Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_04_03 Název Umění 20. století Téma hodiny Filozofický pohled na období 20. století Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 9. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky Očekávaný výstup Znalost ovzduší, ve kterém umění vznikalo Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Doba moderní, doba postmoderní Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 UMĚNÍ 20. STOLETÍ

3 Neskutečné hrůzy světových válek přinutily člověka, aby změnil pohled na svět, na sebe samého, a tím i na umění. Dvacátým stoletím končí doba moderní a začíná doba POSTMODERNÍ.

4 DOBA MODERNÍ Křesťanství převzalo biblickou myšlenku zaslíbení, určitější představy Božího plánu s lidstvem, které má očekávat druhý příchod Kristův a konec světa. Když se středověká náboženská jednota vyčerpala a rozpadla, mnozí už tuto představu nepřijímali. Kromě toho měli před očima nápadné změny v lidském životě, v hospodářství, ve vědě atd., a hledali hlubší porozumění pro svoji současnost. Lidé se tedy snažili nahradit myšlenku dějin spásy úvahami o možném celkovém směřování a zaměření lidských dějin. V 18. století se z ní stává myšlenka pokroku: lidstvo nejenže není v procesu úpadku, ale naopak se vyvíjí ke stále lepší a dokonalejší společnosti. Filosofie století byly většinou optimistické a spojovaly představu vývoje s více méně automatickým pokrokem.

5 DOBA POSTMODERNÍ Totalitní hnutí 20. století různé dějinné koncepty vydatně propagandisticky využila: v nacismu to byla hlavně RASOVÁ TEORIE a SOCIÁLNÍ DARWINISMUS, v komunismu Marxova a Engelsova filosofie dějin. V 21. století islámský radikalismus a terorismus. S příchodem zbraní hromadného ničení a možnosti několikanásobného zničení Světa přichází obrovská nejistota zítřka.

6 Doba moderní 15. – 20. století Svět je nepoznaný, ale poznatelný. Je to krásné místo k životu. Doba postmoderní Od 20. století Nic není, jak vypadá, každý má svou vlastní pravdu, svět se řítí do záhuby.

7 20. století. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
20. století. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google