Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_15_02 Název Klasicismus Téma hodiny Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky a internetové odkazy Očekávaný výstup Znalost podoby klasicistního umění Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Klasicismus, architektura, malířství, sochařství, literatura, hudba Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Klasicismus umělecký směr, který se inspiruje hlavně starověkými vzory a zdůrazňuje střízlivý rozum, uměřenost a jasný, pravidelný řád. Vznikl ve Francii v 17. století. Podobně jako renesance hledal klasicismus inspiraci zejména v římském starověku, odkud spisovatelé, malíři a sochaři čerpali i svá témata, kdežto architekti přebírali mnoho prvků klasické architektury.

3 Architektura Nejnápadněji se klasicismus projevoval v architektuře, kde navázal na renesanční architekturu. Stavby jsou pravidelné, mají přímé a čisté linie, často mohutná sloupořadí a trojúhelníkové štíty a poměrně střídmou výzdobu, takže působí strohou vznešeností a mohutností. Staví se především paláce (např. pařížský Louvre nebo Černínský palác v Praze) a veřejné budovy (Stavovské divadlo v Praze), celé čtvrti a plánovitá města (Terezín, Petrohrad), ale v celém Rakousku i množství josefinských kostelů (např. kostel sv. Kříže v Praze Na příkopě), kasárny a první továrny i činžovní domy.

4 Jiným typickým příkladem klasicistní architektury jsou francouzské parky a zahrady s přísně geometrickým plánem, symetrickým systémem cest, altánů a alejí, kde jsou keře a stromy sestříhány do geometrických tvarů. Příklady v Česku jsou Květná zahrada v Kroměříži, Lednice, zámek Dobříš, zámek Veltrusy nebo Krásný dvůr.

5 Malířství a sochařství
Umělci často volí témata z klasického starověku, od Francouzské revoluce i vážná a hrdinská témata ze současnosti. Pro sochařství je typická obliba bílého mramoru, z něhož se dělají dokonale propracované busty a pomníky.

6

7 Literatura V období klasicismu se rozvíjí zejména epická poezie a dramatická tvorba. Byl zde požadavek stylové vybroušenosti, srozumitelnosti a jasnosti. Klasicistní literatura vyzdvihuje nutnost společenského řádu, pevné morálky a schvaluje i absolutní moc vládce. Na rozdíl od baroka je zastáncem střídmosti, kázně a rozumu.

8 Hudba Klasicismus v hudbě se obvykle spojuje s trojicí skladatelů, kteří působili ve Vídni: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart a Ludwig van Beethoven. Dílo těchto skladatelů ustavilo vzor "klasické" hudby, vyvážené a melodické. Její klasické formy (sonáta, koncert, symfonie) mají obvykle tři až čtyři věty s pravidelným střídáním tempa, orchestr má stálé složení se smyčcovými a často i dechovými nástroji a v komorní hudbě převládá trio a kvarteto.

9 Klasicismus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Klasicismus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google