Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Materiály a technologie Tematická oblast: Strojní obrábění Téma: Teorie obrábění Ročník: 2. Datum vytvoření: říjen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Strojní obrábění, teorie obrábění, pohyby na obráběcích strojích, tvorba třísek. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Základy třískového obrábění na obráběcích strojích
Pojem obrábění - technologický proces, kde požadovaný tvar a rozměr strojírenské součásti vzniká postupným odebíráním materiálu z výchozího polotovaru. Materiál se odebírá většinou ve formě třísek pomocí jednoho nebo několika břitů nástroje.

3 Základy třískového obrábění na obráběcích strojích
Základní druhy obrábění Vrtání Soustružení Frézování Hoblování Protahování Broušení

4 Obráběcí stroje pro třískové obrábění mohou obrábět:
rovinné, válcovité, kuželovité, tvarové plochy. Aby se dosáhlo určité plochy, je třeba, aby se obrobek a nástroj pohybovaly vůči sobě požadovaným způsobem.

5 Pohyby na obráběcích strojích
hlavní řezný pohyb vedlejší řezný pohyb přísuv

6 Rozlišujeme následující druhy třísek: drobivá tříska článkovitá tříska
Tvorba třísek Při každém třískovém obrábění je vnikajícím řezným klínem břitu nástroje materiál napěchován, oddělen a pak ve formě třísky odváděn přes plochu čela. Rozlišujeme následující druhy třísek: drobivá tříska článkovitá tříska plynulá tříska

7 Drobivá tříska - vznik u křehkých materiálů (šedá litina), při nízké řezné rychlosti a velké hloubce řezu. Plynulá tříska - vznik u houževnatých materiálů, při velké řezné rychlosti a střední hloubce řezu. Článkovitá tříska - vznik u houževnatých materiálů, při nízké řezné rychlosti a střední hloubce řezu. Nárůstek - tvoří se při obrábění na ploše čela nástroje při příliš nízké rychlosti, nedostatečnému chlazení a mazání.

8 Chlazení a mazání při třískovém obrábění
Při obrábění - vzniká na břitu nástroje a okrajích obrobku třením teplo. Pokud budou chlazení a mazání nedostatečné - teplota na nástroji a okrajích obrobku dosáhne až 1000°C.

9 Vznik vad a poškození rozměrová odchylka tvorba trhlin na okrajích obrobku nižší jakost povrchu snížení tvrdosti zakalení okrajové vrstvy napětí způsobená změnou struktury snížení pevnosti předčasné opotřebení nástroje

10 POZOR! - lze tomu zabránit intenzivním rovnoměrným chlazením a mazáním vhodnou chladící a mazací kapalinou, jako jsou prostředky mísitelné s vodou (vrtací olej a voda).

11 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem obrábění Technologický proces, kde požadovaný tvar a rozměr strojírenské součásti vzniká postupným odebíráním materiálu z výchozího polotovaru. Materiál se odebírá většinou ve formě třísek pomocí jednoho nebo několika břitů nástroje. Základní pohyby na obráběcích strojích Hlavní řezný pohyb, vedlejší řezný pohyb, přísuv. Druhy třísek při strojním obrábění Drobivá tříska, článkovitá tříska, plynulá tříska.

12 Použité zdroje: HLUCHÝ, Miroslav, Jan KOLOUCH a Rudolf PAŇÁK. Strojírenská technologie 2. 1., upr. vyd. Praha: Scientia, 2001, 316 s. ISBN GSCHEIDLE, Rolf, a kolektiv. Příručka pro automechanika. 3. přeprac. vyd. Praha: Europa - Sobotáles, 2007, 685 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google