Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare). SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná2 Hospodářský význam pohanky  Pěstuje se v malé míře.  Největším producentem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare). SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná2 Hospodářský význam pohanky  Pěstuje se v malé míře.  Největším producentem."— Transkript prezentace:

1 POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare)

2 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná2 Hospodářský význam pohanky  Pěstuje se v malé míře.  Největším producentem je Rusko.  Pohanka se využívá jako dietetická potrava (podporuje trávení).  Další využití je jako krmivo.  Využívá se také ve farmaceutickém průmyslu (stonky jsou zdrojem rutinu).  Pohanka je medonosná rostlina.  Pohanka je velice žádanou bioplodinou.

3 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná3 Biologické vlastnosti pohanky  Jednoletá rostlina jarního charakteru.  Opylovaná hmyzem.  Pohanka je 80–140 cm vysoká.  Slabě větvená, dutá, zelená až načervenalá s kulovým kořenem.  Listy jsou dlouze řapíkaté a střelovitě srdčité.  Květenství jsou hrozny nebo chocholíky.  Květy jsou smetanové až nazelenale bílé.  Plodem je trojboká nažka šedé až tmavě hnědé barvy.  HTS je 19–30g.

4 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná4 Biologické vlastnosti pohanky Trojboká nažka

5 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná5 Nároky na prostředí pohanky  Je náročná na vodu.  Klíčí při teplotě 7–8 °C.  Při teplotě pod 0 °C rostlina zmrzne.  Na půdu je méně náročná, snáší i horší půdy.  pH půdy je 4,7–7,5.  V osevním postupu není náročná na předplodinu.

6 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná6 Výživa a hnojení pohanky  Je to plodina nenáročná na výživu.  Při malé půdní zásobě aplikujeme na jaře 200–300 kg/ha NPK.  Velmi citlivá na chlór.

7 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná7 Příprava půdy pro pohanku  Základní a jarní příprava půdy je stejná jako pro jiné jarní obilniny. Máme dva způsoby přípravy půdy:  Tradiční způsob přípravy půdy – nejprve provedeme podmítku po předplodině, poté za 3 týdny ořeme a před setím smykujeme, vláčíme a válíme.  Minimální zpracování půdy – můžeme buďto provádět setí do hrubé brázdy pomocí secí kombinace nebo udělat přímé setí do nezpracované půdy pomocí speciálního stroje.

8 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná8 Setí pohanky  K setí se používá kvalitní, zdravé, čisté a tříděné osivo.  Termín setí je v polovině května.  Hloubka setí je 2–5 cm.  Šířka řádků 12,5–15 cm.  Výsevek je 80–100 kg/ha.

9 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná9 Setí pohanky

10 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná10 Ošetřování porostu pohanky  Spočívá v rozrušování půdního škraloupu a ničení plevelů.

11 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná11 Sklizeň pohanky  Sklizeň nažek je velmi choulostivá.  Provádíme ji dvoufázově i přímo kombajnem.  Výnos nažek je 0,7–1,5 t/ha.  Termín sklizně: přelom srpna a září.

12 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná12 Opakování  Jaký hospodářský význam má pohanka obecná?  Jaký je pracovní postup při zpracování půdy?  Jaké parametry musíme dodržovat při setí?  Co vidíte na obrázku?

13 SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná13 Použité zdroje  Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995    


Stáhnout ppt "POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare). SOŠS a SOU KadaňObilniny - Pohanka obecná2 Hospodářský význam pohanky  Pěstuje se v malé míře.  Největším producentem."

Podobné prezentace


Reklamy Google