Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Jednoúčelové obráběcí stroje Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Strojní obrábění, jednoúčelové obráběcí stroje, parametry, výhody, nevýhody. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Jednoúčelové obráběcí stroje
Pojem jednoúčelové obráběcí stroje Určené pro obrábění výrobků se specifickými rozměry, tvarem a nároky na operace obrábění. Konstrukce je v takovém případě unikátní a stroj obvykle nelze upravit pro výrobu jiného výrobku.

3 Smysl použití jednoúčelových obráběcích strojů
Provést na obrobku při jednom upnutí co nejvíce operací obrábění současně z několika stran včetně speciálních operací, např. lisování, svařování.

4 Parametry jednoúčelového obráběcího stroje
více pracovních vřeten několik pracovních míst místo pro vkládání polotovaru a pro vyjímání hotového obrobku

5 Parametry jednoúčelového obráběcího stroje
upínací zařízení všechny automatické funkce práce různého charakteru (vyvrtávání, soustružení, řezání závitů, frézování) nástroje a měřidla pro seřizování nástrojů manipulátory, zařízení pro odvod třísek, systémy chlazení a mazání

6 Výhody a nevýhody jednoúčelového obráběcího stroje
větší výkonnost úspora zastaveného místa menší počet pracovišť levnější provoz přesnější výroba menší výrobní náklady

7 NEVÝHODY velká pořizovací cena dlouhá dodací lhůta obtížná přestavba při změně operací

8 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem jednoúčelové obráběcí stroje Určené pro obrábění výrobků se specifickými rozměry, tvarem a nároky na operace obrábění. Konstrukce je v takovém případě unikátní a stroj obvykle nelze upravit pro výrobu jiného výrobku. Smysl využití Provést na obrobku při jednom upnutí co nejvíce operací obrábění současně z několika stran včetně speciálních operací, např. lisování, svařování.

9 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google