Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Inspekce kvality sociálních služeb
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Švarcsystém a jeho postih po
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Státní energetická inspekce
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Realizace inspekcí poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje Krajský úřad Jihomoravského kraje 2010.
Realizace inspekcí poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje Krajský úřad Jihomoravského kraje 2009.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Veřejnoprávní smlouvy
Kvalita v sociálních službách jako proces
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Poznatky z kontrol agentur práce
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
„Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Projekt registrační číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ je hrazen v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Úřad vlády České Republiky
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová

Inspekce poskytování sociálních služeb  Novelou zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách došlo od ke změnám v oblasti inspekce poskytování sociálních služeb.  Inspekci poskytování sociálních služeb od provádí krajské pobočky Úřadu práce ČR (v letech 2007 – 2011 krajské úřady a MPSV ČR).

Od 1.ledna 2012  Přechod inspekcí sociálních služeb pod Úřad práce ČR – krajské pobočky  Z počtu 45 inspektorů krajských úřadů přešlo 10 inspektorů na ÚP ČR.

 Na agendu inspekce bylo v rámci převodu agendy z KÚ a MPSV na ÚP ČR alokováno 48 pracovních míst. Na konci roku 2012 bylo na krajských pobočkách ÚP ČR zaměstnáno na pozici „inspektor sociálních služeb“ 43 osob. V průběhu roku byli přijati noví zaměstnanci, a k bylo zaměstnáno na krajských pobočkách ÚP ČR 46 inspektorů sociálních služeb.  Všichni inspektoři sociálních služeb absolvovali vzdělávací program pro inspektory, který započal v únoru 2013 a v prosinci úspěšně obhájili portfolio. Vzdělávací program byl rozčleněn, jak na teoretickou část tak na část praktickou.

 Ustanovení § 98, odst. 3 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů umožňuje zapojovat do inspekčních týmů specializované odborníky. Tito odborníci byli členy inspekčních týmů při 298 inspekcí, (tj. 61,5 %) všech realizovaných inspekcí. V 92 případech (tj. 19 %) se inspekce zúčastnili 2 specializovaní odborníci, v jednom případě se zúčastnili 3 specializovaní odborníci, v ostatních případech 205 inspekcí (tj. 42,3 %) do inspekčního týmu byl zapojen jeden specializovaný odborník.

Inspektoři vykonali v období roků 2012 – 2013 tyto typy inspekcí:  Základní inspekce, které jsou prováděny v zúženém rozsahu předmětu kontroly. Cílem je identifikovat nejzávažnější nedostatky v poskytování sociální služby. Jsou stanovena pravidla na stanovení předmětu kontroly.  Základních inspekcích bylo vykonáno 358.

Inspektoři vykonali v období roků 2012 – 2013 tyto typy inspekcí:  Hloubkové inspekce jsou prováděny v plném rozsahu předmětu kontroly (§ 88 a 89 zákona, Standardy kvality sociálních služeb, § 91, odst. 2. zákona a ustanovení § 73 – 77 zákona).  Těchto inspekcí bylo provedeno 20.  Následné inspekce jsou kontrolou uložených opatření k odstranění nedostatků zjištěných nedostatků.  Krajské pobočky ÚPČR vykonaly 106 inspekcí tohoto typu.

Správní řízení a správní delikty  Jestliže inspekční zpráva obsahuje důkazy o podezření ze spáchání správního deliktu, je povinností krajské pobočky ÚP ČR zahájit správní řízení. Na základě rozhodnutí o spáchání správního deliktu je oprávněn kontrolní orgán uložit pokutu. V roce a 2013 bylo zahájeno 20 správních řízení a ve 14 případech byly uloženy pokuty.  Nejvíce správních deliktů bylo uloženo za uzavření smlouvy, která neobsahovala náležitosti smlouvy podle § 91 odst. 2) a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a neplnění stanovených opatření ve stanovené lhůtě nebo nepodání zprávy o jejich plnění.

 Inspekce se zaměřovaly především na pobytové sociální služby (40% kontrolovaných druhů sociálních služeb), z důvodu vysokého rizika ohrožení práv klientů.  Absolutně nejvíce kontrol bylo provedeno v domovech seniorů a v domovech se zvláštním režimem, dále v pečovatelské službě.  Prioritou kontroly pobytových služeb, kde je vysoké riziko ohrožení práv klientů, trvá.

Vykonané inspekce k  K bylo v České republice 5547 sociálních služeb, bylo celkem realizováno 1643 inspekcí. Celkově bylo od účinnosti zákona zkontrolováno 29,6 % registrovaných sociálních služeb.  V roce 2013 bylo provedeno 345 inspekcí, to je nejvíce vykonaných inspekcí od účinnosti zákona.

Průběh inspekce Průběh inspekce se řídí zejména  Ustanovením § 97 – 99 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách (standardy kvality sociálních služeb)  Zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád).

Nový kontrolní řád Změna oproti zákonu o státní kontrole spočívá v předložení pověření:  Kontrolní řád uvádí:  předložení pověření ke kontrole kontrolované osobě nebo jiné osobě, která kontrolované osobě dodává nebo dodala zboží nebo ho od ní odebrala či odebírá, koná nebo konala pro ní práce, anebo ji poskytuje nebo poskytovala služby nebo její služby využívala či využívá, případně se na této činnosti podílí nebo podílela (dále jen „povinná osoba“), jež je přítomna na místě kontroly.

Nový kontrolní řád Dalším rozdílem je seznámení poskytovatele sociálních služeb s Protokolem o inspekci:  Na rozdíl od zákona o státní kontrole nevyžaduje kontrolní řád seznámení kontrolované osoby s protokolem o inspekci, které by kontrolovaná osoba stvrzovala svým podpisem, ale využívá se obecné úpravy doručování ve správním řádu, včetně doručování na místě, či doručování elektronického, včetně datových schránek, přičemž okamžikem seznámení kontrolované osoby s protokolem o inspekci je den doručení protokolu o inspekci, a to včetně případného uplatnění fikce doručení či doručení na místě kontrolované osobě.

Dotazy? Děkuji za pozornost