Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz."— Transkript prezentace:

1 CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 TUKY = estery vyšších karboxylových kyselin (palmitová, stearová, olejová) s glycerolem glycerol + karboxylová kys.tuk + voda (ester)

3 VÝZNAM ochrana před ztrátou tělesného tepla ochrana pro vnitřní orgány složka potravy zásobní látka tuktrávení glycerol + karboxylová kyselina uvolňuje se energie

4 ROZDĚLENÍ Tuhé Sádlo Hovězí lůj Máslo

5 Tekuté Olej Rybí tuk

6 Rostlinné v semenech a v plodech řepka, olivy, slunečnice, sója, len, mák, kokos, ořech

7 Živočišné v podkoží obsahují cholesterol, vitamín A,D,E,K

8 ZÍSKÁVÁNÍ TUKŮ rostlinné zdroje - ……...…., ……………………….. lisováním, extrakcí (vyluhováním) živočišné zdroje – sádlo, lůj - ………….………….… vytavováním (škvařením) - máslo - ……………………………. stloukáním mléka

9 VLASTNOSTI nerozpustné ve ……, rozpustné v …………………. voděethanolu, benzínu hustota menší – větší než voda menší olej ztužování ztužené pokrmové tuky ( ………………….) margaríny účinkem tepla, světla, mikroorganismů ……… žluknutí žluknutím a delším zahříváním vznikají nepoživatelné páchnoucí látky (mnohdy jedovaté)

10 VYUŽITÍ: potravinářství ochranné nátěry dřeva (fermež) kosmetika výroba mýdla tuk + …….….. mýdlo + ……… hydroxidglycerol sodný, draselný

11 Zdroje:


Stáhnout ppt "CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google