Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - mluvené útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Mluvené útvary.
Advertisements

Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – psané útvary (krátké informační útvary - útvary.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
PUBLICISTICKÝ STYL ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3_38 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_100 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_TELEFONOVANI_MOBIL_PR EZENTACE_14 Název školyStřední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název prezentace (DUMu)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-012
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 11 –slovesa – slovesný vid
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
City DUM_15.
Komunikace a interakce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název prezentace (DUMu):
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
5. Test-vývoj, význam, rozdělení střelných zbraní
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
13. Růst lidské populace, demografie
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Funkční styl řečnický.
SLOH A KOMUNIKACE Projev, proslov.
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - mluvené útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník obor Mechanik opravář MV, OZS Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:srpen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE: Tato prezentace je zaměřena na mluvené útvary prostě sdělovacího stylu, charakteristiku mluvených projevů a na jednotlivé slohové útvary, které se užívají v běžném společenském styku, ale také při veřejném ústním jednání.

PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Mluvené útvary

Charakteristika mluveného projevu: je neopakovatelný, protože se váže na danou konkrétní situaci je pro něj charakteristický přímý kontakt mezi účastníky projevu často bývá nepřipravený, což způsobuje, že vyjadřování je méně přesné a pečlivé, opakují se stejná slova a větná stavba bývá jednodušší projev bývá citově zabarvený a doprovází jej různé mimojazykové, neverbální prostředky

Dialogy: mluvené jazykové projevy (hovory) dvou a více lidí, v nichž dochází ke střídání mluvčích (jeden vždy mluví, druhý mu naslouchá), nemělo by mluvit více lidí najednou účastníci dialogu většinou sledují nějaký společný cíl, vyměnit si informace, na něčem se domluvit, vyjádřit city a pocity člení se na repliky – střídání(výstupy) jednotlivých mluvčích

v běžném hovoru vznikají i jednoduchá vypravování událostí, vlastních i cizích zážitků nebo vzpomínek, ve kterých se často vyskytují i prvky prostého popisu (osob, věcí, jevů)

Monology: mluvené jazykové projevy, v nichž nedochází ke střídání mluvčích, ale mluví nepřetržitě jeden člověk nejčastěji se setkáváme s monology v podobě přednášek, výkladů, referátů a také různých projevů(proslovů) zkušený mluvčí, dobrý řečník musí brát ohled na posluchače, svou řeč jim adresuje, reaguje na jejich reakce

Telefonní hovor: rychlé sdělení informace, odpověď na dotaz, předání zprávy stručnost, věcnost, promyšlená formulace, pečlivá výslovnost společenské a zdvořilostní zásady: a) pozdrav a představení volajícího, pak volaného b) krátké sdělení, přesně formulované a vyslovené c) ukončení volajícím – poděkování a rozloučení

Běžný společenský styk: blahopřání, přípitek: krátký projev, který se pronáší při slavnostní příležitosti (narozeniny, svatba, promoce, výročí aj.) a ve kterém mluvčí udává, k jaké příležitosti(na čí zdraví, počest) si společnost připije vyjádření soustrasti: stručný ustálený projev s citovým zabarvením, kterým se vyjadřuje pozůstalým lítost nad úmrtím jejich blízkých (např. Přijměte prosím mou nejhlubší soustrast…)

Běžný společenský styk: Přivítání: zdvořilé vyjádření potěšení z návštěvy (např. Vítám vás u nás. Jsem rád, že jste přišli, pojďte prosím dál…) Oficiální přivítání na veřejnosti : Vážení přítomní, dámy a pánové, dovolte, abych vás přivítal jménem…

Běžný společenský styk: Představování: představujeme mladšího staršímu, muže ženě, méně významnou osobnost osobnosti významnější užíváme ustálené formulace (např.: Dovolte, abych vám představil svého spolužáka. Seznamte se, to je…Těší mě, rád jsem vás poznal.)

Běžný společenský styk: Omluvy, odmítnutí: užíváme zdvořilé formulace (např.: Promiň, ale nemohl jsem přijít. Je mi líto, ale… Omluv mě, rád bych přišel, ale…Omlouvám se, mám ještě nějaké povinnosti.) patří sem i omlouvání ve škole (např. Pane učiteli, omluvte mě, prosím, zapomněl jsem doma sešit.)

Veřejné ústní jednání: je to projev oficiálnějšího rázu je třeba mluvit zřetelně, souvisle, dobře artikulovat využívat jednodušších souvětí a jednoduchých vět omezit nadužívání zájmen a parazitních slov (např. teda, prostě, tak) zachovat přiměřenou délku projevu omezit nadměrnou gestikulaci a pohyb těla udržovat kontakt s posluchači

Veřejné ústní projevy: Referát: informuje posluchače o aktuálním dění nebo o něčem, co by je mohlo zajímat, např. o knižní novince, divadelním nebo filmovém představení, o výstavě, ale i o sportovním utkání Diskuse(řízený dialog): jednotliví mluvčí se vyjadřují k nějaké otázce, problému, případně reagují na příspěvky ostatních mluvčích, často navazuje na referát

Otázky pro opakování: 1) Charakterizujte mluvené útvary prostě sdělovacího stylu. 2) Vysvětlete rozdíl mezi dialogem a monologem. 3) Uveďte příklady neverbální komunikace. 4) Popište postup při telefonování. 5) Které útvary patří k běžnému společenskému styku? 6) Kde využíváme veřejná ústní jednání, které útvary sem patří?

Zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 253 – 0189 – 0 HANZOVÁ, Marie, SCHNEIDEROVÁ, Eva. Klíč ke slohu. Praha: Albatros, 2007, ISBN 978 – 80 – 00 – – 6 Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 082 – 9 Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 –