ŽÍT ŽIVOT SLOUŽÍCÍ ŽIVOTU FARNOST? - ŽITÉ KŘESŤANSTVÍ V DNEŠNÍ DOBĚ Praktický seminář o tom, jak se může farnost proměnit v živoucí organismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
ZNAMENÍ 7 JEŽÍŠOVÝCH ZÁZRAKŮ O NĚČEM VÍC ALIANČNÍ TÝDEN MODLITEB 2014.
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Pastorační rady farnosti (Donal Harrington – Farní pastorační rady, Problémy a trendy) Je dobré, aby pastorační rady svým způsobem fungování vyhovovaly.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Motivace křesťanského jednání
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Věřím v Svatých obcování
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Víry dny 2015 Praha V síle Ducha svatého. víry dny 2015 Praha Čím si musí být evangelizující jisty?
Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.
Žít život sloužící Životu „Když přicházíte k němu, kameni živému, jenž od lidí byl zavržen, ale před Bohem je ‚vyvolený a vzácný‘, i vy sami jako živé.
Svědectví – Služba – Slavení Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích. Mt 5,16.
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
3colorsofcommunity.org Zaslíbení z Matouše 18,20 Kde jsou dva nebo tři shromáždění v mém jménu tam jsem já uprostřed nich malé skupiny celostné Kristova.
Proč tým: (úvod) Podobenství o církvi
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Fundament a jeho strukturace
Karmelitánský Řád.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

ŽÍT ŽIVOT SLOUŽÍCÍ ŽIVOTU FARNOST? - ŽITÉ KŘESŤANSTVÍ V DNEŠNÍ DOBĚ Praktický seminář o tom, jak se může farnost proměnit v živoucí organismus

 „Elektrotechnik“ – škatulkovité myšlení  „Charismatik“ – oživení víry skrze KCHO  „Student“ – CMBF Litoměřice – KTF UK Praha  „Pastýř“ – člen SDS Klatovy – administrátor Chodov  „Student“ – All Hallows College a Milltown Institute  „Rádoby-reformátor“ – člen konzultačního týmu BP  „Spolufarář“ – člen Společné duchovní správy Cheb 2 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) To, co prezentujete jako popis skutečnosti kolem vás, je (a vždy bude) zároveň prezentací skutečnosti uvnitř vás. Seminář o farnosti jako taneční parket s hudebním doprovodem

 I. Vidět: Vnímat zkušenost a porozumět situaci  II. Soudit: Reflektovat ve světle evangelia  III. Jednat: Navrhovat kroky a praktické jednání VIDĚT – SOUDIT – JEDNAT Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Aby církev splnila tento úkol, musí neustále zkoumat znamení doby a vykládat je ve světle evangelia, aby mohla způsobem každé generaci přiměřeným odpovídat na věčné otázky, které si lidé kladou. (GS 4)

Co se mi vybaví, když se řekne „moje farnost“? V jakých jiných „prostorech života“ - kromě své farnosti - žiji své křesťanství? Jaká „místa radosti“ či „místa naděje“ prožívám ve své farnosti? Jaká „místa bolesti“ či „místa zklamání“ prožívám ve své farnosti? Jaké oblasti života a služby vnímám ve své farnosti? Jak vnímám odlišné pohledy druhých na tyto otázky? Respektuji či dokonce vítám tyto odlišnosti jako obohacení? Nebo se jich spíše obávám jako hrozby? Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

1. Tři „směry“ života a služby farnosti 2. Tři „barvy“ života a služby farnosti 3. Šest „S“ života a služby farnosti Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 „parokía“ = rozptýlení Farnost jakožto misijní území, prostor k životu a službě Územní („teritoriální“) farnost, pastorační jednotka, prostory života a služby „missio“ = poslání (Koncil: Gaudium et spes) ODSTŘEDIVÝ SMĚR (tradičně: „svět“)  „ekklésia“ = svolání Farnost jakožto různé formy společenství katolických věřících v Krista Komunitní („personální“) farnost, farní obec, farní společenství, komunity „communio“ = společenství (Koncil: Lumen gentium) DOSTŘEDIVÝ SMĚR (tradičně: „církev“)  „koinónia“ = podílnictví Farnost jakožto ti, kteří mají podíl na Božím daru spásy Svátostná („eucharistická“) farnost, eucharistické společenství „mysterium“ = svátost (Koncil: Sacrosanctum concilium) VERTIKÁLNÍ SMĚR (tradičně: „Bůh“) 6 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 Putující Boží lid Bůh Stvořitel, přirozená dimenze, rozumová reflexe farnost jako obec a neziskovka s přirozenými vazbami a pravidly naslouchání společenským vědám a „selskému rozumu“  Tělo Kristovo Ježíš Kristus, jeho oběť, služba a hlásání slova, skutky lásky farnost jako hierarchicky uspořádaný organismus žijící z Božího slova naslouchání Božímu slovu a Tradici vykládaným v učení církve  Chrám Ducha svatého Duch svatý, tvůrce společenství a dárce charismat, spiritualita farnost jako charismatické společenství sjednocované Duchem naslouchání osobnímu povolání, svědomí a charismatům 7 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) fundamentalismus liberalismus spiritualismus Extrém:

8 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

9 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 SLAVENÍ tajemství Kristova života („leitúrgia“) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „To čiňte na mou památku“ (Lk 22,19) Zaslíbení: „Toto je mé tělo… Toto je má krev“ (Mk 14,22.24) Identita: jsme „živou, Bohu milou obětí“ (Ř 12,1)

Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 SLUŽBA Kristovu životu v potřebných („diakonia“) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš nebeský Otec“ (Lk 6,36) Zaslíbení: „Cokoli jste učinili tomu z nejmenších, mně jste učinili“ (Mt 25,40) Identita: jsme „činitelé slova“ (Jak 1,22)

Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 SVĚDECTVÍ evangelia o Kristově životě („martyria“) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „Jděte do celého světa a kažte evangelium“ (Mk 16,15) Zaslíbení: „Kdo vás slyší, mne slyší“ (Lk 10,16) Identita: jsme „posly Kristovými“ (2 Kor 5,20)

 Slavení („leitúrgia“) Poslání: „To čiňte na mou památku“ (Lk 22,19) Zaslíbení: „Toto je mé tělo… Toto je má krev“ (Mk 14,22.24) Identita: jsme „živou, Bohu milou obětí“ (Ř 12,1) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) – radostné a inspirativní – účinná a milosrdná – odvážné a pokorné  Služba („diakonia“) Poslání: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš nebeský Otec“ (Lk 6,36) Zaslíbení: „Cokoli jste učinili tomu z nejmenších, mně jste učinili“ (Mt 25,40) Identita: jsme „činitelé slova“ (Jak 1,22)  Svědectví („martyria“) Poslání: „Jděte do celého světa a kažte evangelium“ (Mk 16,15) Zaslíbení: „Kdo vás slyší, mne slyší“ (Lk 10,16) Identita: jsme „posly Kristovými“ (2 Kor 5,20)

Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 SPOLEČENSTVÍ láskyplných vztahů a skupin Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „Jako jsem já miloval vás, i vy se milujte navzájem“ (Jan 13,34) Zaslíbení: „Kde jsou dva nebo tři…, tam jsem já uprostřed nich“ (Mt 18,12) Identita: jsme „údy těla Kristova“ (1 Kor 12,27)

Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 SPOLUPRÁCE služeb a darů Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „Kdo je z vás největší, bude vaším služebníkem“ (Mt 23,11) Zaslíbení: „Kdo přijímá vás, přijímá mne“ (Mt 10,40) Identita: jsme „spolupracovníci na Božím díle“ (1 Kor 3,9)

Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

 Učednický růst ke SVATOSTI Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Poslání: „Učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem“ (Mt 11,29) Zaslíbení: „Získávejte mi učedníky… a hle, já jsem s vámi…“ (Mt 28,19-20) Identita: jsme „spolunapodobitelé Kristovi“ (Fp 3,17)

 Společenství Poslání: „Jako jsem já miloval vás, i vy se milujte navzájem“ (Jan 13,34) Zaslíbení: „Kde jsou dva nebo tři…, tam jsem já uprostřed nich“ (Mt 18,12) Identita: jsme „údy těla Kristova“ (1 Kor 12,27)  Spolupráce Poslání: „Kdo je z vás největší, bude vaším služebníkem“ (Mt 23,11) Zaslíbení: „Kdo přijímá vás, přijímá mne“ (Mt 10,40) Identita: jsme „spolupracovníci na Božím díle“ (1 Kor 3,9)  Svatost Poslání: „Učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem“ (Mt 11,29) Zaslíbení: „Získávejte mi učedníky… a hle, já jsem s vámi…“ (Mt 28,19-20) Identita: jsme „spolunapodobitelé Kristovi“ (Fp 3,17) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) – skrze láskyplné vztahy a malé skupiny – na základě darů a schopností – skrze zapálenou učednickou spiritualitu

o Duchovní SPRÁVA Výzva: spolupracující pastýři – „spolupracovníci naší radosti“ (2 Kor 1,24) Model: „Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil“ (Mk 10,45) o Organizační STRUKTURY Výzva: duchaplné struktury – „litera zabíjí, ale Duch dává život“ (2 Kor 3,6) Model: „Semeno vzchází a roste samo od sebe“ (Mk 4,27) o SPRÁVCOVSTVÍ majetku Výzva: štědrá solidarita – „Bůh má moc zahrnout nás všemi dary své milosti, abychom vždycky měli dostatek všeho, co potřebujeme, a ještě nám přebývalo pro každé dobré dílo“ (2 Kor 9,8) Model: „Kristus byl bohatý, ale pro nás se stal chudým, abychom my jeho chudobou zbohatli“ (2 Kor 8,9) Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

o Duchovní SPRÁVA Výzva: spolupracující pastýři – „spolupracovníci naší radosti“ (2 Kor 1,24) Model: „Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil“ (Mk 10,45) o Organizační STRUKTURY Výzva: duchaplné struktury – „litera zabíjí, ale Duch dává život“ (2 Kor 3,6) Model: „Semeno vzchází a roste samo od sebe“ (Mk 4,27) o SPRÁVCOVSTVÍ majetku Výzva: štědrá solidarita – „Bůh má moc zahrnout nás všemi dary své milosti, abychom vždycky měli dostatek všeho, co potřebujeme, a ještě nám přebývalo pro každé dobré dílo“ (2 Kor 9,8) Model: „Kristus byl bohatý, ale pro nás se stal chudým, abychom my jeho chudobou zbohatli“ (2 Kor 8,9) 25 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) - sloužící a zmocňující vedení - funkční a účelné řízení - solidární a efektivní hospodaření

27 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)  Učit se vnímat a postupně využívat celou šíři parketu. šest „S“ + tři podpůrná  Zaměřit se na nácvik kroků na parketách, na kterých se nám netancuje dobře. nejkratší prkno u barelu  Každou samostatnou parketu se snažit rozvinout do její plné barevnosti. tříbarevný kompas  Spoluutvářet prostor, ve kterém je možné „tancovat tříbarevný pastorační valčík“. vidět – soudit – jednat

Pastorační valčík: osobně, v duchovním doprovázení, ve společenství, v komunitě, v pastorační radě farnosti… Vnímání darů: vnímání jedinečnosti i bohatství osobních i komunitních darů, schopností, zkušeností, tradic, povolání… Vnímání výzev: vnímání potřeb společnosti, obce, církve, diecéze, farnosti, komunity… Vnímání omezení: vnímání limitů nás samotných, církve, společnosti… zdravý realismus, zakotvení v konkrétní situaci teď a tady… Reflexe a rozlišování: na rozumové i zkušenostní rovině, ignaciánská pravidla rozlišování a dobré volby, znamení „útěchy“ a „neútěchy“ „Tříbarevná“ věrnost: (1) vůči osobní zkušenosti Ducha, (2) vůči Písmu a Tradici a (3) vůči dnešnímu člověku; trpělivost a vytrvalost… Prorocká odvaha: „rozšiřování hranic myslitelného“, Duchem nesené a evangeliem inspirované experimenty, připravování půdy pro novou úrodu Přemítání o farnosti ve Zpravodaji Ke stažení: Dokumenty – Pastorační pomůckyhttp:// Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš)

29 Petr Hruška: Žít život sloužící životu (Seminář o farnosti Dobříš) Žít s těmi zde, i s těmi tam. Být láskou dnešku, zítřku nadějí. Žít tím, co žije. co život otvírá. Žít život sloužící Životu A to, co umírá, provázet k smrti, V oázách života i v pouštích umírání uprostřed dnešní společnosti na Chebsku Poslání naší farnosti