Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Základy ručního třískového obrábění Ročník: 1, 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Ruční třískové obrábění, sekání, řezání, pilování, čelo, hřbet, úhel. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Základy ručního třískového obrábění
Pojem třískové obrábění - při ručním třískovém obrábění se obrobky opracovávají jednoduchými nástroji, např. sekáčem, pilou pilníkem. Základním tvarem břitu nástroje je u všech nástrojů pro ruční třískové obrábění řezný klín.

3 Plochy a úhly břitu Čelo - plocha na řezném klínu, na které se
odděluje tříska. Hřbet - plocha na řezném klínu, která leží naproti vznikající obrobené ploše. Úhel hřbetu - úhel mezi hřbetem a povrchem obrobku. Pokud je úhel malý, drhne hřbet o povrch obrobku. Úhel břitu - úhel do obrobku vstupujícího řezného klínu svírající plochu čela a hřbetu.

4 Umožňují použít malé úhly břitu. Tvrdé materiály
Využití úhlů břitu Měkké materiály Umožňují použít malé úhly břitu. Tvrdé materiály Vyžadují velké úhly břitu.

5 Úhel mezi plochou čela, podél které sklouzává tříska.
Znaménka pro úhel čela Úhel čela Úhel mezi plochou čela, podél které sklouzává tříska. Úhel čela může být kladný nebo záporný. U záporného čela působí nástroj škrábavě, úběr materiálu je minimální.

6 Druhy ručního třískového obrábění
Sekání Slouží k oddělování třísek a k dělení. Na nástroji sekáče rozeznáváme břit, hlavu a tělo. Úhel břitu sekáče se pohybuje mezi 40° a 70°, pro opracování středně tvrdé oceli se volí asi 60°.

7 Řezání - třískové obrábění mnohozubým nástrojem s malou šířkou řezu a geometricky určenými řeznými klíny (pilovými zuby). Tvar zubu - ruční pilové listy mají většinou šípové zuby. Řezné klíny pilových listů jsou určovány malými úhly čela a velkými úhly hřbetu. Pro řezání oceli činí řezný klín zubu asi 50°, úhel hřbetu asi 38°, úhel čela asi 2°.

8 Ruční dělení materiálu
Pilování Obrábění přímočarým opakovaným řezným pohybem mnohozubého nástroje s geometricky určitými řeznými klíny (zuby pilníku). Ruční dělení materiálu

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem ruční třískové obrábění Při ručním třískovém obrábění se obrobky opracovávají jednoduchými nástroji, např. sekáčem, pilou, pilníkem. Základní tvar břitu nástroje Řezný klín. Plochy a úhly břitu Čelo, hřbet, úhel hřbetu, úhel břitu, úhel čela.

10 Použité zdroje: HLUCHÝ, Miroslav, Jan KOLOUCH a Rudolf PAŇÁK. Strojírenská technologie 2. 1., upr. vyd. Praha: Scientia, 2001, 316 s. ISBN GSCHEIDLE, Rolf, a kolektiv. Příručka pro automechanika. 3. přeprac. vyd. Praha: Europa - Sobotáles, 2007, 685 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google