Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Montáže a opravy Tematická oblast: Montáže Téma: Organizace montáže strojů a mechanismů Ročník: 2. Datum vytvoření: leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Montáže a opravy, organizace montáže strojů a mechanismů. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Organizace montáže strojů a mechanismů
Pracoviště musí být vybaveno potřebnými nástroji tak, aby byly pracovníkovi dobře dostupné a práce s nimi nevyžadovala zbytečnou námahu. Proto se drobné montážní stroje zavěšují vyváženě nad pracovištěm (např. montážní linkou).

3 Organizace montáže strojů a mechanismů
Montáž začínáme od základní součásti – osy montáže, kterou upevňujeme v montážním přípravku tak, abychom ji pro montáž dalších součástí nemuseli vyjímat.

4 Organizace montáže strojů a mechanismů
Přípravek je vybaven jak zařízením k nastavení potřebných montážních rozměrů, tak zařízením na přezkoušení funkce skupiny, kterou jsme na přípravku smontovali. Pro ustavení součásti používáme přípravky s mechanickým nebo pneumatickým upínáním.

5 Pro uspořádání montážního pracoviště platí zásada:
všechny předměty, které při montáži použijeme, ukládáme podle sledu montáže nejblíže ukládáme nástroje nejčastěji používané

6 Pro uspořádání montážního pracoviště platí zásada:
zásobníky se součástkami uspořádáme po obou stranách pracovníka tak, aby součásti odebírané levou rukou byly na straně levé a naopak.

7 Pro uspořádání montážního pracoviště platí zásada:
zásobníky se součástmi umísťujeme vždy na stejné místo písmeny L a P jsou vyznačeny zásobníky odebírané levou nebo pravou rukou

8 Rozeznáváme 2 typy montáží na výrobní montážní lince
větší části, které není možno umístit přímo na pracovním stole se umístí do zásobníku. Rozeznáváme 2 typy montáží na výrobní montážní lince Montáž přerušovaná Montáž nepřerušovaná

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Co rozumíme organizací montážních strojů a mechanismů Pracoviště musí být vybaveno potřebnými nástroji tak, aby byly pracovníkovi dobře dostupné a práce s nimi nevyžadovala zbytečnou námahu. Proto se drobné montážní stroje zavěšují vyváženě nad pracovištěm (např. montážní linkou). Typy montážní výrobní linky Montáž přerušovaná a nepřerušovaná.

10 Použité zdroje: MIČKAL, Karel a Přemysl KOLÁŘ. Strojní montáže: Učebnice pro stud. obor strojírenství se zaměřením pro zpracování kovů a montáž strojů a zařízení. 3. vyd. Praha: SNTL, 1991, 205 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google