Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola obchodně technická s. r. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola obchodně technická s. r. o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_I_1_17_Sociální vztahy a sociální struktura Šablona číslo: I Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Miluše Červinková

2 VY_32_INOVACE_I_1_17_Sociální vztahy a sociální struktura.
Anotace Materiál seznamuje žáky se základy sociální struktury, žáci si osvojují pojmy jako je sociální role, sociální status. Materiál je doplněn kontrolními otázkami a jejich řešením, které slouží k opakování probraného učiva. Je vhodný pro žáky střední školy. VY_32_INOVACE_I_1_17_Sociální vztahy a sociální struktura. Autor Mgr. Miluše Červinková Klíčová slova Sociální struktura, sociální role, sociální status Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Všeobecné vzdělávání – ZSV

3 Sociologie 12 Mgr. Miluše Červinková

4 Sociální vztahy a sociální struktura
Sociální struktura je síť vztahů jedinců, pozic a rolí a uspořádání vztahů ve společnosti. Základem sociální struktury je sociální postavení, role (vážou se na sociální postavení) sociální stratifikace společnosti (sociální rozvrstvení společnosti, organizovaná společenská nerovnost – majetková, národnostní, z hlediska věku …).

5 Sociální role Sociální role
je soubor očekávaných chování člověka (povinnosti), odráží jeho postavení ve společnosti (to, co se od člověka v daném postavení očekává). Se sociální rolí se může člověk identifikovat nebo ji může jen hrát. Člověk hraje ve svém životě souběžně několik rolí (např. žena – role matky, dcery, sestry, manželky, sekretářky, cvičitelky aerobiku …), některé se mohou měnit.

6 Sociální role mohou být
trvalé – role dcery, syna krátkodobé – role diváka, cestujícího nucené – role muže, ženy vzájemně pronikající – role matky a učitelky zároveň skupinové – vedoucí pěveckého kroužku individuální – role matky, strýce vylučující se – role sportovce a rozmazlence volitelné – např. v zaměstnání

7 Konflikt rolí K. Merton rozlišuje tři druhy konfliktu rolí:
v rámci jedné role – jedinec se nedokáže vyrovnat s požadavky ostatních, mezi rolemi – očekávané jednání jedné role může být v protikladu k očekávanému chování jiné role, já versus role – spor mezi potřebami a schopnostmi jedince a očekávaným chováním vyplývajícím z role.

8 Sociální status Sociální status – pozice (práva)
je postavení, které člověk zaujímá v nějakém sociálním útvaru, má určitou hodnotu a je svázáno s výkonem určité role (např. lékař, právník, učitel apod.).

9 Sociální status Sociální status
vymezuje práva a povinnosti jedince ve vztahu k ostatním jedincům a zároveň také formuje očekávání, která může okolí mít od držitele statusu v určitých situacích.

10 Spjatost role a statusu
Role a status jsou vzájemně neoddělitelné, jde o rub a líc jedné mince (Geist, 2000) (Postavení ředitele není vázáno s vynášením odpadků a vaření kávy. V soukromí – může hrát ředitel roli otce a manžela – může být od něho vynášení odpadků a vaření kávy očekáváno).

11 Druhy sociálního statusu
Vrozený status – daný biologicky (rodina, stát). Připsaný (askriptivní) status – připsán společností (povinná školní docházka, trest odnětí svobody …). - Získaný status – vydobytý vlastním úsilím.

12 Kontrolní otázky Jak byste definovali pojem sociální role a sociální status? Jak byste vysvětlili, že člověk může hrát ve svém životě více rolí – uveďte příklad. Uveďte příklad pro spjatost role a statusu. Jaké jsou druhy sociálního statusu?

13 Řešení Sociální role je soubor očekávaných chování člověka. Sociální status – pozice je postavení, které člověk zaujímá ve společnosti. Je svázáno s výkonem určité role. Např. žena – hraje ve svém životě roli matky, manželky, sestry, tety, babičky atd. Některé role se mohou měnit. Postavení ředitele ve firmě a v soukromí – vaření kávy. Druhy sociálního statusu – vrozený, připsaný, získaný.

14 Literatura DRÁBKOVÁ, R., ZUBÍKOVÁ, Z. Společenské vědy. Praha: FRAGMENT, ISBN DVOŘÁK.J. Odmaturuj! ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2008/09. ISBN GILLERNOVÁ, I., BURIÁNEK, J. Základy společenských věd. Praha: Fortuna, ISBN X. Společenské vědy pro střední školy. Brno: Didaktis, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola obchodně technická s. r. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google