Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Bezobslužné obráběcí stroje Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Strojní obrábění, bezobslužný obráběcí stroj, CNC obráběcí centrum. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Bezobslužný obráběcí stroj Pojem bezobslužný obráběcí stroj
Stroj, který pracuje automaticky a zahrnuje vedle řízení vlastního obrábění i automatickou manipulaci s nástroji, obrobky, třískami a chladící kapalinou.

3 Bezobslužný obráběcí stroj
Bezobslužností je minimalizována obsluha i dohled nejen na průběh obrábění skupiny stejných obrobků, ale i při přechodu mezi obráběním různých obrobků.

4 Bezobslužnosti Je dosahováno průběžným sledováním a vyhodnocováním průběhu technologického procesu pomocí diagnostických prostředků tzv. senzorů řídící soustavy.

5 Výhody bezobslužných obráběcích strojů
Hlavní výhodou bezobslužných obráběcích strojů je možnost soustředit přípravné práce do ranní směny a minimalizovat obsluhu a dohled v odpolední a noční směně.

6 Bezobslužný obráběcí stroj
Může být pomocí manipulátoru či robotu spojen se zásobníky obrobků, nástrojů a dalších výrobních pomůcek.

7 Lidská účast se na výrobě omezuje na: obsluhu vstupních, výstupních a přepínacích pracovišť, na přípravu výrobních pomůcek, průběžný dohled, řešení mimořádných situací.

8 Do automatické činnosti bezobslužných obráběcích strojů mohou být zahrnuty
aktivní kontrola rozměrů součásti aktivní kontrola polohy břitu nástroje adaptivní řízení procesu obrábění automatická provozní diagnostika sledování trvanlivosti břitu nástrojů

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem bezobslužný obráběcí stroj Stroj, který pracuje automaticky a zahrnuje vedle řízení vlastního obrábění i automatickou manipulaci s nástroji, obrobky, třískami a chladící kapalinou. Hlavní výhoda BOS Možnost soustředit přípravné práce do ranní směny a minimalizovat obsluhu a dohled v odpolední a noční směně.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google