Veronika Mikšíková E-(NE)BEZPEČÍ. SOCIÁLNÍ SÍTĚ Nyní rozšířená forma zábavy a komunikace mezi mladými i staršími, nejvíce však nebezpečí hrozí u mladších.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Co to je, když se řekne „FRANCHISING“? Petra Dillingerová SŠ KNIH, o.p.s.
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
BIKE SHARING PRO BRATISLAVU. Bike Sharing z pohledu uživatele: -občané Bratislavy i turisté budou moci využívat bike sharing co by součást veřejné dopravy.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Od počítače za mříže 2016 Uvědomte si, že vulgarismy na Internet nepatří. Jde především o prezentaci vaší osoby.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Internet.
KYBERŠIKANA.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Inf Počítač a lidé s handicapem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Pracovní porada Pracovní list.
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Význam utkání v sportovních hrách
Když slova nestačí Prezentace.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
9. Heterogenní a homogenní skupiny
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Vliv reklamy na společnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Děti jsou naše budoucnost
Životní cyklus.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Informační a komunikační technologie Informatika
Život bez střeva , Praha.
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Každý den jsme trochu starší…
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Veronika Mikšíková E-(NE)BEZPEČÍ

SOCIÁLNÍ SÍTĚ Nyní rozšířená forma zábavy a komunikace mezi mladými i staršími, nejvíce však nebezpečí hrozí u mladších jedinců a dětí Chat, komunikační fóra, online hry, různé diskuzní skupiny V mnohém efektivní a výhodný druh trávení volného času, zároveň však mnohá nebezpečí Sdělování osobních informací, které lze snadno zneužít Šikana prostřednictvím internetu, různé patologické jevy, vyhrožování, trestné činy apod.

KYBERŠIKANA Forma šikany, která je provozována většinou pomocí internetu nebo jiných moderních technologií (mobilní telefony…) I když někdy méně nápadná než šikana běžná, stejně nebezpečná a o to horší, že je na tuto formu šikany kladen menší důraz a její oběti často neví, co si počít nebo na koho se obrátit Vyskytuje se především na různých chatech a komunikačních sítích (facebook, twitter, ICQ, …) Další nevýhodou je menší zaměření se na tuto formu šikanu v zákoně, méně specifické

ROZDÍL BĚŽNÉ A KYBERŠIKANY Větší množství svědků u kyberšikany, více globální Větší šance připojení se dalších lidí (je snadnější někoho napadat online než ho zmlátit ve škole židličkou nebo mu spláchnout svačinu) Menší znalost, těžší uhlídání těchto jevů, pro spoustu lidí velmi vzdálené téma, týká se teprve pár desítek let Velkým problémem je také to, že co je jednou na internetu, už tam zůstane, tudíž není vždy možné zcela odstranit všechny stopy šikany a chování lidí (fotografie, statusy, videa…), hrozí tedy dlouhodobější dopad na šikanovaného (ale i na útočníky) Útoky mohou být krutější než u běžné šikany, lidé si na internetu „více věří“ a zneužívají domnělé anonymity

STALKING, KYBERSTALKING Ještě více ošemetné téma než šikana a její mladší sestra kyberšikana „způsob chování, kdy se pachatel zaměří na určitou osobu, po níž slídí, pronásleduje ji, obtěžuje, hrozí ji, případně ji fyzicky napadá a ve vzácných případech dokonce usmrtí a takovéto chování vzbuzuje u oběti pocit strachu.“ Chybí přímé vymezení v zákoně (existují zákony, které lze využít proti pachateli v tomto případě, ale jen v určitých částech) Smsky, y, veřejné komunikační sítě, telefonáty… Často nenápadný pachatel a vlastně „přítel“, riziko je o to větší, že se často nejedná o okaté jednání a neznalý člověk (dítě) si nemusí ničeho všimnout nebo až po dlouhé době

MANIPULACE POMOCÍ INTERNETU S vývojem internetu a odbouráváním bariér a různých předsudků se lidé stávají více zranitelní i vůči různému jejich zneužití právě pomocí internetu Nejedná se pouze o nějaké nekalé činnosti a okaté y nabízející produkty, které není možné odmítnout Na rozdíl od stalkingu, u kterého se dá očekávat pachatel vyššího věku (dospělý, starší člověk, který pase po dítěti, mladičké osobě), manipulátory jsou často i velmi mladí jedinci, vlastně vrstevníci obětí Téma, které se dostává do podvědomí lidí i pomocí veřejnosti, článků, knih…

JEDEN PŘÍKLAD ZA VŠECHNY Nyní známým a velmi využitelným příkladem manipulace člověka pomocí internetu je známý polský film Místnost sebevrahů (Sala samobójców) Hlavní postava Dominika je pomocí komunikačních sítí a jakéhosi online prostřední podobného Second Life ovlivňován mladou dívkou, která touží ještě s dalšími lidmi po sebevraždě a chce pomocí Dominika získat prášky na tento čin Z části odsuzovaný snímek (zbytečnost, rádoby emo kultura, přehnané, nereálné…), který však ukazuje v dost reálném a odstrašujícím světle, co vše dokáže takové internetové „kamarádství“, v tomto případě film končí Dominikovou smrtí, za kterou sice nemůže přímo ona dívka, ale je důležitou součástí utvoření jeho osobnosti až do tohoto konečného stádia

OCHRANA PŘED KYBER RIZIKY Větší seznámení s touto tématikou (jak děti, tak jejich rodiče), skvělé jsou přednášky už na základní škole, kde se děti poprvé hodně setkávají s těmito jevy, věk obětí se s časem snižuje, tudíž je důležitá komunikace především s mladšími Příklady ze života, drastická videa, něco reálného, co je možné i zjistit a později vyhledat (podobně jako v reklamě funguje doporučení známého, i tady podle mě platí, že největším odstrašujícím případem je nějaké neštěstí z blízkého okolí a pokud možno i někoho ve stejném věku) Využití člověka, který byl v minulosti obětí internetu a lidí v něm, ne jen přednáška prostředníka, ale přímo autentický příběh z úst poškozeného

POUŽITÉ ZDROJE Internetové stránky e-bezpečí (viz srovnání běžné šikany s kyberšikanou) přednášky e-synergiehttp:// - definice stalkingu popis filmu použitého jako příklad e- (ne)bezpečí