Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Protahování a protlačování I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Protahování a protlačování I."— Transkript prezentace:

1 Protahování a protlačování I.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Protahování a protlačování I. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 19

2 OBSAH PREZENTACE: Protahování a protlačování Nástroje Protahovák
Protlačovák Podstata protahování a protlačování

3 Protahování a protlačování
jsou produktivní metody obrábění využívají se v sériové a hromadné výrobě je obrábění vnitřních či vnějších rovinných nebo tvarových ploch vícebřitým nástrojem vyrábějí se přesné kruhové nebo tvarové díry, drážky v nábojích, vnitřní ozubení nebo přesné vnější povrchy dosáhneme vysoké hladkosti povrchu a dokonalé rozměrové a tvarové přesnosti

4 Nástroje – protahováky nebo protlačováky
jsou to vícebřité nástroje s kruhovým, obdélníkovým nebo jiným průřezem, který se postupně rozšiřuje až na požadovaný profil obráběné součásti protahováky jsou namáhány tahem (mohou být proto delší než protlačováky) protlačováky jsou namáhány tlakem mají upínací, vodicí, řezací a kalibrovací část

5 Protahovák zuby mohou být přímé nebo ve šroubovici pro šroubové drážky
upínací část – je hranolovitá nebo válcová, slouží k upnutí nástroje. vodící část – má tvar a velikost předhotoveného obrobku, – musí zajistit snadné a přesné zavedení nástroje do obrobku. řezná část – jednotlivé zuby jsou odstupňovány podle předepsané tloušťky třísky a hrubují postupně žádaný tvar.

6 Protahovák kalibrovací – nemá odstupňované zuby a neodřezává třísku,
– dává obráběné ploše přesné rozměry, správný geometrický tvar a hladký povrch . hladící (leštící) – bývají za kalibrovací částí – jsou určeny pro získání vysoké jakosti povrchu i rozměrové přesnosti. zadní vedení – slouží k tomu, aby zůstal nástroj na konci protahování veden v protaženém otvoru.

7 Protahovák – základní části
a – upínací část b – vodící část (přední vedení) c – řezací část d – kalibrovací část e – zadní vedení

8 Tvar zubů protahovacího trnu
řezací zuby – bývají přerušeny drážkami – tzv. děliči třísek – dělí třísku a usnadňují její utváření hladicí zuby – nejsou dělené a jsou stejně vysoké

9 Protlačovák má stejný tvar i geometrii zubů je namáhán na vzpěr
je však kratší stopka bývá kuželová nemá upínací část

10 Podstata protahování a protlačování
obrobek – stojí nástroj – protahovák nebo protlačovák – vykonává hlavní řezný pohyb – obvykle přímočarý, ale může být i rotační (rotační protahování) Jednotlivé břity zubů jsou uspořádány tak, že následující zub převyšuje předcházející o malou hodnotu. Každý zub postupně odebírá materiál. První zuby obráběnou plochu hrubují, další ji obrábějí na čisto, poslední zuby ji kalibrují, popř. vyhlazují a zpevňují obrobenou plochu.

11 Protahování – nástroj se obrobkem protáhne. obrobek tažný beran
protahovák vodicí pouzdro protahovací síla

12 Protlačování – nástroj se obrobkem protlačí. beran obrobek stůl lisu
protlačovák obrobek stůl lisu

13 Kontrolní otázky: Co je to protahování (protlačování)?
Jaké pracovní pohyby vykonává nástroj a jaké obrobek? Čím se liší nástroj pro protahování od nástroje pro protlačování? Jaké jsou základní části protahováku? Popište tento nástroj?

14 řešení: Co je to protahování (protlačování)?
Je to obrábění vnitřních nebo vnějších rovinných nebo tvarových ploch vícebřitým nástrojem. Jaké pracovní pohyby vykonává nástroj a jaké obrobek? Obrobek – stojí, nástroj – protahovák nebo protlačovák – vykonává hlavní řezný pohyb – obvykle přímočarý, ale může být i rotační (rotační protahování). Čím se liší nástroj pro protahování od nástroje pro protlačování? Protahováky jsou namáhány tahem (mohou být proto delší než protlačováky), protlačováky jsou namáhány na vzpěr, jsou kratší a nemají upínací část. Jaké jsou základní části protahováku? Popište tento nástroj? Protahováky mají část upínací, vodicí, řezací a kalibrovací ; zadní vedení.

15 POUŽITÁ LITERATURA: Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, ISBN NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3, Strojní obrábění. SNTL Praha BOTHE,O. Strojírenská technologie IV. SNTL Praha 1984. FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3.  vydání. SNTL Praha ISBN HLUCHÝ, M. a kol. Strojírenská technologie. Praha: SNTL, 1975.


Stáhnout ppt "Protahování a protlačování I."

Podobné prezentace


Reklamy Google