Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 24. – 25. září 2015 Harrachov Ing.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Žádosti o změny v rejstříku škol Žádosti o změnu v rejstříku Podání žádosti o změnu zápisu v rejstříku škol a školských zařízení s účinností od.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Rozpočet přímých NIV na rok 2011 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 15. prosince 2011 KÚ Liberec.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Místní rozpočtové jednotky
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Jednoduché účetnictví
Rozpočet přímých NIV na rok 2010
Porada ORP LK 21. listopadu 2012
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Financování přímých NIV
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Správa sociálního zabezpečení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Seminář k dotačnímu programu Rozvoj materiálně technické základny mimoškolních aktivit dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Cyklus malého projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK

Co je rejstřík škol a školských zařízení? zákon č. 561/2004 Sb. (§141 – 151) zákon č. 561/2004 Sb. (§141 – 151) veřejný seznam škol a školských zařízení vedený MŠMT a KÚ veřejný seznam škol a školských zařízení vedený MŠMT a KÚ

Co rejstřík obsahuje? (§144) druh a typ školy druh a typ školy název, sídlo, IČ název, sídlo, IČ údaje o zřizovateli údaje o zřizovateli seznam oborů vzdělávání včetně forem seznam oborů vzdělávání včetně forem údaje o kapacitě údaje o kapacitě seznam míst, kde se poskytuje vzdělávání nebo školské služby seznam míst, kde se poskytuje vzdělávání nebo školské služby údaje o řediteli (jméno, datum nar., bydliště) údaje o řediteli (jméno, datum nar., bydliště)

Všechny údaje musí být aktuální

Právnická osoba vykonávající činnost školy může mít v rejstříku zapsáno několik škol a školských zařízení může mít v rejstříku zapsáno několik škol a školských zařízení např.: MŠ MŠ ZŠ ZŠ ŠJ ŠJ ŠD ŠD SŠ SŠ Šj Šj DM DM školní statek školní statek

Kdo vede rejstřík? ministerstvo ministerstvo krajský úřad krajský úřad

MŠMT škol škol DVPP DVPP školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy školských účelových zařízení školských účelových zařízeníKÚ mateřských škol mateřských škol školských zařízení (ŠJ, DM,....) školských zařízení (ŠJ, DM,....)

MŠMT vede rejstřík: (zjednodušeno) škol škol DVPP DVPP školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy školských účelových zařízení školských účelových zařízení + MŠ a školských zařízení zřizovaných církvemi + MŠ a školských zařízení zřizovaných církvemi

KÚ vede rejstřík (zjednodušeno) mateřských škol mateřských škol školských zařízení (ŠJ, DM,....) školských zařízení (ŠJ, DM,....)

Zápis do rejstříku – PROČ? právo poskytovat vzdělání a školské služby právo poskytovat vzdělání a školské služby právo vydávat doklady o vzdělání právo vydávat doklady o vzdělání nárok na přidělování prostředků ze státního rozpočtu nárok na přidělování prostředků ze státního rozpočtu

Změny v rejstříku ve správním řízení ve správním řízení

Účastníci řízení škola škola zřizovatel zřizovatel

Termíny do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo do 30. září (s účinností od následujícího šk. roku) do 30. září (s účinností od následujícího šk. roku)

Postup požadavek ředitele školy požadavek ředitele školy OŠMTS – projednání, posouzení (soulad s DZ), zpracování OŠMTS – projednání, posouzení (soulad s DZ), zpracování zřizovatel RK (ZK) zřizovatel RK (ZK) správní orgán (MŠMT nebo KÚ) správní orgán (MŠMT nebo KÚ)

Pokud zřizovatel s navrhovanou změnou v rejstříku nesouhlasí, nevznikne žádost pro správní orgán!

Žádost obsahuje: Formulář Formulář Průvodní dopis Průvodní dopis Doklady podle povahy požadované změny (§ 147) Doklady podle povahy požadované změny (§ 147)

Doklady k zápisu oboru vzdělání požadavek a jeho zdůvodnění požadavek a jeho zdůvodnění soulad s DZ soulad s DZ personální zajištění personální zajištění majetkové zajištění majetkové zajištění finanční zajištění finanční zajištění

Zápis nového oboru vzdělání ředitel požádá + odůvodní ředitel požádá + odůvodní KÚ posoudí soulad s DZ + zpracuje KÚ posoudí soulad s DZ + zpracuje RK schválí (nebo neschválí) RK schválí (nebo neschválí) KÚ předá kompletní žádost ministerstvu do KÚ předá kompletní žádost ministerstvu do MŠMT posoudí + rozhodne o zápisu oboru (nebo o zamítnutí žádosti) MŠMT posoudí + rozhodne o zápisu oboru (nebo o zamítnutí žádosti) KÚ rozhodnutím zapíše kapacitu oboru KÚ rozhodnutím zapíše kapacitu oboru

Jednotlivé formy studia se zapisují zvlášť

Posouzení žádosti krajský úřad posoudí soulad s DZ krajský úřad posoudí soulad s DZ poté předá správnímu orgánu poté předá správnímu orgánu správní orgán (KÚ nebo MŠMT) rozhodne ve správním řízení správní orgán (KÚ nebo MŠMT) rozhodne ve správním řízení lhůta 90 dnů lhůta 90 dnů

Zamítnutí žádosti žádost není v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR nebo příslušného kraje žádost není v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR nebo příslušného kraje chybí některá z povinných náležitostí stanovených zákonem a nebyla účastníkem řízení na výzvu doplněna chybí některá z povinných náležitostí stanovených zákonem a nebyla účastníkem řízení na výzvu doplněna

Kdy je zápis hotov? rozhodnutí MŠMT, KÚ rozhodnutí MŠMT, KÚ

Rozhodnutí obdrží účastníci řízení obdrží účastníci řízení obsahuje pouze údaje, u kterých došlo ke změně obsahuje pouze údaje, u kterých došlo ke změně

Změny v rejstříku bez vydání rozhodnutí (od ) např.: změna ředitele změna ředitele změna názvu či sídla školy změna názvu či sídla školy označení místa označení místa Změna se objeví pouze ve výpisu

Výpis z rejstříku obsahuje všechny údaje o škole, školském zařízení podle § 144 obsahuje všechny údaje o škole, školském zařízení podle § 144 vydává ho KÚ nebo MŠMT vydává ho KÚ nebo MŠMT není povinnou dokumentací školy není povinnou dokumentací školy

Kapacita = nejvyšší povolený počet žáků, je vždy závazná: kapacita školy kapacita školy kapacita oboru vzdělání kapacita oboru vzdělání Kapacita školy není součtem kapacit zapsaných oborů vzdělání!

Zřizovací listina ! nesouvisí s rejstříkem!!!  zákon č. 250/2000 Sb.  doklad o zřízení  údaje o příspěvkové organizaci a jejím zřizovateli  vymezení účelu a předmětu činnosti  vymezení majetkových práv a povinností  doplňková činnost  v příloze – majetek předaný k hospodaření

Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů Mgr. Renata Rychetská vedení rejstříku škol tel