Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_23_Antonio Vivaldi Téma Antonio Vivaldi – život a dílo Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Život a dílo Antonia Vivaldiho
Počátky barokní hudby Život a dílo Antonia Vivaldiho

3 Anotace Prezentace je určena žákům 7 – 8. ročníku.
Seznamují se se základy barokní hudby a s barokními představiteli hudby. Prezentace navazuje na probrané učivo, kdy si žáci osvojili základní znalosti v oblasti orchestrální a instrumentální barokní hudby.

4 Základní prvky barokního hudebního období
Barokní období se vyvinulo z období renesančního, propojují se mezi sebou. Vyvinulo se v 17. století a končí přibližně v polovině 18. století (je to přibližně rok 1750 – úmrtí J. S. Bacha). Vyvíjí se zde nové hudební formy – opera, orchestrální hudba, oratoriu, nástrojový koncert.

5 Antonio Vivaldi * 1680 + 1743 Tento barokní skladatel působil v Benátkách jako duchovní, později jako učitel hudby. Vyučoval hře na housle v dívčím útulku (dnešní internát pro dívky). Měl obrovský vliv na růst hudebního života Johana Sebastiana Bacha, podle jeho tvorby složil Braniborské koncerty. Vivaldi též navštěvoval Čechy – krátce působil v Praze. Ke konci svého života působil ve Vídni.

6 Dílo Antonia Vivaldiho
Vivaldi ustálil novou barokní formu concerta grossa na 3. větou (rychle, pomalu, rychle), podle vzoru neapolské barokní opery. Ovlivnil řadu významných hudebních skladatelů, jako např J. S. Bacha. Jeho dílo je velice rozsáhlé. Napsal více než 40 oper, ale bohužel se jich dochovalo pouze 20 (nejznámější – Alvilda) Dále píše světské a chrámové kantáty (Stabat Mater) Houslových koncertů napsal více jak 400 (díky tomu, že vyučoval hře na housle v dívčím útulku). Koncerty pro různé nástroje (např. flétnu). Concerto grosso – velká barokní a nová forma – nejznámější ČTVERO ROČNÍCH DOB (jednotlivé části – Jaro, Léto, Podzim, Zima)

7 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :15 - [cit ]. Dostupné z: MIHULE, Jaroslav. KOVAŘÍK, Vladimír. Heslo Antonio Vivaldi. In: Hudební výchova 2., hudba a její svět. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, str. 309 – 312.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google