Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  "— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Rozpočtová gramotnost Název učebního materiálu: Osobní bankrot Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: osobní bankrot, zadluženost, platební morálka Anotace: Vzdělávací materiál obsahuje základní pojmy z oblasti oddlužení – osobního bankrotu. Materiál je připraven formou prezentace, žáci si zapisují poznámky do sešitu. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité příklady a výpočty zvýší názornost výkladu.

3 Oddlužení – osobní bankrot
Legislativa Od vstoupil v platnost zákon č. 182/2006 Sb. O úpadku a způsobech jeho řešení, který je nazýván insolvenčním zákonem

4 ÚVOD Insolvenční zákon:
Přináší do českého právního systému nový pojem: osobní bankrot Důvod vzniku: rychle rostoucí počet osob, které se natolik zadlužily, že nejsou schopny své závazky splácet.

5 NÁVRH NA ODDLUŽENÍ Podmínkou je, že dlužník žádající o oddlužení nesmí být podnikatelem. Podle tohoto zákona je dlužník v úpadku, má-li více věřitelů a není schopen plnit své závazky déle než 30 dní po splatnosti. Pokud dlužník splní řádně a včas povinnosti stanovené plánem oddlužení, může ho soud zprostit povinnosti úhrady neuspokojených závazků.

6 Za jakých podmínek lze oddlužení povolit?
Návrh na oddlužení musí být podán písemně insolvenčnímu soudu Podat ho smí jedině dlužník KDY TO SOUD POVOLÍ? Když lze důvodně očekávat, že věřitelé obdrží ve výsledku alespoň 30 % svých pohledávek Podmínka: souhlas manžela nebo manželky reálný plán, jak se s dluhy vyrovnat

7 URČENÍ ZPŮSOBU ODDLUŽENÍ
O způsobu oddlužení hlasují nezajištění věřitelé, kteří včas přihlásili svou pohledávku. Soud následně rozhodne, zda dlužníkovi osobní bankrot umožní a schválí plán oddlužení. Ten musí být následně věřiteli respektován.

8 Možnosti úhrady dluhu Zpeněžení majetkové podstaty – dlužník prodá svůj majetek Splátkový kalendář - po dobu 5 let

9 Plnění podle 5letého splátkového kalendáře
Podmínky Dlužník je povinen pracovat, nestačí registrace na úřadu práce či jen příjem sociálních dávek Z výdělku mu zůstává pouze životní minimum a částka nezbytná k zajištění jeho další výdělečné činnosti Během splátkového kalendáře zůstanou dlužníkovi dispoziční oprávnění k jeho příjmům, ale může s nimi nakládat jen tak, jak mu povolí soud.

10 UKONČENÍ PROCESU ODDLUŽENÍ
Jestliže dlužník splní řádně a včas všechny povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení, vydá insolvenční soud usnesení, jímž dlužníka osvobodí od placení pohledávek, zahrnutých do oddlužení – a to v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny. Učiní tak jen na návrh dlužníka. V případě, že dlužník věřitelům uhradí méně než 30 % jejich pohledávek, musí dlužník prokázat, že se tak nestalo v důsledku jeho úmyslného zavinění a že případný konkurz, který by na něho mohl být vyhlášen, by jeho nezajištěným věřitelům nezajistil vyšší plnění. Oddlužení může ovšem skončit už v okamžiku, kdy dlužník uhradí všechny své závazky.

11 ZÁVĚR Po uplynutí příslušných lhůt daných zákonem může dlužník projít procesem osobního bankrotu i několikrát za život. Osobní bankrot nesmí být dlužníkem zneužíván.

12 Použité zdroje http://www.czso.cz http://www.ekonomika.idnes.cz
Finanční gramotnost – kolektiv autorů, COFET, a.s. Ekonomie stručný přehled teorie a praxe aktuálně a v souvislostech, CEED, J.Švarcová Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, NÚOV Praha, P. Klínský Osobní a rodinné bohatství. Kam s penězi, Praha, M. Filip Wikipedia


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  "

Podobné prezentace


Reklamy Google