Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková"— Transkript prezentace:

1 Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
E-SYNERGIE Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková

2 Dne jsem se zúčastnila exkurze do Prahy, kde jsme navštívili Muzeum Policie ČR a Krajské ředitelství policie hl.m.Prahy neboli operační středisko. Dozvěděla jsem se mnoho nového o rizicích, které nás mohou potkat na internetu, a určitě to bylo pro mě jako budoucí učitelku přínosem.

3 PROJEKT vědeckovýzkumná síť pro rizika elektronické komunikace Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty v Olomouci je zaměřený na boj proti kyberkriminalitě a rizikovému chování spojenému s virtuálními prostředími. Cílem projektu je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou síť, propojující vzdělávací, výzkumné a podnikatelské organizace zaměřující se na oblast rizikové virtuální komunikace v kyberprostoru a související kyberkriminalitu. PARTNEŘI : Ministerstvo vnitra ČR (odbor prevence kriminality) - Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje - Vodafone Czech Republic a.s.  Další partneři, kteří jsou součástí sítě E-Synergie - Seznam a.s. 

4 KYBERŠIKANA druh šikany, který využívá elektronické prostředky, jako jsou mobilní telefony,  y, pagery, internet,blogy a podobně Její nejobvyklejší projevy představuje zasílání obtěžujících, urážejících či útočných mailů a SMS Kyberšikana je velkým problémem v řadě zemí Prvním udávaným závažným případem kyberšikany je případ Star Wars Kid ( 2003)

5 KYBERGROOMING  označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, SKYPE atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s cílem vylákat nezletilého komunikujícího, sexuálně ho obtěžovat, či zneužít také manipulace dítěte vedoucí například k projevům terorismu (dítě se ve jménu víry stává teroristou). Nejznámější případ z posledních let v ČR představuje zneužití 21 chlapců deviantem Pavlem Hovorkou - groomerem z Prahy

6 SEXTING elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem Tyto materiály často vznikají v rámci partnerských vztahů rizikové posílání a sdílení intimních materiálů je ovšem jedním z nejrozšířenějších jevů v komunikaci mladých lidí. 

7 STALKING Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména :
opakovaným fyzickým sledováním nechtěnými kontakty (dopisy atp.) dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel.. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzují u ní strach Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje


Stáhnout ppt "Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková"

Podobné prezentace


Reklamy Google