Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:"— Transkript prezentace:

1 Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Státní moc v ČR Téma:  Státní symboly Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Anotace: Materiál seznamuje se státními symboly v ČR. Klíčová slova: státní symboly-malý a velký státní znak, hymna, vlajka… Metodický popis:  Podpora hodiny Politologie Státní symboly Státní symbol je výtvarné nebo hudební znamení, které si stát ústavou určil jako oficiální vyjádření své totožnosti a svrchovanosti. Symbol stát reprezentuje a obvykle vychází z jeho historie, tradic a národních symbolů

2 Nejdůležitější státní symboly
Státní vlajka Znak ( malý a velký státní znak) Státní hymna Státní barvy Prezidentská standarta Státní pečeť

3 Státním symbolům jako viditelné nebo zvukové reprezentaci státu se obvykle prokazuje určitá úcta a hanobení státního symbolu se v některých zemích trestá. Hanobení státních symbolů jiného státu může vést k diplomatickému

4 Velký státní znak Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy, Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. V prvním a čtvrtém poli je vyobrazen stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Ve druhém poli je na modrém podkladu umístěna červeno-stříbrně šachovaná orlice se zlatou korunou. Ve třetím poli se na zlatém podkladu nachází černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou, ozdobená stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými listy a uprostřed vybíhajícím křížkem. Velký státní znak je součástí závěsného znaku starostů, je umístěn na stejnokrojích zaměstnanců a příslušníku ministerstev, používá se k označení státních hranic, je vyobrazován na průkazech, bankovkách, cenných papírech a jiných ceninách, je umístěn na sbírkách rozhodnutí Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu, také je vyobrazen na dresech sportovců reprezentujících Českou republiku.

5 Velký státní znak

6 Malý státní znak Malý státní znak je tvořen jediným polem, na němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou Použití je vymezeno nezávisle od možností použití Velkého státního znaku. Způsoby užívání velkého a malého státního znaku uvádí zákon o užívání státních symbolů.

7 Malý státní znak

8 Státní barvy Státní barvy jsou bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí

9 Státní vlajka Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Užité barvy jsou národními barvami České republiky. Fyzické a právnické osoby a organizační složky státu mohou užívat státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv. Státní vlajku vyvěšují oprávněné osoby, stanovené zákonem, v nichž sídlí, při příležitosti státních svátků, při příležitostech celostátního významu, zejména v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou. Vlajková výzdoba začíná zpravidla v 16 hodin dne předcházejícího a končí v 8 hodin dne následujícího po zákonem o užívání státních symbolů uvedeném dni.

10 Státní vlajka

11 Prezidentská standarta
Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ. Vlajka prezidenta republiky se užívá pouze pro označení sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice. Navíc je možné vlajkou označit dopravní prostředek používaný prezidentem republiky.

12 Prezidentská standarta

13 Státní pečeť Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

14 Státní pečeť Státní pečeť je využívána zejména k pečetění mezinárodních smluv, na pověřovací listiny diplomatických zástupců, v dalších případech, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis, mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena, nebo pokud je to obvyklé

15 Státní hymna Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z původní české hry Fidlovačka. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Státní hymnu lze hrát a zpívat při státních svátcích a při jiných příležitostech. Používá se typicky při mezistátních sportovních utkáních, kulturních akcích mezinárodního významu

16 Národní symboly Státní symboly obvykle vycházejí z národních symbolů, s nimiž se občané většinou ztotožňují a které jim umožňují tuto identitu také vyjadřovat. Mezi národní symboly mohou - kromě vlajky, znaku a hymny - patřit také: Národní barvy Národní emblémy jako heraldická zvířata, květy a stromy nebo náboženské symboly (kříž, hvězda a podobně) Korunovační klenoty Historické postavy, zakladatelé a hrdinové Významná místa nebo stavby Národní svátky Národní pověsti Národní jídla Národní sporty atd.

17 Použitá literatura a zdroje
Ústava České republiky %AD_symbol#N.C3.A1rodn.C3.AD_symboly republika/statni-symboly.shtml


Stáhnout ppt "Určeno pro:  žáky 1.ročníku středních škol Vzdělávací obor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google