Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32."— Transkript prezentace:

1 Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Hymna ČR

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Kde domov můj?, František Škroup, Josef Kajetán Tyl, Fidlovačka, Stavovské divadlo, státní symboly.

4 Hymnou Československé republiky se stala roku 1918.
Hymna ČR Kde domov můj? Hudbu složil: František Škroup Slova napsal: Josef Kajetán Tyl Poprvé zazněla v divadelní hře: Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (premiéra: , Stavovské divadlo) Hymnou Československé republiky se stala roku 1918.

5 Stavovské divadlo z Rytířské ulice

6 Fidlovačka Oblíbená jarní slavnost pražských ševců.
Každoročně se konala v nuselském údolí v Praze. Fidlovačka = nástroj, který se používá k hlazení (fidlování) kůže obuvi. Symbolem slavnosti byla bříza ozdobená věncem z jarních květů, stuhami a kraslicemi, na vrcholku byla připevněna fidlovačka.

7 Josef Kajetán Tyl František Škroup

8 František Škroup Pocházel z kantorské rodiny z Osic u Pardubic.
Tvůrce české národní hymny a autor první české opery: Dráteník (premiéra: ) Píseň: Kde domov můj - nadchla při premiéře české obecenstvo. Přestože hra byla pod tlakem kritiky stažena na 80 let z repertoáru, píseň se šířila dál. Jan Neruda vyzval B. Smetanu k vytvoření nové hymny (není dost vznešená) ten odmítl se slovy: „Kterou píseň lid sám na svou hymnu povznesl, ta hymnou zůstane.“

9 Kde domov můj? Naše státní hymna vystihuje cit k přírodě, která nás obklopuje, i lásku k zemi, v níž žijeme. sloka: Kde domov můj, Kde domov můj? Voda hučí po lučinách, Bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj.

10

11 Poslech: CD pro 1. ročník, skladba č. 11 (Opakování )

12 Opakování: Kdo je autorem české hymny? V jaké divadelní hře se poprvé skladba objevila? V kterém roce se stala oficiálně hymnou Československé republiky?

13 Řešení: Hudba: František Škroup, slova: Josef Kajetán Tyl. Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka Hymnou Československé republiky se stala roku 1918.

14 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Osobnosti české hudby. 2. vyd. Ilustrace Míla Preslová, Lubomír Anlauf. Praha: Fragment, 2011, 64 s. Odkaz (Fragment). ISBN

15 Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32."

Podobné prezentace


Reklamy Google