Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 -Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ TEMA: Slohotvorní činitelé

2 Slohotvorní činitelé = podmínky (okolnosti) ovlivňující výstavbu
jazykového projevu 1) objektivní – na autorovi nezávislé (prostředí, forma, zaměření, adresát) 2) subjektivní - osobnost autora (faktory biologické, vzdělání, jazykové dovednosti)

3 úkol Dovedeš zařadit následující podmínky jazykového projevu ke slohotvorným činitelům? Kulturní rozhled, momentální duševní stav autora, míra připravenosti projevu, hluk, talent, vtipnost, neoficiální projev.

4 Druhy jazykových projevů
Projevy mluvené a psané Každá forma se vyznačuje zvláštními rysy a specifickými prostředky. Mluvený projev - neopakovatelný, vázán na konkrétní časovou situaci nebo místo. Psaný projev - možno se k němu kdykoli vracet, často připravený, promyšlený.

5 klíč Objektivní slohotvorní činitelé:
míra připravenosti projevu, hluk, neoficiální projev Subjektivní slohotvorní činitelé: kulturní rozhled, momentální duševní stav autora, talent, vtipnost

6 Metodický list Zpracoval: Mgr. Naděžda Tománková
Cílová skupina: žáci středních škol Rok vytvoření: 2012 Anotace: Materiál slouží k opakování a rozšíření učiva českého jazyka ZŠ. Probírané pojmy: slohotvorní činitelé objektivní, subjektivní, projev písemný, mluvený. Obsahuje úkol, klíč Předpokládaný přínos (výstup): rozšíření a upevnění učiva základní školy. Pomůcky: dataprojektor, počítač Předpokládaný čas: 25 minut Postup: Teoretický základ představuje definování nového učiva, úkol v materiálu je určen k jeho pochopení a k procvičení. Souhlasím se zveřejněním mého příspěvku v knižní či elektronické podobě jako metodického materiálu.

7 zdroje MARIE SOCHROVÁ. Český jazyk v kostce vyd. Praha: Fragment, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google