Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola obchodně technická s. r. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola obchodně technická s. r. o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_I_1_23_Současné problémy společenského života Šablona číslo: I Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 23 Autor: Mgr. Miluše Červinková

2 VY_32_INOVACE_I_1_23_Současné problémy společenského života
Anotace Materiál seznamuje žáky se současnými sociálními problémy české společnosti. Materiál obsahuje závěrečné otázky a jejich řešení, které slouží k opakování probraného učiva. Je vhodný pro žáky střední školy. VY_32_INOVACE_I_1_23_Současné problémy společenského života Autor Mgr. Miluše Červinková Klíčová slova Porodnost, sňatečnost, stárnutí, etnocentrismus, rasismus, tolerance Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Všeobecné vzdělávání – ZSV

3 Sociologie 17 Mgr. Miluše Červinková

4 Současné problémy společenského života
Problémy současných společností ze sociologického hlediska lokální (omezené na oblasti jednotlivých zemí), celosvětové (týkající se všech zemí a všech lidí na planetě).

5 Sociální problémy Sociální problémy české společnosti
Snižující se porodnost a sňatečnost (demografické změny ve společnosti) Stárnutí české populace Etnocentrismus, rasismus a netolerance Čechů Demografie je vědní disciplína, zabývající se kvantitativním a kvalitativním složením obyvatelstva.

6 Snižování porodnosti Snižování porodnosti a sňatečnosti
dochází od začátku 90. let 20. stol., především pokles sňatečnosti a porodnosti v mladých věkových skupinách.

7 důvody poklesu Proč došlo k rapidnímu poklesu sňatečnosti a porodnosti? Mladí lidé – více šancí k osobní realizaci, mohou studovat, cestovat, realizovat se na trhu práce, častěji volí jiné formy párového soužití než manželství.

8 Důvody poklesu Důvody ekonomické vysoké náklady spojené s manželstvím,
nemožnost získat vlastní bydlení, finanční zátěž spojená s narozením dítěte, nedostatečná ekonomická podpora státu po dobu mateřské/otcovské dovolené, nezaměstnanost – to nutí mladé lidi odkládat rodiny na pozdější dobu.

9 Důvody poklesu Strukturální důvody
méně partnerů než odpovídajících partnerek - demografové tento stav nazývají sňatková tíseň. Snižování porodnosti v poslední době kompenzuje příchod cizinců do ČR, Vláda se snaží motivovat mladé lidi k zakládání rodin např. společným zdaněním manželů, výhodnými půjčkami na bydlení apod.

10 Kontrolní otázky Vysvětlete pojmy lokální a celosvětové problémy současných společností. Vyjmenujte sociální problémy současné české společnosti. Jaké jsou hlavní příčiny poklesu porodnosti? Vysvětlete pojem sňatková tíseň.

11 Řešení Lokální problémy - omezené na oblasti jednotlivých zemí. Celosvětové - týkají se všech zemí a všech lidí na planetě. K současným sociálním problémům české společnosti patří snižující se porodnost a sňatečnost (demografické změny ve společnosti), stárnutí české populace, etnocentrismus, rasismus a netolerance. Mladí lidé mají více šancí k osobní realizaci, mohou studovat, cestovat, realizovat se na trhu práce, častěji volí jiné formy párového soužití než manželství. Patří zde i důvody ekonomické a strukturální. O sňatkové tísní hovoří demografové tehdy, když je méně partnerů než odpovídajících partnerek.

12 Literatura DRÁBKOVÁ, R., ZUBÍKOVÁ, Z. Společenské vědy. Praha: Fragment, ISBN DVOŘÁK.J. Odmaturuj! ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2008/09. ISBN GILLERNOVÁ, I., BURIÁNEK, J. Základy společenských věd. Praha: Fortuna, ISBN X. Společenské vědy pro střední školy. Brno: Didaktis, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola obchodně technická s. r. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google