Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace."— Transkript prezentace:

1

2 Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace a subjektivně hodnotí témata všedního života.

3 Ve sdělení se silně projevuje nepřipravenost, spontánnost, vazba na osobnostní rysy a komunikační situaci. Útvary této stylové oblasti plní nejčastěji funkci kontaktovou a věcně informační.

4 Sdělení jsou mluvená i psaná
Sdělení jsou mluvená i psaná. Komunikace je neveřejná, často probíhá formou dialogu. Uplatňují se zde: různé útvary národního jazyka (obecná i hovorová čeština, dialekt) - Časté kontaktové prostředky (ty, hele), vycpávková slova (jako,prostě,vlastně), ukazovací zájmena (tato, tenhle), neverbální prostředky (mimika a gesta), elipsy apod.

5 Rozhodněte, které slohové útvary patří do prostěsdělovacího stylu:
Reportáž, dopis, úvaha, vzpomínky, výklad, oznámení, běžný hovor, obchodní dopis, líčení, SMS zpráva, životopis, kázání, zpráva Dopis, vzpomínky, oznámení, běžný hovor, SMS zpráva, zpráva

6 Podívejte se na Pořad z cyklu Etiketa České televize, který se týká společenské konverzace, a vypište si 8 pravidel konverzace:

7 Zdroje: Kolektiv autorů. Český jazyk a komunikace pro střední školy 2.díl. První vydání. Brno: Didaktis, s. ISBN


Stáhnout ppt "Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace."

Podobné prezentace


Reklamy Google