Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP"— Transkript prezentace:

1 Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Vlastivěda – 4. ročník, ČR – státní symboly, svátky, vznik Mgr. Marie Šrachtová

2 STÁTNÍ SYMBOLY Státní symboly jsou výtvarné nebo hudební znamení.
Stát si je určil ústavou jako oficiální vyjádření své svrchovanosti a totožnosti. Státním symbolům jako reprezentaci státu se prokazuje úcta. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést k diplomatickému konfliktu. Hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá.

3 STÁTNÍ SYMBOLY Nejdůležitější státní symboly jsou ZNAK HYMNA VLAJKA
Státní symboly stát reprezentují a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů. Symboly českého státu a národa, jsou zakotveny v Ústavě ČR.

4 STÁTNÍ SYMBOLY Mezi národní symboly mohou také patřit
Korunovační klenoty Národní barvy Významná místa nebo stavby Národní svátky Národní pověsti Národní emblémy – heraldická zvířata, stromy, květy

5 NÁRODNÍ SYMBOLY Tradiční symboly českého státu a národa, které nejsou zakotveny v Ústavě ČR. Patron českých zemí – svatý Václav Národní strom lípa Korunovační klenoty

6 VELKÝ STÁTNÍ ZNAK MORAVA ČECHY SLEZSKO
Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. MORAVA ČECHY Červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou na modrém podkladu. SLEZSKO Černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem na zlatém podkladu. Stříbrný dvouocasý lev je vyobrazen ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

7 STÁTNÍ VLAJKA Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Prapor - vlajka Pro vlajku je charakteristická vodorovná poloha a upevnění k vlajkové tyči či stožáru pomocí lanka, prapor je k žerdi přichycen napevno. Prapor nemá oproti vlajce předepsaný poměr stran a používá se ve vodorovné, šikmé i svislé poloze.

8 VLAJKA PREZIDENTA REPUBLIKY
Standarta vznikla spolu se vznikem ČSR v r. 1918. Vyjadřuje nadřazenost prezidentova úřadu nad ostatními státními institucemi a orgány. Standarta se využívá pro označení prezidentova sídla na Pražském hradě v době jeho přítomnosti.  Standartou bývá opatřena i prezidentská limuzína.

9 Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup.
STÁTNÍ HYMNA Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup.

10 Symbol lva byl již ve znaku panující dynastie Přemyslovců.
MALÝ STÁTNÍ ZNAK Symbol lva byl již ve znaku panující dynastie Přemyslovců. Státním znakem se stal r. 1918 Malý státní znak se používá k označení sídel orgánů, které byly pověřeny výkonem státní moci. Je používán, pokud dochází k rozhodnutí ze státní moci, např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy.

11 STÁTNÍ PEČEŤ Státní pečeť používá prezident republiky.
Pečetidlo je uloženo u prezidenta republiky. Používá se při pečetění mezinárodních smluv, významných státních listin, pověřovacích listin diplomatických zástupců.

12 Státními barvami jsou bílá, červená a modrá a to v uvedeném pořadí.
TRIKOLÓRA Státními barvami jsou bílá, červená a modrá a to v uvedeném pořadí. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele. Užívání státních barev ani vymezení jejich odstínů není zákonem upraveno. 

13 STÁTNÍ SVÁTKY 1. ledna – Den obnovy samostatného státu
8. května – Den vítězství – konec druhé světové války 5. července – Den slovanských věrozvěstů 6. července – Den upálení mistra Jana Husa 28. září – Den české státnosti – zavraždění knížete Václava 28. října – Den vzniku samostatného státu 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii

14 ZDROJE


Stáhnout ppt "Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP"

Podobné prezentace


Reklamy Google