Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné."— Transkript prezentace:

1

2 rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné zásady právní 4.Soudní rozhodnutí (ESD a SPS) 5.Smlouvy uzavřené ES a členskými státy s třetími subjekty 6.Právní obyčej 7.Smlouvy uzavřené členskými státy v oblasti spolupráce ES

3 Veřejná podpora ROP

4 Jak je posuzován ROP z hlediska VP Program podpory (bezpochyby zakládá VP tam, kde jsou splněny znaky VP) Je nutné řešit program jako celek, nikoliv jako jednotlivé podpory Dle charakteru podporovaných aktivit je nutné stanovit nejoptimálnější řešení podpory (aplikace výjimek)

5 ROP – veřejná podpora Příjemci 1.podnikatelé, 2.organizace zřizované obcemi a kraji 3.organizace zakládané obcemi a kraji 4.NNO 5.Hospodářská komora 6.Další Závisí na typu podporované činnosti.

6 Postup při stanovení prioritních os, které zakládají VP 1.Identifikovat jednotlivé typy projektů v osách podpory > určení oblastí, kde je třeba ošetřit VP 2.Dle předpokládaných uznatelných nákladů a příjemců v PO určit vhodnou výjimku, která bude použita 3.Obecně zakotvit, jak bude poskytovaná VP u PO 4.Nutno uvést odkaz na příslušný pr. předpis, který ošetřuje VP (podmínka vyplývající ze všech nařízení k výjimkám)

7 Prostředky k ošetření VP v ROP Notifikace Podpora de minimis Bloková výjimka pro regionální veřejnou podporu (Nařízení 1628/2006) Bloková výjimka pro malé a střední podnikatele (Nařízení 70/2001) Bloková výjimka pro vzdělávání (Nařízení 68/2001) Dle informací EK tam, kde je možné použít výjimku, nebude přijímat notifikace – tzn. zbytečné notifikovat za účelem např. vyššího procenta podpory

8 Regionální veřejná podpora Míra podpory – 40%-VP, 50%-SP, 60%- MP (regionální mapa veřejné podpory) Převážně investiční náklady Není nutná předchozí notifikace Použití téměř na veškeré VP poskytované v rámci ROP


Stáhnout ppt "rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné."

Podobné prezentace


Reklamy Google