Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače)."— Transkript prezentace:

1 Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače). Zahrnuje tyto úkoly: -zabezpečení ochrany před neoprávněným manipulováním se zařízeními počítačového systému, -ochranu před neoprávněnou manipulací s daty, -ochranu informací před krádeží (nelegální tvorba kopií dat) nebo poškozením, -bezpečnou komunikaci a přenos dat (kryptografie), -bezpečné uložení dat, -celistvost a nepodvrhnutelnost dat.

2 Charakteristika Počítačová ochrana je často více zaměřená na techniku a matematiku, než některé jiné počítačové oblasti. Spočívá ve třech krocích: -prevence – ochrana před hrozbami -detekce – odhalení neoprávněných (skrytých, nezamýšlených) činností a slabých míst v systému -náprava – odstranění slabého místa v systému Zlepšení počítačové bezpečnosti může zahrnovat například následující kroky: -omezení fyzického přístupu k počítači pouze pro ty, kteří budou dodržovat bezpečnost při práci s počítačem a daty -použití hardwarových zařízení, která vynucují bezpečnostní opatření, což snižuje závislost počítačové bezpečnosti na software (počítačových programech)

3 MALWARE Počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému, v počítači funguje bez vědomí uživatele. Větší hrozbu představují programy navržené tak, aby poškozovaly nebo zcela mazaly data. Motivem pro vznik zákeřného softwaru bývá někdy pomsta.

4 Ochrana hesel a klíčů Není vhodné si heslo v otevřené textové podobě kamkoliv poznamenávat - do diáře, na papírky, na doklady, na nástěnku, na stůl, na displej počítače. Pokud uživatel nevěří své paměti, je vhodné chránit heslo například další šifrou a pro uložení použít externí médium (disketu, CD-ROM, DVD, CF, Palm), které je pak třeba adekvátně ochránit před zcizením. Heslo samozřejmě není žádoucí komukoliv sdělovat a také obráceně - nedovolte, aby někdo sděloval své heslo vám! Vhodná volba hesla a jeho pravidelná změna Pro automatické nástroje není problém vyzkoušet během několika minut stovky tisíc hesel; jako heslo nejsou tedy vhodná běžná slova. Optimální nejsou ani jména oblíbených filmových či knižních hrdinů, záměna znaků s diakritikou za numerické symboly ležící na stejné klávese nebo použití dat identifikujících uživatele. Hesla by měla pokud možno obsahovat i jiné než jen alfanumerické znaky (např. znaky,.:;-=+_). Měla by být také adekvátně dlouhá - řekněme alespoň 8 znaků - a je třeba je občas změnit.

5 Trojský kůň je uživateli skrytá část programu nebo aplikace s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí (typicky je to činnost škodlivá). Trojský kůň může být samostatný program, který se tváří užitečně – například hra, spořič obrazovky nebo nějaký jednoduchý nástroj. Klíčový rozdíl mezi počítačovým virem a trojským koněm je ten, že trojský kůň nedokáže sám infikovat další počítače nebo programy svojí kopií.

6 Počitačový červ -je v informatice specifický počítačový program, který je schopen automatického rozesílání kopií sebe sama na jiné počítače. Poté, co infikuje systém, převezme kontrolu nad prostředky zodpovědnými za síťovou komunikaci a využívá je ke svému vlastnímu šíření. Kromě svého vlastního šíření, které má rozhodující vliv na úspěšnost červa, vykonává obvykle tento v počítači nějakou sekundární činnost, která je červem nesena jako „náklad“ Typicky se jedná o: -zneprovoznění počítače, nebo jeho součástí -odstraňování souborů uložených v počítači a mnohe další....


Stáhnout ppt "Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače)."

Podobné prezentace


Reklamy Google