ROZHOVOR S PANEM UČITELEM TESAŘEM. Další věc, která mě na dějepisu vždy fascinovala, je „přesah“ do všech oborů lidské činnosti a vědy. Dějepis není.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Socializace jedince Mgr. Marie Mikulcová.
Seminář o stavebním spoření
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Přijímací řízení 2016/17.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Josef Středula, předseda ČMKOS
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Člověk a vývoj civilizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Bojíte se francouzštiny?
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VYPRAVOVÁNÍ v umělecké oblasti
Základní informace o poskytovateli
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Název projektu: Moderní škola
Terapeutické komunity
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Nevyhnutelné snášej s klidnou myslí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
13. Růst lidské populace, demografie
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Děti jsou naše budoucnost
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Život bez střeva , Praha.
Každý den jsme trochu starší…
Terénní krizová služba
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ROZHOVOR S PANEM UČITELEM TESAŘEM

Další věc, která mě na dějepisu vždy fascinovala, je „přesah“ do všech oborů lidské činnosti a vědy. Dějepis není jen souhrnem dat a událostí, dotýká se všeho, co lidé v minulosti dělali a v čem žili. Přírodopisu, filosofie, společenských věd, jazyků, vědy a techniky. Jako jeden příklad takových „přesahů“ uvedu „obyčejná“ středověká města. Zde se člověk „patlá“ často i v dalších věcech, které nějak souvisely s městským prostředím: náboženství a církev, lidové zvyky a pověry, sociální život obyvatel měst – včetně takových věcí, jako jsou ze společnosti vyloučení lidé, různá povstání a revolty, nemoci – dnes pro žáky populární metly středověku v podobě různých a hrůzných epidemií, architektura, vojenství, dokonce kriminalita a soudnictví… je toho prostě spousta, jde jen o to si to najít a přečíst, někdy na takové dodatečné informace narazíme spíše náhodou. Běžný člověk taková kvanta údajů sice nemůže nosit všechna v hlavě, ale leccos si zapamatuje, protože ho to zajímá. A to je podle mě vynikající trénink paměti, který mozek potřebuje.

Tedy, zvolil bych si sice Teplice v jejich „nejlepších letech“, ale také mnohé z věcí, které byly typické pro tehdejší dobu: nejen životní styl, ale i úctu ke vzdělání a k poctivé práci, stavovskou čest lidí, kteří něco umí, nadšení ze zkoumání světa přírody i techniky, oblibu v historii i víru v lepší zítřky, onen známý optimismus období „Belle Époque“, kdy si lidé mysleli, že už se nic nemůže pokazit. Ač dnes víme, jak krutě se mýlili. Pro změnu mnoho věcí z tehdejší doby bych rozhodně ve svém ideálu nechtěl – vůbec by mi nescházel tehdejší krátkozraký nacionalismus a hloupá řevnivost mezi česky a německy mluvícími obyvateli Čech, taktéž by se musely v oblasti sociální i politické změnit velmi těžké životní podmínky dělníků, kteří neměli vůbec lehký život – a uvědomme si, že oni si vyvzdorovali práva, která dnes považujeme za samozřejmá: právo na stávku, osmihodinovou pracovní dobu, ochranu před zvůlí zaměstnavatele, který se klidně může změnit v novodobého otrokáře (jak je dodnes vidět např. v Jižní Americe či v Asii), v mých „ideálních“ Teplicích by se muselo změnit postavení žen ve společnosti, ani tehdejší antisemitismus nebyl nic roztomilého. Stejně tak by musela zmizet všudypřítomná rakouskouherská „pokakanost“ z různých úředních funkcí stejně jako obavy z těch, kdo mají příliš velkou moc a bohatství a jsou schopni je zneužít. To nám tu zůstalo až dodnes, stejně jako korupce a vzájemné úsluhy. Místo toho by měli být na důležitých místech jen lidé, kteří „na to mají“ – přirozenou autoritu, hrdost, neúplatnost a potřebné schopnosti. Před takovými pak není ona zmíněná „pokakanost“ nutná.

Určitě bych zde chtěl mít moderní zdravotnictví namísto toho starého (tehdy neznali a neuměli mnoho věcí, které dnešní lékaři svedou, byla vysoká dětská úmrtnost, mnohé choroby jako tuberkulóza, pravé neštovice, obrna, záškrt nebo cholera byly velice nebezpečným nepřítelem, některé byly prakticky neléčitelné), v Teplicích bych si ponechal nejspíš i vynikající informační možnosti internetu a celkově znalosti dnešní doby v oboru elektroniky a vývoji počítačů. Jen bych nechtěl, aby se užívaly ke škodě obyvatel. Mnohé z dnešních moderních technologií by se využívaly k tomu, aby se lidem celkově mohlo žít lépe. Určitě by se ale muselo omezit používání automobilů, pro které by v mých starých Teplicích jednoduše nebyl prostor – krom těch nejnutnějších služeb jako je záchranná služba, hasiči atd., tedy těch, které jsou užitečné a ne nadužívané. Dokážeme si vůbec představit ten klid a ticho, tu absenci nebezpečí, že nás někdo agresivní za volantem srazí? Jen vím, jak by to v takto vymyšlené ideální době bylo s věcmi, které nám dnešní společnost rozleptávají – prostě by neexistovaly. Společnost i mezilidské vztahy by byly jiné než dnes, ale také jiné, než ve zmíněném 19. století. Rád bych žil tedy v jakémsi polohistorickém snu…