27.9.2016 Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO – ZMĚNA ZÁVAZKŮ Katedra práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Relativní majetková práva NOZ Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Dohoda o náhradě škody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Místní rozpočtové jednotky
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Závazkové právo Změna závazků
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Vznik pracovního poměru
Monika Příkazská Základy obchodního práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
NOZ – Věci Katedra práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Charakteristika ručení
Obligace Obecná část Mgr. Ivana Stará.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Právo sociálního zabezpečení
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR aneb to chceme.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změna závazků §§ obč. zákoníku.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Jan Siostrzonek Závazkové vztahy Mgr. Jan Siostrzonek
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
– pojištění ve financování
Občanské právo hmotné II
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ ZÁVAZKOVÉ PRÁVO – ZMĚNA ZÁVAZKŮ Katedra práva

Změna závazků Změny závazků = § 1879 až § 1907 NOZ)§ 1879 až § 1907 NOZ) 1. Změnu v subjektu závazku: Změnu v osobě věřitele Změnu v osobě dlužníka 2. Změnu v obsahu závazku: novace narovnání 2

1. Změna v osobě Věřitele Postoupení pohledávky Postoupení smlouvy Dlužníka Převzetí dluhu Přistoupení k dluhu Převzetí majetku Postoupení smlouvy

Postoupení pohledávky (cese) Celková x částečná x globální cese Bez souhlasu D (!!!) Lze vyloučit již ve smlouvě (dohoda s dlužníkem) Postupitel – postupník – dlužník Postupitelnost pohledávky Zcizitelná pohledávka (nikoliv plnění osobní povahy) Nevylučuje-li to smlouva

Postoupení pohledávky (cese) Zásady: Zachování námitek dlužníka proti postupníkovi existujících v době postoupení Oznamovací princip Cese je vůči dlužníkovi účinná až po:  Vyrozumění  Dostatečné prokázání cese Bezúplatné x úplatné postoupení

Postoupení pohledávky (cese) Úplatná cese Odpovědnost postupitele až do výše přijaté úplaty s úroky Existence pohledávky (i promlčené) Dobytnost pohledávky  Výjimka: pohledávka se stala nedobytnou až po postoupení náhodou či nedopatřením postupníka Je omezena vědomím postupníka, že pohledávka je Budoucí (tzn. nedospělá) Nejistá Nedobytná

Změna v osobě dlužníka a) Převzetí dluhu (privativní intercese - § 1888 a násl. NOZ)§ 1888 a násl. NOZ na místo původního dlužníka nastoupí nový dlužník. nutný souhlas věřitele. b) Přistoupení k dluhu (kumulativní intercese - § 1892 NOZ)§ 1892 NOZ osoba se zaváže věřiteli bez souhlasu dlužníka, že za něho splní jeho dluh. zavázána společně a nerozdílně. c) Převzetí majetku (§ 1893 NOZ)(§ 1893 NOZ) nabyvatel převezme od zcizitele veškerý majetek nebo jeho poměrně určenou část, čímž se s ním stává společně a nerozdílně dlužníkem z dluhů není povinen plnit více, než kolik činí hodnota majetku, jehož takto nabyl. d) Postoupení smlouvy (cese smlouvy – § 1895 a násl. NOZ)§ 1895 a násl. NOZ nevylučuje-li to povaha smlouvy, může kterákoli strana převést jako postupitel svá práva a povinnosti ze smlouvy nebo z její části třetí osobě. postoupení smlouvy je vůči postoupené straně účinné od jejího souhlasu. 7

2. Změnu v obsahu závazku: Novace a narovnání Novace = strany si sjednají nová práva a povinnosti v rámci již existujícího právního vztahu. Novace: a) kumulativní (původní závazek trvá vedle nové dohody) b) privativní (původní závazek je zrušen a nahrazen novým). X Narovnání spočívá v nahrazení dosavadního závazku novým prostřednictvím ujednání stran o úpravě mezi nimi doposud sporných nebo pochybných práv a povinností. Jak ujednání o novaci, tak i o narovnání vyžadují písemnou formu, pokud byla stanovena i pro původní závazek, nebo činí-li se o již promlčeném právu. Zajištění práv, která jsou předmětem novace nebo narovnání, se vztahuje i na práva, která z nich vznikají. 8