Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_10.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Řídící struktury.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Činnost veřejné správy
Řídící struktury v organizaci
Řízení organizace, základy managementu
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
Předmět: Řízení podniku 1
Business partnering a role (v) HR Iva Pechová Leden 2008.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ORGANIZOVÁNÍ.
Racionalizace řídící práce, time management
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Rozhodovací procesy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management.
Výrobní faktory v podniku
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Management bk 505, bp 505.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Téma 13: Finanční plánování
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Digitální učební materiál
Ukazatele kvality Program školení.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený na direktivních příkazech a sankcích při jejich nedodržení Audit Nestranné prověřování určitých procesů a činností, především z hlediska dodržování stanovených postupů a předpisů. Nejčastější je účetní a daňový audit

Byrokratický styl řízení Styl řízení založený na předávání předpisů a směrnic podřízeným. Manažer má malou rozhodovací pravomoc

Centralizace Soustředění pravomoci v rukou několika manažerů Controlling Systém kontroly ve firmě, zaměřený na dodržování. Spočívá ve vyhodnocování stavu plnění firemních plánu a rozpočtů.

Demokratický styl řízení Styl řízení, který dává prostor názorům a návrhům podřízených. Rozhodnutí je v pravomoci manažera. Delegování Přenesení odpovědnosti za svěřenou agendu na podřízené. Decentralizace Rozdělení moci mezi větší počet manažerů

Evaluace Hodnocení, hodnotí obvykle přímý nadřízeny, častá je i autoevaluace.

Funkcionální struktura Organizační struktura firmy založená na rozdělení činností na základě specializace.

Heuristické metody Metody na podporu rozhodování, které kombinují formalizovaný postup s intuicí a kreativitou manažera

Intuice Schopnost rychlého chápání, odhadu a rozhodován, může být založena na zkušenostech

Komunikace Výměna informací v procesu řízení Kontrola Proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí závěrů.

Liberální styl řízení Nedirektivní styl řízení, manažer nenařizuje, spíš koordinuje činnost podřízených a vytváří jim vhodné podmínky Liniová struktura Organizační struktura založená na principu jediného vedoucího

Management Řízení, je to umění dosáhnout toho, aby lidé udělali to, co je třeba k dosažení cílů organizace Manažer Vedoucí pracovník zodpovědný za chod organizace

Norma Požadavek na chování nebo vlastnosti věci, člověka, situace apod., který se předepisuje a vyžaduje

Organizování Proces uspořádání činností ve firmě, vymezení vztahů pravomoci a zodpovědnosti Organizační struktura Relativně stálé uspořádání vztahů ve firmě Operativní plán Krátkodobý plán který reaguje na konkrétní situaci.

Plánování Proces stanovení cílů organizace a cesty k jejich dosažení Prognóza Vědecký odhad dlouhodobého možného vývoje Prevence Soustava opatření, která mají předcházet nežádoucím jevům

Rozhodování Řešení problému výběrem z několika možností Reorganizace Změna organizační struktury v důsledku změny podmínek

Strategie Dlouhodobý způsob chování zaměřený na dosažení cílů SMART Souhrn pravidel pro stanovení cílů S – specifický, konkrétní M – měřitelný A – akceptovatelný R – realistický T – časově vymezený

Top manažer Vrcholový management zodpovědný za strategii firmy Teorie XY Rozděluje zaměstnance do dvou skupin podle jejich přístupu k práci Time management Sada postupů, doporučení a nástrojů pro plánování času za účelem zvýšení efektivnosti využití času