Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program."— Transkript prezentace:

1 Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program

2 Definice Antivirový program je počítačový software, který slouží k identifikaci, odstraňování a eliminaci počítačových virů a jiného škodlivého software (malware). Úspěšnost antivirového programu závisí na schopnostech a aktuálnosti databáze počítačových virů. Aktuální virové databáze se dnes nejčastěji stahují z Internetu.

3 Způsoby 1. Způsob - Prohlížení souborů na harddisku, které má za cíl zjistit, jestli se nějaká část neshoduje s některým ze známých virů v antivirové databázi - Pokud je nalezena shoda, má program tyto možnosti:  pokusit se opravit/vyléčit soubor odstraněním viru ze souboru (pokud je to technicky možné)  umístit soubor do karantény (virus se dále nemůže šířit, protože ho nelze dále používat)  smazat infikovaný soubor (i s virem)

4 Způsoby 2. Způsob -Zjištěním podezřelé aktivity nějakého počítačového programu, který může značit infekci -Tato technika zahrnuje zachytávání dat a sledování aktivit různých programů  nesnaží se najít známé viry, namísto toho sleduje chování všech programů  pokud se takový program pokusí zapsat data do spustitelného programu, antivirus například označí toto nebezpečné chování a upozorní uživatele, který je antivirovým programem vyzván k výběru dalšího postupu

5 K dosažení trvalého úspěchu ve středním a dlouhém období vyžaduje virová databáze pravidelné aktualizace, které obsahují informace o nových virech. Pokud je antivirový program neaktualizovaný, představují viry přinejmenším stejné nebezpečí, jako kdyby antivir v počítači vůbec nebyl!

6 Antivirový program fungující na databázi virů kontroluje soubory v momentě, kdy je operační systém počítače vytvoří, otevře, zavře nebo je zasílá/přijímá emailem. V takovém případě je virus možné zjistit ihned po přijmutí souboru.

7 Nutno podotknout, že uživatel může naplánovat kontrolu celého systému (pravidelně, nebo na určitý čas). Lze tedy plánovat opakované kontroly všech/části souborů, které se na jednotlivých discích nacházejí. Velmi často je antivirová kontrola naplánována ihned po startu počítače.

8 Spuštění a kontrola PC Antivir by se měl sám spustit při zapnutí PC -Otevřete program Antiviru a stikně te tlačítko kontrola – rychlá/úplná

9 Známé antivirové programy NOD 32 Avast! AVG Microsoft Security Essentials Avira antivirus

10 Popis Prezentace je určena k výkladu o antivirových programech

11 Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Antošová 1.http://vital-cs.com/storage/post-images/antivirus.gif?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1301329444142http://vital-cs.com/storage/post-images/antivirus.gif?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1301329444142 2.http://www.public-domain-image.com/public-domain-images-pictures-free-stock-photos/objects-public- domain-images-pictures/cd-dvd-disks-public-domain-images-pictures/dvd-cd-disk.jpghttp://www.public-domain-image.com/public-domain-images-pictures-free-stock-photos/objects-public- domain-images-pictures/cd-dvd-disks-public-domain-images-pictures/dvd-cd-disk.jpg 3.http://smdtechnologies.com/images/usb-flash-drive.jpghttp://smdtechnologies.com/images/usb-flash-drive.jpg 4.http://www.digzip.com/software/wp-content/uploads/2011/05/ESET-NOD32-Antivirus-4.2.71.2.jpghttp://www.digzip.com/software/wp-content/uploads/2011/05/ESET-NOD32-Antivirus-4.2.71.2.jpg


Stáhnout ppt "Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program."

Podobné prezentace


Reklamy Google