Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Význam utkání v sportovních hrách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Význam utkání v sportovních hrách"— Transkript prezentace:

1 Význam utkání v sportovních hrách
V didaktice basketbalu i v jiných sportovních hrách je utkání považováno za základní způsob realizace sportovní hry. Bez utkání postrádá osvojování učiva basketbalu smysl. Nenaplňuje totiž svůj hlavní odkaz. Proto se v didaktickém procesu ve sportovních hrách doporučuje střídat vyučovací jednotky s utkáním a vyučovací jednotky s tréninkovým procesem. Svým způsobem je utkání cílová stránka tréninkového procesu. Kromě toho se studenti UK FTVS učí v utkáních praktické aplikaci pravidel, tj. učí se rozhodovat. ;;

2 Realizace oficiálních utkání a utkání s modifikovanými pravidly
Oficiální utkání jsou výrazem výslovně daných (formálních) nařízení institucionální praxe, a to v mezinárodním, národním i regionálním měřítku. Platí pro ně: rozpis soutěže v rámci předem stanoveného hracího řádu; přesně stanovená pravidla (FIBA, ČBF); evidence průběhu utkání v zápise o utkání (viz následující snímky); dlouhodobá evidence výsledků a stanovení pořad účastníků; oficiální delegace rozhodčích, případně komisaře utkání.

3 Ukázka zápisu o utkání zápis FIBA

4 Ukázka zápisu o utkání zápis ČBF

5 výkonovou úroveň hráčů nebo hráček;
Utkání s modifikovanými pravidly nemají tak oficiální charakter a lze v nich – podle didaktických záměrů – modifikovat (obměňovat) pravidla Tyto záměry sledují především: výkonovou úroveň hráčů nebo hráček; podmínky a možnosti realizace (počet hráčů, velikost hřiště, délka vyučovací jednotky apod.). Mezi tato utkání počítáme i realizaci ve školní TV. Pozor však na aplikaci tzv. základních pravidel !

6 Modifikace umožňují např.:
hrát s menším počtem hráčů (např. tří proti třem na jedné – každé polovině hřiště a na jeden koš); hrát na šířku hřiště podle podmínek (viz schéma); hrát střídavě (např. 2 x 7 minut jedno utkání dvou družstev, 2 x 7 minut jedno utkání jiných dvou družstev); zaměstnat vždy určitou skupinu žáků pro jednotlivé vyučovací jednotky s utkáním přípravou, organizací a realizací. Tito žáci v utkáních neparticipují jako hráči.

7 I. Dosažení bodů Znamení (gestikulace) rozhodčích
(Slouží k upřesnění porušení pravidel v utkáních) I. Dosažení bodů Jeden bod Dva body Tři body Jeden prst, Dva prsty, 3 prsty vztyčeny sklopení zápěstí sklopení zápěstí Jedna ruka: Pokus Obě ruce: Úspěšný pokus

8 II. Ukazování času Zastavení času Zastavení času Spuštění času
pro chybu Otevřená dlaň Sevřená pěst Seknutí dlaní

9 IV. Přestupky Kroky Nedovolený dribling:
přerušovaný dribling přenášený míč Kroužení pěstmi Střídavý pohyb dlaněmi Poloviční rotace dlaně

10 Tři vteřiny Míč zahraný do zadní části hřiště
Natažená ruka ukazuje tři prsty Mávání ruky před tělem


Stáhnout ppt "Význam utkání v sportovních hrách"

Podobné prezentace


Reklamy Google