Projekt - Evropské fondy pro životní prostředí Jana Frková – B 426 Přednášky uloženy na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
IROP předpokládaná podoba implementace.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Publicita projektu
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
STÁTNÍ FONDY.
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Evropská územní spolupráce
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
2. ČNB a její role v platebním styku.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zvláštní odborná způsobilost
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ministr práce a sociálních věcí
Ing. Stanislava Správková
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Profesionalizace sociální práce v ČR
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Projekt - Evropské fondy pro životní prostředí Jana Frková – B 426 Přednášky uloženy na

Odborný profil Frkové vzhledem k předmětu Členka hodnotící komise programu OPPI Bývalá členka Monitorovacího výboru OPPI Členka External Expert Panel Brusel programu COST (COST EEP) - Externí hodnotitelka projektů Řešitelka za ČR mezinárodního projektu ENESCOM financovaného z programu IEE (Inteligent Energy Europe) Řešitelka projektu Zavedení výuky Evropská integrace na ČVUT financovaného z programu Jean Monnet (2006 – 2010) Spoluřešitelka za ČR mezinárodního projektu SME and regional development financovaného z programu COST

Podmínky absolvování předmětu Úspěšné zpracování „individuálního projektu“ spolufinancovaného z programu Nová zelená úsporám Úspěšné zpracování „týmového projektu“ – projekt spolufinancovaný z OP a prezentace projektu v ppt. Úspěšné zvládnutí testu znalostního minima. Účast na povinné přednášce na téma Cash Flow projektu. Předmět ukončen klasifikovaným zápočtem.

Obsah přednášek Operační program ŽP, Nová zelená úsporám Ostatní OP a jiné programy podpory Evropské fondy, princip financí EU Struktura projektu jako přílohy k žádosti o dotaci Finanční plán projektu Prezentace studentských projektů

Pro pojem životní prostředí existuje několik definic - definice dynamická od norského profesora Wika, přijatá na konferenci UNESCO v Paříži v roce 1967: "životní prostředí je ta část světa, se kterou je živý organismus ve stálé interakci, to znamená, kterou používá, mění a které se musí přizpůsobovat", - definice uvedená v zákoně č. 17/1992 Sb., o životním prostředí: "vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména: ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie", - definice uvedená v normě ČSN EN ISO 14001: "prostředí, ve kterém organizace provozuje svou činnost a zahrnující ovzduší, vodu, půdu, přírodní zdroje, rostliny a živočichy, lidi a jejich vzájemné vztahy".

Orgány státní správy v ochraně přírody Podle zákona o ochraně přírody a krajiny, vykonávají státní správu Ministerstvo životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, správy národních parků a chráněných krajinných oblastí (37 regionálních pracovišť: 24 správ CHKO a 13 krajských středisek.) a vedle těchto specializovaných úřadů vykonávají státní správu krajské úřady a tři typy obecních úřadů, existujících v České republice (obecní úřady, pověřené obecní úřady a obecní úřady obcí s rozšířenou působností).

Legislativa Categories?OpenView&Start=1&Count=30&Ex pand=1.2#1.2

Legislativa a EU fondy Na úrovni EU jsou vytvářeny tzv. Evropské strukturální a investiční fondy (díky příspěvkům členských zemí). Z těchto fondů pak plynou peníze do tzv. OPERAČNÍCH PROGRAMŮ jednotlivých zemí. OPERAČNÍ PROGRAMY si země definují podle svých priorit a potřeb (s respektem ke strategii definovanou na úrovni EU). Všechny OP programovacího období jednotlivých zemí jsou definovány a odsouhlaseny v tzv. Dohodě o partnerství mezi vládou země a Evropskou Komisí („vláda EU“). OP ŽP v ČR pak dále vychází z: „Národního programu reforem ČR 2013“ (který vznikl na základě Strategie „Evropa 2020“), „Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období let 2012 až 2020“ „Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR“. OP ŽP je v souladu se Státní politikou životního prostředí ČR , schválenou vládou ČR dne

Podpora projektů ochrany a tvorby ŽP Projekty na ochranu a tvorbu ŽP jsou odkázány na podporu z veřejných prostředků (dotace EU, státní podporu) a soukromé donátory. Pro komerční investory nejsou z důvodu finanční návratnosti zajímavé. Projekty mají z valné části podobu veřejně prospěšných projektů. Realizací veřejně prospěšných projektů je dosahováno široké škály efektů, které jsou nefinanční povahy. Mezi takové efekty patří např. uspořené lidské životy, snížení počtu zraněných, čistší životní prostředí, úspora času a další kladné externality.

Operační program životní prostředí Jeden z nejvýznamnějších dotačních programů financovaný z fondů EU OP ŽP bude mít vlastní přednášku. V samostatné přednášce budou uvedeny i další podpůrné programy týkající se ŽP