Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_35_Hudba doby husitské Téma Husitská hudba Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Hudba doby husitské Česká reformace

3 Anotace Prezentace je určena žákům 6. tříd.
Seznamují se s nástinem české husitské reformace po roce 1415 s návazností na českou husitskou hudbu. Prezentace je zaměřena i na různé druhy kancionálů (církevních zpěvníků), které byly z této doby nalezeny.

4 Česká reformace Husitské hnutí nebylo zaměřeno jen na náboženství a sociálnost, ale bylo zaměřeno převážně i na hudební dění v Čechách. Zde se ve 14. století vyhrotily rozpory s feudální společností (odpor proti církvi, přistěhovalcům a mezilidským vztahům). Ve světě se začíná utvářet systém vícehlasu, Čechy jsou spíše zaměřené na jednohlasé písně.

5 Mistr Jan Hus – vrcholný ideolog
* ??1370 + 1415 By římskokatolický kněz, myslitel, reformátor a kazatel. Vyučoval na pražské univerzitě a v letech 1409 – 1410 se stal jejím rektorem. Kritizoval mravní úpadek katolické církve, díky tomu byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen na hranici v Kostnici.

6 Husitský chorál a jeho jazyková stránka
Husitský chorál je soubor zpěvů a na rozdíl od gregoriánského chorálu má lidovější charakter. Husité velmi rychle nahradili nesrozumitelnou latinu za češtinu, které rozuměl prostý člověk. Celá bohoslužba byla sloužena v češtině. Nástrojová hudba se zde prakticky nevedla, neuznávaly ji a proto byla z chrámu vyloučena. Chrámové varhany byly pro ně přepychem a proto je rozbíjeli.

7 Druhy husitského zpěvu
V husitské době vznikalo mnoho krásných písní, které můžeme rozdělit do 3 skupin. 1. písně duchovní (Jezu Kriste, štědrý kněže) 2. písně válečné (Ktož jsú boží bojovníci) 3. písně časové (Povstaň, povstaň velké město pražské)

8 Kancionály Kancionály jsou zpěvníky určené buď k náboženským i jiným obřadům. JISTEBNICKÝ KANCIONÁL – nejdůležitější památka, soubor 77 husitských písní – většinou zpěvy anonymní. Nalezen v Jistebnici u Tábora r. 1872 Dále z našeho regionu známe kancionály: třebenický a litoměřický kancionál.

9 Vliv husitského chorálu na české skladatele
Bedřich Smetana – Symfonická báseň Tábor a Blaník Antonín Dvořák – předehra Husitská Leoš Janáček – Výlety pana Broučka do 15. století Vítězslav Novák – Jihočeská suita – část Pochod Táboritů

10 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :19 - [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :37 - [cit ]. Dostupné z: CMÍRAL, Adolf. Heslo: Písně husitské revoluce. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 256 – 257.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google