Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika Počítačové viry.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika Počítačové viry."— Transkript prezentace:

1 Informatika Počítačové viry

2 Škodlivé počítačové programy
Malware je obecný výraz pro jakýkoliv škodlivý program určený ke vniknutí do počítače nebo poškození systému a dat. Spadají sem počítačové viry, trojské koně, spyware, adware atd. Záměrné šíření škodlivých programů je trestné a autor těchto programů je trestně zodpovědný za veškeré škody, které způsobí! Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“ (zákeřný) a „software“.

3 Co je to počítačový virus?
Počítačový virus je počítačový program, zpravidla škodlivý, který dokáže sám vytvářet své kopie a sám se šířit, aniž by o tom uživatel věděl. Viry můžou provádět jakoukoliv škodlivou činnost a dělí se do mnoha různých skupin. Červy (angl. Worm) jsou viry, které pro své šíření využívají programy komunikující pomocí počítačové sítě (lokální LAN i globální WWW). Obrázek: Makroviry napadají textové dokumenty používající makra (Word, Excel, PowerPoint). Makra nejsou viry! Jsou to programy uvnitř textových dokumentů, které mají nějakou pomocnou, užitečnou funkci.

4 Jak se šíří počítačové viry?
PC viry zneužívají při svém šíření různé programy spuštěné v počítači, které ale musí obsahovat určité bezpečnostní chyby. Chyby se dají odstranit instalací aktualizací. Starší viry napadaly nejčastěji programy a spustitelné soubory (exe, vbs, dll), ale v dnešní době je rozsah napadnutelných souborů poměrně velký. Pro své šíření využívají počítačové sítě a přenosná paměťová zařízení (USB paměti, paměťové karty, externí disky). Obrázek: alfacomputer.cz

5 Další škodlivé programy
Trojský kůň je program, který se skrytě nainstaluje zároveň s jiným programem, ve kterém je „schovaný“. Skrytě pak provádí škodlivou činnost. Nepatří mezi PC viry, protože neumí sám vytvářet kopie a šířit se. Často se pokouší dostat do počítače při otevírání závadných internetových stránek. Rootkit je škodlivý program měnící chování a zabezpečení operačního systému. Pomáhá v průniku dalším škodlivým programů do počítače a napomáhá jejich krytí. Obrázek:

6 Další škodlivé programy
Spyware je sledovací program. Může zachytávat text psaný na klávesnici, krade data, hesla, sleduje síťovou komunikaci a podobně. Často bývá instalován ve firmách pro monitorování práce zaměstnanců! Adware je program, který znepříjemňuje práci pomocí reklamní aplikace, která zobrazuje reklamy. Často mění nastavení domovské stránky internetového prohlížeče. Obrázek:

7 Obtěžující y SPAM je obtěžující , nejčastěji s reklamním obsahem. Některé viry se šíří pomocí spamu a bývají v příloze jako spustitelný soubor. V mnoha zemích je rozesílání spamu trestné. Hoax (čti houks = falešná zpráva) je druh spamu, jakákoliv lživá ová zpráva, která se nezakládá na pravdě. Může například varovat před velmi nebezpečným virem, který neexistuje, láká peníze od lidí a podobně.

8 Jak se chránit před škodlivými programy
1. Aktualizovat operační systém a jiné programy. 2. Nainstalovat antivirový program, pravidelně aktualizovat program i virovou databázi, pravidelně kontrolovat (skenovat) data v počítači. 3. Nainstalovat firewall. Firewall je program, který kontroluje a omezuje provoz programů komunikujících přes počítačovou síť. Bývá již součástí antivirových programů. 4. Nikdy neotvírat podezřelou elektronickou poštu, například y od neznámých osob. 5. Pravidelně zálohovat data (týdně, měsíčně), například na externí harddisk.

9 Antivirové programy Užitečné odkazy www.antivirovecentrum.cz

10 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Informatika Počítačové viry."

Podobné prezentace


Reklamy Google