Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní symboly České republiky
Advertisements

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Státní symboly České republiky
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Státní symboly ČR 4. ročník
Státní symboly České republiky
MÁ VLAST. Naše vlast vlast vlastenectví národ Dokážeš vysvětlit vlastními slovy, co se skrývá pod těmito pojmy? vlast = stát, ve kterém se člověk zpravidla.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
ČESKÁ REPUBLIKA. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NA KŘÍDLECH PTÁKŮ TÉMA: PTÁCI V ERBECH. Když uvidíte tento puntík, vypneš mobil pod lavicí a upřeš svůj pohled sem!
Státní symboly České republiky
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Česká republika Naše vlast
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Žáci se seznamují se státními symboly a jejich významem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Název projektu: Moderní škola
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. Doplňující informace výkladu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní symboly České republiky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Česká hymna a její tvůrci
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika - státní symboly
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Státní symboly České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
POLOHA VE STŘĚDNÍ EVROPĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Státní symboly České Republiky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Státní symboly České republiky
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_215_VES_15 Autor Mgr. Jana Nachmilnerová Tematický okruh Veřejná správa Ročník 1. Forma denní Datum tvorby Říjen 13 Anotace Text slouží k výuce a samostudiu, celek tvoří základy pro orientaci v předmětu Veřejná správa, obsahuje také cvičení, pro práci s vyučovaným tématem. Společná kontrola činností je prováděná pomocí dataprojektoru nebo na PC Zdroje Ilustrace, pokud není uvedeno jinak, jsou screeny obrazovky a jejich úprava, archiv autora a kliparty MSOFFICE. Zdroje: Wikipedie - otevřená encyklopedie

Státní symbol je výtvarné nebo hudební dílo, které si stát ústavou určil jako oficiální vyjádření své totožnosti a svrchovanosti. Symboly stát reprezentují a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů. Státních symbolů ČR je podle zákona 3/1993 Sb. O státních symbolech České republiky - celkem šest: velký státní znak a malý státní znak státní barvy (trikolóra) státní vlajka vlajka prezidenta (dříve prezidentská standarta) státní pečeť státní hymna – Kde domov můj? (první sloka) Státní symbol je předmět, který representuje stát a požívá zvláštní úcty a ochrany. Hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést také k diplomatickému konfliktu.

V prvním a čtvrtém poli je historický znak Čech - dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou na červeném poli. Ve druhém poli se nachází znak Moravy – orlice stříbrno-červeně šachovaná se zlatou korunou na modrém poli. Ve třetím poli je znak Slezska – černá orlice se stříbrným půlměsícem, uprostřed s křížkem, ukončeným trojlístky, se zlatou korunou na zlatém podkladu. Autorem návrhu i výtvarného provedení je heraldik Jiří Louda. Velký státní znak slouží k vnější reprezentaci státu a k označení budov, ve kterých sídlí orgány státní správy, státní úřady a pod.

Malý státní znak je tvořen červeným polem, na kterém je umístěn historický znak Čech: stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou. Dnes je používán na místech, kde dochází k rozhodnutí ze státní moci. Např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy. Malý státní znak se také používá k označení sídel orgánů, které byly pověřeny výkonem státní moci – soudy, exekutoři, hygienické stanice a pod. Použití např. na razítkách, pečetidlech státní správy, na cedulích označujících památné stromy, k označení budov.

Státní barvy - nazývají se trikolóra, od 19. stol. považovány též za barvy všeslovanské bílá - symbolizuje čistotu, červená - krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti modrá - bezmračnou oblohu. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele.

Státní vlajka se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut modrý klín do poloviny délky vlajky. Použití: při příležitosti státních svátků a jiných významných příležitostech, v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou. státní vlajku lze užít vhodným a důstojným způsobem kdykoliv, např.

Místo pobytu prezidenta je tradičně od r.1920 označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo „PRAVDA VÍTĚZÍ“ - „VERITAS VINCIT“, které bylo našimi předky užíváno již od husitských dob. Jediným uživatelem standarty je prezident ČR. Vlajku prezidenta republiky lze užít k označení: sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice, dopravního prostředku používaného prezidentem republiky

Písemná ustanovení byla od středověku stvrzována připojením pečetí. Každý český panovník měl svou vlastní pečeť.Vedle nich se již od 15. století vyskytuje také pečeť Českého království. Současná státní pečeť, na které je zobrazen velký státní znak a uveden název naší republiky, je užívána především k ověřování mezinárodních smluv a dalších významných dokumentů. Pečetidlo opatruje prezident republiky.

Píseň pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, poprvé uvedené v Praze na jevišti v roce Hudbu k ní složil František Škroup. Pro své vlastenecké vyznění se záhy rozšířila po celé zemi a za svou ji přijal celý český národ, rychle zlidověla a získala tak postavení národní písně. Čechy byly tedy první zemí, který měl jako hymnu divadelní šlágr. Použití - jen vhodným a důstojným způsobem. První sloka písně Kde domov můj je česká státní hymna. Užívá se od rozpadu Československa na konci roku 1992, již v roce 1990 však byla oficiálně prohlášena i za hymnu České republiky uvnitř federace. Před rozdělením tvořila zároveň první část československé hymny, následována první slokou nynější hymny slovenské (Nad Tatrou sa blýska).

1. Kolik státních symbolů má ČR? 2. Co je to trikolóra? (je symbolem … ) 3. Namaluj vlajku ČR. (věda, která se ji zabývá) 4. Jaké heslo je uvedeno na vlajce prezidenta ČR? 5. Kde můžeme vidět velký státní znak? 6. Co je vyobrazeno na malém státním znaku?

1. 6 symbolů. 2. Vyjadřuje státní barvy; symbolizuje čistotu, prolitou krev a jasnou blankytně modrou oblohu 3. Vexikologie 4. Pravda vítězí / „VERITAS VINCIT“ 5. Na budovách, ve kt. sídlí státní správa, státní úřady 6. Dvouocasý lev.