a dopadu příslušné nežádoucí události N(  ) a v daném čase  ve shodě se vztahem (1): (1) Akceptací kategorického popisu pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí p(  ), popisu dopadu kategorií nežádoucí události N(  ) dle předchozích tabulek a vztahu (1) lze získat matici rizik, kde bodové indexy kategorií rizik R(  )   1; 42 .

Matice rizika reflektující numerické označení pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí a dopadu nežádoucí události PravděpodobnostDopad nežádoucí události verbální označenínepatrný velmi nízký střednívysoký velmi vysoký numerické označení nepatrná nízká velmi nízká střední vysoká velmi vysoká téměř jistá Zdroj: vlastní

Charakteristika intervalů bodových indexů rizika Interval bodových indexů rizika R(  ) Charakteristika rizika  1; 3  Zanedbatelné. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. Riziko je nutné pouze monitorovat.  4; 7  Marginální. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. K jeho redukci mohou být zavedena opatření organizačního charakteru, která jsou nákladově obvykle nízká. Riziko je nutné pouze monitorovat.  8; 12  Nízké. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. K jeho snížení mohou být zavedena ta opatření, kde Cost-Benefit analýza prokáže nižší náklady ve srovnání s přínosy. Riziko je nutné stále monitorovat.  14; 20  Akceptovatelné. Netřeba implementovat opatření k dalšímu snížení rizika. Doporučuje se navrhnout opatření k redukci rizika a zavést ta z nich, pro něž Cost-Benefit analýzy prokáže nižší náklady ve srovnání s přínosy, případně multikriteriální hodnocení celkovou výhodnost implementace protiopatření. Riziko je nutné permanentně monitorovat.  21; 25  Tolerovatelné. Je nezbytné zavést protiopatření na redukci rizika v termínované době. Aktivitu bez redukce rizika lze provozovat jen tehdy, je-li společensky vysoce významná (chemický průmysl a výroba některých nebezpečných sloučenin). Náklady vynaložené na snížení rizika by měly být přiměřené hodnotě chráněných aktiv. Opět se doporučuje využít Cost-Benefit analýzu, či multikriteriální hodnocení, které umožní posoudit efektivnost přijetí konkrétních protiopatření.  30; 42  Nepřijatelné. Aktivitu je třeba okamžitě přerušit, anebo bezprostředně zavést opatření na akceptovatelnou hodnotu rizika. Zdroj: vlastní

Vymezení rizikové pozice systému Matici rizika lze aplikovat též k identifikaci kritických rizik. Představme si, že ve firmě X se nalézá 12 zdrojů rizik R k (  ), kde k   1; 12   k  N * (N * je symbol množiny přirozených čísel), spojených s nakládáním s nebezpečnými sloučeninami, jež lze ve vztahu k hodnocení pravděpodobnosti p k (  ) a dopadu N k (  ) zobrazit v matici rizik. Z takové matice rizik pak v souladu s charakteristikou rizik prezentovanou dříve okamžitě rezultuje kategorie významnosti k-tého rizika. Zároveň lze z matice okamžitě identifikovat neakceptovatelná rizika.

Matice rizik vymezující rizikovou pozici systému PravděpodobnostDopad nežádoucí události verbální označení nepatrný velmi nízký střednívysoký velmi vysoký numerické označení nepatrná 1 nízká 2R 12 R9R9 velmi nízká 3 R6R6 střední 4 R5R5 vysoká 5R 10 ; R 11 R7R7 R2R2 velmi vysoká 6 R3R3 R1R1 téměř jistá7R9R9 R8R8 R4R4 Zdroj: vlastní

Mapa rizik vymezující rizikovou pozici systému Grafické stanovení priorit potřeby minimalizace rizik (mapa rizik) p j,i (  ) -pravděpodobnost poškození i-tého aktiva j-tým nebezpečím  N j,i (  ) - škoda způsobená i-tému aktivu j-tým nebezpečím  R 1 - R 12 - riziko uplatnění nebezpečí j   1  12   j  N*  Priority zavedení protiopatření rostou od nebezpečí j = 12 směrem k nebezpečí j=1; Nebezpečí j=1 vyžaduje okamžité ukončení aktivity, resp. prioritní implementaci protiopatření. Zdroj: Božek, F., Urban, R Management rizika - Obecná část. 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, 2008, s. 87. ISBN

Vymezení rizikové pozice systému v logaritmické stupnici Někteří autoři doporučují pracovat vzhledem k reálným hodnotám pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí p(  ) v řádu 10 -a rok -1 a dopadu příslušné nežádoucí události N(  ) v řádu 10 b Kč (a, b  N * ) v logaritmické stupnici takže rovnice (1) nabývá tvaru: (2) takže sumární skóre rizika je vyjádřeno součtem numerického označení jednotlivých kategorií pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí p(  ) a dopadu nežádoucí události N(  ).

Matice rizik v logaritmické stupnici PravděpodobnostDopad nežádoucí události verbální označení nepatrný velmi nízký střednívysoký velmi vysoký numerické označení nepatrná nízká velmi nízká střední vysoká velmi vysoká téměř jistá Zdroj: vlastní

Charakteristika intervalů bodových indexů rizika v logaritmické stupnici Interval bodových indexů rizika R(  ) Charakteristika rizika  2; 3  Zanedbatelné. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. Riziko je nutné pouze monitorovat. 4 Marginální. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. K jeho redukci mohou být zavedena opatření organizačního charakteru, která jsou nákladově obvykle nízká. Riziko je nutné pouze monitorovat.  5; 6  Nízké. Netřeba implementovat opatření k redukci rizika. K jeho snížení mohou být zavedena ta opatření, kde Cost-Benefit analýza prokáže nižší náklady ve srovnání s přínosy. Riziko je nutné stále monitorovat.  7; 8  Akceptovatelné. Netřeba implementovat opatření k dalšímu snížení rizika. Doporučuje se navrhnout opatření k redukci rizika a zavést ta z nich, pro něž Cost-Benefit analýzy prokáže nižší náklady ve srovnání s přínosy, případně multikriteriální hodnocení celkovou výhodnost implementace protiopatření. Riziko je nutné permanentně monitorovat.  9; 10  Tolerovatelné. Je nezbytné zavést protiopatření na redukci rizika v termínované době. Aktivitu bez redukce rizika lze provozovat jen tehdy, je-li společensky vysoce významná (chemický průmysl a výroba některých nebezpečných sloučenin). Náklady vynaložené na snížení rizika by měly být přiměřené hodnotě chráněných aktiv. Opět se doporučuje využít Cost-Benefit analýzu, či multikriteriální hodnocení, které umožní posoudit efektivnost přijetí konkrétních protiopatření.  11; 13  Nepřijatelné. Aktivitu je třeba okamžitě přerušit, anebo bezprostředně zavést opatření na akceptovatelnou hodnotu rizika. Zdroj: vlastní

Ochrana lokalit NATURA 2000 ve vojenských výcvikových prostorech Aplikace semikvantitativní analýzy rizik Nešetrná realizace výcviku či údržby lokalit NATURA 2000 může poškodit nebo zničit jednotlivé elementy lokalit, a tím způsobit ekologickou újmu nebo škodu. Cílem aplikace managementu rizika je zajistit ochranu vybraných druhů rostlin, živočichů a typů přírodních stanovišť, jež jsou z evropského pohledu cenné, vzácné či omezené výskytem jen na určitou oblast (endemické) a nejvíce ohrožené.

Popis numerických kategorií frekvence Kategorie Frekvence výskytu události za rok verbální označenínumerické označení zanedbatelná 1  5  nízká 2 3  až 5  střední 3 3  až 3  vysoká 5 8  až 3  velmi vysoká 6  8  Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Klasifikace elementů NATURA 2000 a)ptačí oblasti; b)přírodní stanoviště (habitats); c)chráněné druhy flóry a fauny. Hodnocení změn druhové bohatosti a vyváženosti:

Popis numerických kategorií následků Kategorie Rozsah dopadu nežádoucí události na ekosystém verbální označenínumerické označení zanedbatelný1 druhová bohatost a vyváženost se téměř nemění okrajový2 druhová bohatost a vyváženost je mírně narušena kritický3 druhová bohatost a vyváženost je narušena výrazně katastrofický4 dochází ke kolapsu ekosystému Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Matice rizika lokality NATURA 2000 Frekvence Dopad nežádoucí události na ekosystém 1 - zanedbatelný2 - okrajový3 - kritický4 - katastrofický 1 - zanedbatelná nízká střední vysoká velmi vysoká Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Charakteristika rizika lokality NATURA 2000 Interval bodového indexu rizika Charakteristika rizika  1; 3  Zanedbatelné. Protiopatření netřeba zavádět; riziko nutno monitorovat.  4; 6  Akceptovatelné. Protiopatření lze implementovat se souhlasem top-managementu Ministerstva obrany, zvlášť, převyšují-li přínosy náklady.  8; 12) Nežádoucí. Je nezbytné zavést protiopatření v termínované době stanovené Ministerstvem obrany.  12; 20  Neakceptovatelné. Je nezbytné aktivitu okamžitě zastavit anebo okamžitě implementovat protiopatření na minimalizaci rizika Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Charakteristika rizika vybrané lokality NATURA 2000 Fáze hj()hj() Charakterizace zdroje nebezpečí h j fj()fj()Nj()Nj()Rj()Rj() Příprava výcviku 1absence poučení aktérů výcviku236 2absence spolupráce s orgány státní správy428 3absence spolupráce s ekologem VVP133 4 absence proškolení střediska obsluhy vojenských zařízení 236 5povrchně zpracovaný environmentální plán výcviku339 6opomenutí lokality NATURA změny meteorologických podmínek339 suma 45 Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Charakteristika rizika vybrané lokality NATURA 2000 Fáze hj()hj() Charakterizace zdroje nebezpečí h j fj()fj()Nj()Nj()Rj()Rj() Realizace výcviku 8změny meteorologických podmínek248 9změna doktríny výcviku248 10neplnění doktríny výcviku změna koncepce využití VVP248 12nerespektování a nedodržení plánu výcviku neznalost chráněných druhů flóry, fauny a stanovišť aktéry výcviku nekázeň jednotlivců428 15opomenutí lokality NATURA neodstranění negativních dopadů výcviku133 17závažné havárie144 18nezavedení zmírňujících opatření339 suma 72 Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Charakteristika rizika vybrané lokality NATURA 2000 Fáze hj()hj() Charakterizace zdroje nebezpečí h j fj()fj()Nj()Nj()Rj()Rj() Management údržby 19 nízký rozpočet na management údržby absence kvalifikovaného subjektu údržby nevhodné meteorologické a půdní podmínky údržby fenologicky nevhodná údržba odstoupení od smlouvy nesprávný management údržby neadekvátně stanovené priority ošetřovaných ploch 339 suma 43 Zdroj: Božek, F., et al Risk Management of NATURA 2000 Sites in Czech Military Training Areas. WIT Transactions on Information and Communication Technologies, 2012, Vol 44, Southampton: WIT Press, pp , ISSN:

Výstup z matice rizik pro lokality NATURA 2000 Nežádoucí riziko pro lokality NATURA 2000 reprezentují rizika R 2, R 5, R 7, R 8, R 9, R 11, R 13, R 14, R 18 a R 25, z nichž R 7, R 8, R 9 a R 11 jsou neovlivnitelná nebo ovlivnitelná jen minimálně; V ostatních případech lze zavést k redukci rizik; Za povšimnutí stojí vysoké hodnoty rizik R 5, R 13, R 14, R 18 a R 25, jež plynou výhradně z nedisciplinovanosti či neznalosti stakeholders. Jejich snížení by měla být věnována priorita; Specifikum představuje neakceptovatelné riziko R 19, rezultující z nedostatku obvykle finančních, ale často i personálních a materiálních zdrojů pro management údržby.

Závěr Semikvantitativní hodnocení rizik -poskytuje zprostředkující úroveň mezi textovým hodnocením kvalitativního posouzení rizik a numerickým vyhodnocením kvantitativního posouzení rizik v indexové stupnici určitého rozsahu; -nabízí více konzistentní a důkladnější přístup k posuzování a porovnávání rizik, včetně strategie ovládání rizik ve srovnání s kvalitativním hodnocením a eliminuje některé nejasnosti a rozporuplnosti, které může produkovat kvalitativní analýza rizik;

Závěr Semikvantitativní hodnocení rizik -vyžaduje důsledné značení kategorií pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí a dopadu nežádoucí události tak, aby se jednotlivé kategorie nepřekrývaly a zároveň byly vyčerpávající; -poskytuje stejné, ale přesnější výstupy ve formě matice a mapy rizik ve srovnání s kvalitativní analýzou; -má i obdobné užití v praxi jako kvalitativní hodnocení.

Příprava na cvičení Studenti se seznámí s výhodami a nedostatky semikvantitativního hodnocení rizik ve srovnání s kvalitativním a kvantitativním způsobem a osvojí si postup získávání výstupů semikvantitativní analýzou, zejména ve formě mapy rizik a zobrazení v matici rizik. Vytvořené skupiny 3-5 studentů realizují semikvantitativní analýzu rizik jednoduchého systému (část útvaru, vojenského výcvikového prostoru, domácnosti, provozovny, veřejné instituce, regionu) a zpracují matici nebo mapu rizik zkoumaného systému. K tomu využijí výsledky získané v předchozích cvičeních.