Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KYBERŠIKANA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KYBERŠIKANA."— Transkript prezentace:

1 KYBERŠIKANA

2 Co to vlastně kyberšikana je?
Forma psychické šikany, která využívá informačních a komunikačních technologií

3 Znaky kyberšikany Většinou anonymita útočníků
Při šíření kyberšikany pomáhá útočníkovi publikum Kyberšikana může byt způsobena i neúmyslně Může působit jako vtipný obsah který ale někoho zesměšňuje Zacházení s citlivými údaji

4 Kyberšikana považována za vtip
Výsledky výzkumu 2012 Univerzity v Britské Kolumbii (Kanada), které srovnávají tradiční šikanu a kyberšikanu potvrzují, že dynamika kyberšikany je jiná, než u tradiční šikany. Výzkum, zahrnující téměř respondentů ve věku let, potvrdil, že cca procent oslovených dětí bylo zapojeno do kyberšikany. Co je ale velmi důležité: 95 % vnímalo kyberšikanu pouze jako vtip, který neměl oběti ublížit, pouze 5 % respondentů připustilo, že kyberšikana probíhala s úmyslem ublížit druhému člověku. Dr. Jennifer Shapka, jedna z realizátorů výzkumu, uvádí, že "mladí lidé podceňují dopad kyberšikany na oběť (i když je kyberšikana myšlena jako žert)".

5 Facebook kyberšikana Na facebooku je přibližně miliarda lidí on-line. Proto se zde nachází obrovské množství kyberšikany. Nahlášených příspěvků je mnoho a pracovníci nestíhají vše kontrolovat a mazat, tudíž trvá dlouhou dobu než příspěvek/fotku smažou. Naštěstí je zde mnoho stránek které vám pomůžou poradit či vyřešit problém a stáhnout obsah pryč z webu.

6 Případ kyberšikany na YT
Asi nejznámější případ je o studentovi střední školy Ghyslainu Razovi. Natočil sám sebe při předvádění bojové scény z Hvězdných Válek. Snažil se napodobit postavu Dartha Maula. Spolužáci mu nahrávku ukradli, pro pobavení ostatních ji zveřejnili na internetu. Během několika týdnů nahrávka obletěla celý svět, byla mnohokrát upravována, vzniklo množství webů a blogů, ve kterých byl chlapec zesměšňován. Ghyslainovi fanoušci napsali petici tvůrcům Hvězdných Válek, aby byl obsazen do některé z epizod. Příběh na: Video na YT:

7 Ghyslain Raze – parodie

8 Kybergrooming

9 Co to kybergrooming je ? Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou nebo posílání obnažených fotek/videí Útočník s obětí komunikuje prostřednictvím internetu a mobilních telefonů Příběh: Více zde:

10 Jak se vyhnout kybergrooming
Nesdělovat nikomu neznámému svoje osobní informace (především bydliště) Dávat si pozor na to, s kým si píšete. Nikdy nevíte, kdo je za monitorem video: Neposílat nikomu svoje fotky bez oblečení ani je nikde nezvěřejňovat Nescházet se s neznámým človekěm

11 Co dělat když se stanete obětí kyberšikany či kybergroomingu
Řešit to co nejdříve, aby jste zastavili šíření špatného obsahu o vás/o někom jiném Co nejrychleji to sdělit dospělé osobě (rodiče, učitelé...) která by to měla řešit s policií Když potřebujete pomoct nebo se na něco zeptat, můžete napsat na tuto stránku:

12 Který z nich je sexuální útočník?

13 Více se dozvíte na stránkách e-bezpečí nebo můžete navštívit náš web

14 David Voráč Připravil:


Stáhnout ppt "KYBERŠIKANA."

Podobné prezentace


Reklamy Google