Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká hymna a její tvůrci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká hymna a její tvůrci"— Transkript prezentace:

1 Česká hymna a její tvůrci
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_19_ČESKÁ HYMNA A JEJÍ TVŮRCI Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 28. ledna 2012 Odpilotováno dne 27. února 2012 ve třídě V.A Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Česká hymna a její tvůrci Klíčová slova hymna, fidlovačka, hra, J. K. Tyl, Fr. Škroup, divadlo

3 Česká hymna a její tvůrci
Naší českou hymnou je píseň Kde domov můj: píseň (hymna) je zapsána ve čtyřdobém taktu na každou čtvrtou dobu ve všech taktech připadají vždy dvě slabiky textu poprvé zazněla v Tylové hře se zpěvy a tanci Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (premiéra ve Stavovském divadle v Praze) roku 1918 se píseň stala hymnou naší nově vzniklé země (součástí československé hymny byla v letech 1918 – 1993 také slovenská píseň Nad Tatrou sa blýska) píseň byla velmi oblíbená a tak vznikaly i mnohé její textové obměny (např. pardubická obměna)

4 Česká hymna a její tvůrci
Fidlovačka = oblíbená jarní slavnost pražských ševců (konala se každý rok v nuselském údolí v Praze) název odvozen od ševcovského nástroje zvaného fidlovačka (sloužila k hlazení – fidlování kůže obuvi) symbolem slavnosti byla břízka ozdobená věncem z jarních květů, stuhami a malovanými kraslicemi, na vrcholku byla připevněna fidlovačka (podobná je tzv. májka - máje) Máje nebo májka je označení ozdobeného stromu – staví se při jarních slavnostech na většině území Evropy (nejčastěji 30. dubna nebo 1. května)

5 Česká hymna a její tvůrci
Josef Kajetán Tyl ( Kutná Hora – Plzeň ) český dramatik a spisovatel stal se šéfredaktorem časopisu Květy a vydával i další časopisy v r dal dohromady ochotnickou divadelní společnost (ta hrála české hry ve Stavovském divadle v Praze) dílo: - slavné hry Fidlovačka, Pražský flamendr, Strakonický dudák, Lesní panna (psal i prózu) František Škroup ( Osice – Rotterdam, Nizozemsko) český hudebník, dirigent a hudební skladatel věnoval se ochotnickému divadlu - byl kapelníkem Stavovského divadla, nakonec odešel ze země dílo: další hry Dráteník, Oldřich a Božena (hudba)

6 Česká hymna a její tvůrci
Odpověz na otázky: Z jaké hry pochází naše česká hymna a kdo byli její autoři? Kdy se píseň Kde domov můj stala českou hymnou a při jaké příležitosti? Co bylo poté její součástí až do rozpadu Československa? Co znamená slovo fidlovačka? Kdo byl Josef Kajetán Tyl? Jaký časopis vedl jako šéfredaktor? Jaké znáš jeho nejslavnější hry? Kdo byl František Škroup? K jakým dalším hrám napsal Fr. Škroup hudbu? Kde nakonec Škroup zemřel?

7 Mgr. Renáta Jehličková 28. ledna 2012 Určeno pro 4.- 6.ročník
ANOTACE Výklad Seznámení s českou hymnou, jejími tvůrci i okolnostmi jejího vzniku Obrázky tvůrců hymny (J. K. Tyl a Fr. Škroup) na hypertextových odkazech Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

8 Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "Česká hymna a její tvůrci"

Podobné prezentace


Reklamy Google