Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup"— Transkript prezentace:

1 EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o.  Autor Bc. Cuperová Anotace Žáci si rozšiřují své znalosti o předvánočním období Vzdělávací oblast Odborné činnosti Předmět Společenské vědy Tematická oblast/téma Místo, kde žijeme/Advent  Výsledky vzdělávání Znát důležité události v rodině, ve městě  Klíčová slova Advent, adventní věnec, kalendář, adventní neděle, písně, vánoční trhy, cukroví Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy jednoleté  Ověřeno  Datum: Třída: I. PRŠ 1 Zdroj

2 Advent Symboly Bc.Cuperová

3 Advent Advent je období, kdy se připravujeme na Vánoce.
V teologickém smyslu se advent vyznačuje dvojím očekáváním – slavnosti narození Ježíše Krista a jeho druhého příchodu. Advent začíná první nedělí adventní, tedy neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera.

4 Adventní věnec Výrazným symbolem adventu
Věnec je od nepaměti symbolem vítězství a královské důstojnosti. I Bible mluví o věnci jako o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván. Rozlévající se světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Ježíše. Výrazným symbolem adventu je adventní věnec, ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. Děti otevírají obvykle otevírají adventní kalendář.

5 Adventní kalendář Adventní kalendář je zvláštní druh kalendáře ukazující 24 dní spojených s Vánocemi a dobou adventu. Kalendář slouží k odpočítávání dnů adventu ke Štědrému dnu. Rozšířená je papírová verze, ve které se nachází 24 políček vyplněných čokoládou.

6 1. adventní neděle První neděle adventní je neděle mezi 27.listopadem a 3.prosincem, aby tak do slavnosti Narození Páně  "se vešly" celkem čtyři adventní neděle. Na náměstí se při první adventní neděli rozsvěcuje vánoční stromeček. V současnosti se jednotlivé adventní neděle označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto označení je čistě komerční a nemá nic společného s křesťanskou tradicí.Cílem tohoto označení je pouze povzbudit komerční pojetí Vánoc a podpořit zákazníky v nakupování vánočních dárků a potravin.

7 Vánoční trhy Vánoční trhy a jarmarky patří k vánoční atmosféře. Zejména vánoční trhy zaměřené více na poezii Vánoc a tradice přispějí ke zklidnění a připomenou z čeho tradice Vánoc vzešla.

8 Cukroví V době adventu se také začínáme péct cukroví. Bez cukroví by to nebyly ty pravé české Vánoce.

9 Adventní písně http://www.youtube.com/watch?v=o3kIMGCZ75w
Obsah adventní doby výstižně vyjadřují staré české adventní písně - "roráty", sestavené podle biblických textů, převážně prorockých. Videoodkaz na animovaný film Česká mše vánoční J.J.Ryby:


Stáhnout ppt "EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup"

Podobné prezentace


Reklamy Google