Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Název učebního materiálu: Bezhotovostní placení Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 3.7. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: Běžný účet, příkaz k úhradě, inkaso, platební karty, elektronická peněženka Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Podniková ekonomika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité příklady z praxe zvýší názornost výkladu.

3 Bezhotovostní platební styk Bezhotovostní platby Definujeme jako převod peněžních prostředků mezi plátcem a příjemcem prostřednictvím peněžního ústavu (banky) Jako bezhotovostní peníze jsou také vnímány některé druhy cenných papírů (směnky, šeky)

4 Bezhotovostní platba Je záležitost bankovních klientů a banka plní roli zprostředkovatele. Banka provádí platební operace v zásadě na podkladě příkazů klientů. Za včasné a správné zúčtování plateb má banka hmotnou a právní zodpovědnost.

5 Výhody bezhotovostních plateb Okamžité převody peněžních prostředků (rychlost) Není nutné u sebe nosit velké sumy peněz (bezpečnost) Můžeme platit z domova, z pracoviště, pomocí mobilního telefonu, pomocí internetového bankovnictví, vypsáním příkazu k úhradě v bance (jednoduchost)

6 Nevýhody bezhotovostních plateb Nebezpečí zneužití elektronického bankovnictví Ztráta či odcizení platební karty Služba pro úhradu pomocí platebních karet není zavedená ve všech prodejnách Při znehodnocení karty je odepřen přístup k peněžním prostředkům Poplatky za využití platební karty

7 Bankovní převody Příkaz k úhradě je příkazem plátce, aby banka převedla z jeho účtu stanovenou částku na účet příjemce: Písemnou formou na formuláři podepsaném podle tzv. podpisového vzoru uloženého u banky Přímé bankovnictví – telefonem, mobilním telefonem, internetem, přímým spojením s bankou Ústně u přepážky - vyšší poplatek

8 Údaje v příkazu k úhradě na vrub účtu – automaticky se doplní náš účet ve prospěch účtu – číslo účtu příjemce platby datum splatnosti variabilní symbol – příjemci umožňuje určit, o jakou platbu jde konstantní symbol – určuje druh platby (nepovinný) zpráva pro příjemce – pomůže rozlišit platbu podpis a odeslání

9 Příkaz k inkasu Při této formě placení příkaz k provedení platby dává příjemce peněz. Má stejné náležitosti jako příkaz k úhradě. Majitel účtu musí předem tento způsob platby povolit, tj. dát bance písemný souhlas s inkasem. Je stanoven limit, v jaké maximální výši je možné z účtu inkasovat.

10 Šek Je cenný papír, který obsahuje bezpodmínečný příkaz výstavce šeku (majitele účtu) šekovníku (zpravidla bance), aby vyplatila z jeho běžného účtu peněžní částku oprávněnému majiteli šeku. Jejich vydávání a použití se řídí zákonem směnečnýma šekovým č. 191/1950 Sb. Použití šeků je v poslední době částečně vytlačováno expandujícími platebními kartami

11 Umožňují: vybírat hotovost z bankomatů, platit za zboží a služby v obchodech, restauracích, hotelech atd. Banky je nabízejí svým klientům při založení běžného účtu Jedná se o plastikové karty odpovídající mezinárodním normám (z hlediska materiálu, rozměrů, konstrukce) Platební karty

12 DRUHY platebních karet Debetní – umožňují platit a vybírat hotovost do výše zůstatku na účtu. Peněžní částka je odepsána z účtu majitele karty a připsána na účet příjemce. Kreditní (úvěrové) karty- slouží jako nástroj čerpání úvěru od banky do výše dohodnutého limitu. Toto čerpání je automatické a může se libovolně opakovat.

13 Služby spojené s platebními kartami Cestovní pojištění Asistenční služby pro automobilisty Použití i v zahraničí- mezinárodní platnost

14 Elektronická peněženka Jedná se o čipovou kartu, která má přímo v sobě uložen elektronický ekvivalent hotových peněz v určité výši a které lze použít k placení zejména drobných částek. Zaplacená částka se odepíše z karty ihned po zaplacení.

15 Směnka V tuzemském platebním styku se používá výjimečně. Použití směnky jako platebního instrumentu umožňuje převoditelnost směnky. Směnky tak mohou vyrovnat několik závazků a obíhat jako obchodní peníze.

16 SHRNUTÍ Bezhotovostní placení se uskutečňuje prostřednictvím vkladů na účtech u specializovaných podniků – bank. Podmínkou bezhotovostního platebního styku je existence účtu u banky.

17 Použité zdroje Učebnice – KLÍNSKÝ, P., CHROMÁ D., TESAŘOVÁ S., JANÁK M, Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, Praha 2é13: NUOV, ISBN 978 – 80-87063-13-2 -ŠVARCOVÁ, j. Ekonomie stručný přehled –teorie a praxe aktuálně a v souvislostech učebnice. Zlín, CEED 2013. ISBN 978-80-903433-8-2 – KLÍNSKÝ P., CHROMÁ D. Finanční gramotnost - úlohy a metodika, Praha 2013, ISBN 978- 80-87063-26-2 -SKOŘEPA M., SKOŘEPOVÁ E. Finanční a ekonomická gramotnost prozákladní školy a víceletá gymnázia, 1. vyd. Praha: SCIENTA spol. s r. o. 2009, ISBN 978-80-86960-40-1 – KOLEKTIV AUTORŮ. Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti, 1. vyd. Praha: COFET, a. s., 2012, ISBN 80-254_4207-4 http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google